Az elhalt Bozsik-program után újra éledezik a magyar gyerekfoci: a körzeti tornákon több mint húszezer kis focista futballozik, a szakszövetségben gyermeklabdarúgó tagozat alakult, s már a szponzorok is megtalálták a legkisebbeket.

Menyus, megmondtuk, hogy nem szabad ilyen nagyot rúgni! - szaladt ki a kapujából egy kisfiú, miután éppen góltól mentette meg csapatát. A jelenet a piliscsabai futballpályán, óvodás-, illetve kisiskoláskorú gyerekek edzésén, az egymás közötti, minikapukra játszott focimeccsen esett meg. Erre az edző bácsi elmagyarázta, az alkalmi kapus valamit félreérthetett, mindenki akkorát rúg, amekkorát bír vagy éppen jónak lát.

A piliscsabai focipalánták és edzőik lelkesedése nem egyedi: a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI-UPI) felmérése szerint a három korcsoportban (U7, U9, U11) rendezett körzeti tornákon tavaly ősszel 802 csapatban 20 355 gyerek vett részt. "A tavaszi létszám még nem ismert pontosan, de az eddigi adatok szerint már eléri a 22 ezret" - mondta a HVG-nek Pignitzky Dorottya, a NUSI-UPI utánpótlás-nevelési igazgatóságának osztályvezetője. A csapatok száma is 2006 ősze óta nő, az akkorit ma már jó kétszázzal haladja meg. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) nyilvántartásában több mint 56 ezer olyan 14 éven aluli focista szerepel, aki valamelyik egyesülethez tartozik, azaz leigazolták, míg ugyanebben a korcsoportban 24 278 gyereknek van játékengedélye - ők azok, akik a NUSI-UPI tornán, illetve a 12-14 évesek valamilyen bajnokságában is játszottak.

Az állam a NUSI-UPI-n keresztül támogatja a gyerekfocit. Az MLSZ szerint a 14 éven aluliakra összesen 400 millió forint jut, ebből kifejezetten gyerekfocira - az U7, U9, U11 éves korosztályra - pedig mintegy 150 millió. A pénz a megyei labdarúgó-szövetségek közvetítésével jut el az érintettekhez. A körzeti focitornák rendezésére 30 ezer forintot kapnak a házigazda egyesületek, 30 ezer forint jut a lebonyolításért felelős személynek, további 30 ezer forinttal pedig a részt vevő klubok utazását támogatják. A tornát általában a hazai egyesület egyik edzője szervezi, akinek a mérkőzések jegyzőkönyveit 48 órán belül fel kell vinnie az egyelőre csak az MLSZ és a NUSI-UPI által elérhető adatbázisba. Ez hamarosan nyilvánossá válik, és benne minden részt vevő gyerek adatai megtalálhatóak. A gyerekeket leginkább az iskolákban lehet elérni, ezért az egyesületek javaslatai alapján a hozzájuk a legtöbb ifjú focistát küldő háromszáz iskolát intézményenként évi 250 ezer forinttal támogatja a NUSI-UPI. Az U11-es korosztályból "kiöregedettek" számára bajnokságokat szerveznek, nyáron pedig kiválasztótáborokat, ahol a legtehetségesebbek előtt megnyílik az út a korosztályos nemzeti válogatottakba kerülésre.

Máig emlegetik a Bozsik-programot - hivatalosan OTP Bank-Mol Bozsik Labdarúgó Akadémiát -, illetve annak hiányát az utánpótlásedzők. A névadók két éve szálltak ki a gyereklabdarúgó-programból, megszüntetve az évi 550 millió forintot a konyhára hozó apanázst (HVG, 2006. március 25.). Az akkori nyilatkozatok szerint a program révén egy év alatt 28 ezerről 60 ezerre növelték az igazolt labdarúgók számát. Csakhogy - válaszolták erre a nagy felfutásban kételkedők - a gyerekek zöme az iskolai Góliát-csapatokban is focizott, azaz egy gyereket kétszer is megszámoltak.

Az egyes szakmabeliek által kevesellt félévente három körzeti tornát hamarosan a legkisebbeknél is bajnoki rendszer váltja fel, amit már a május 14-én alakult Magyar Gyermeklabdarúgó-szövetség ír ki - mondta a HVG-nek Serényi Péter, az MLSZ sajtófőnöke. A cél, hogy még többeket érjenek el, és még jobban jelen legyen a futball az iskolákban. Ez az idén húszéves, adataik szerint ez idő alatt 200 ezer ifjú labdarúgót megmozgató gyerekfociklub, a Góliát-McDonald's FC filozófiája is. Az új tagozat gyakorlatilag átveszi a Góliát rendszerét, amihez új szponzorokat is sikerült találni. Az OMV két éven keresztül évi százmillió forintot ad - az induló bajnokság is az osztrák olajtársaság nevét veszi fel -, a Szerencsejáték Zrt. pedig 50 milliót, amivel a műfüves pályákat építő OLLÉ-programon keresztül támogatja a gyerekfocit. Az állami apanázzsal így már évi félmilliárd forintot meghaladó összeg jut a gyerekek futballoktatására.

A magyar labdarúgás fénykorában, de még később, az elmúlt tíz-húsz évben sem volt szokás, hogy óvodásokat és kisiskolásokat egyesületek - esetleg vállalkozásként működő focisulik - keretei között képezzenek. "Muszáj az óvodákban magunkhoz édesgetnünk az ügyesebb gyerekeket, különben elkezdenek jégkorongozni, kosárlabdázni vagy kézilabdázni" - sorolja a városban fellelhető népszerű konkurens sportágakat Csongrádi Ferenc, a székesfehérvári Videoton Labdarúgó Közalapítvány szakmai vezetője. A heti két edzés gyakorlatilag a régi játszótéri vagy grundfocit helyettesíti. A volt válogatott Csongrádi szerint óvodás- vagy kisiskoláskorban még nem feltétlenül derül ki, kiből lesz jó futballista, a lényeg a játék megszerettetése és a rendszerességre nevelés. Ennek megfelelően az edzőknek is elsősorban jó pedagógusoknak kell lenniük, az edzéseken pedig az egyszerű játékos gyakorlatokon és a focizáson van a hangsúly. "Senkit nem küldünk el, s ha valaki lemorzsolódik, később szurkolóként akkor is közel maradhat a sportághoz" - mondja Csongrádi.

Az alapítványi formában látnak garanciát a Videotonnál arra, hogy a támogatás valóban a gyerekfocistákhoz jut, az edzők pedig időben és hiánytalanul megkapják a bérüket. A székesfehérvári önkormányzat évi 15 millió forinttal támogatja az alapítványt, amelynek ezen kívül a havi 3500 forintos tagdíj jelent bevételt. A 6-12 éves korosztályt foglalkoztatják így, évfolyamonként 35-40 gyerekkel. Az alapítvány az esetleges szponzoroknak is könnyebbé teszi a támogatást. "Azért is jó forma, mert a pénzügyek mindenki számára nyilvánossá válhatnak" - mondta a HVG-nek a Piliscsabán a helyi önkormányzat és a szülők részvételével elképzelt alapítványt gründoló Kiss Antal. A szülőként a fiával az egyik utánpótláscsapatban érdekelt Kiss édesapja Székesfehérvárott edző, a példát az ottani alapítvány működése adta.

A gyerekfoci nemcsak az MLSZ fantáziáját mozgatta meg, hanem a felnőttlabdarúgásból egyelőre kiszállt - korábban a Vác bajnokcsapatának névadó szponzoraként szereplő - Samsung Electronics Magyar Zrt. vezetőiét is. Az anyacég most is erőteljesen támogatja a futballt - például az idei Bajnokok Ligája döntőjébe bejutott angol Chelsea-t -, a magyar leányvállalat viszont egyelőre jobbnak látja, ha az ifjaknál marad. A Samsung a német Adidas sportszergyártóval együttműködve az idei futball-Európa-bajnokság (Eb) ideje alatt FociZoom elnevezéssel nagyszabású utánpótlástornát rendez, amelyen 7-17 éves korig öt korcsoportban összesen 240 csapat vesz részt. A nevezők egyik fele Debrecenben, a másik pedig Székesfehérvárott küzd az Üllői úti Fradi-stadionban, az Eb bronzmérkőzésének napján megrendezendő 16-os döntőbe jutásért. A szervezők reményei szerint a más sportágakban, felnőttszinten már Magyarországon is meghonosodott Kelet-Nyugat gálák hangulatát fogja idézni a rendezvény, amelyet - ahogyan azt Facskó István, a Samsung Zrt. alelnöke a HVG-nek elmondta - egyelőre próbának tekintenek, s ha jól sikerül, folytatása is lesz.

KELEMEN ZOLTÁN

Hitközségi megbízottnak adta ki magát, milliókkal károsított meg egy idős nőt

Hitközségi megbízottnak adta ki magát, milliókkal károsított meg egy idős nőt

Deutsch Tamás egy keleti bölcs optimizmusával értékelte a választásokat

Deutsch Tamás egy keleti bölcs optimizmusával értékelte a választásokat

Radar360: A nap, amikor Borkai kilép a Fideszből

Radar360: A nap, amikor Borkai kilép a Fideszből

Az Alkotmányvédelmi Hivatal is nyomoz a Karácsony-hangfelvétel ügyében

Az Alkotmányvédelmi Hivatal is nyomoz a Karácsony-hangfelvétel ügyében

Borkai kedden jelentheti be, hogy kilép a Fideszből

Borkai kedden jelentheti be, hogy kilép a Fideszből

Megbírságolták a Coca-Colát a meleg párokat szerepeltető reklámja miatt

Megbírságolták a Coca-Colát a meleg párokat szerepeltető reklámja miatt