Tetszett a cikk?

Chicagóban már nemcsak azért szurkolnak, hogy Barack Obama legyen az amerikai elnök, mert a politikus ott kezdte...

Chicagóban már nemcsak azért szurkolnak, hogy Barack Obama legyen az amerikai elnök, mert a politikus ott kezdte pályafutását, és Illinois államot képviseli a washingtoni szenátusban. Hanem azért is, mert a harmadik legnépesebb amerikai város a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 15 tagú végrehajtó bizottsága június 4-én Athénban tartott ülésén bekerült abba a négyesbe, amelynek tagjai közül 2009. október 2-án Koppenhágában kiválasztják a 2016-os nyári olimpia rendezőjét. A másik három Tokió, Madrid és Rio de Janeiro.

A chicagóiak úgy vélik: jól jönne, ha jövőre Obama elnökként győzködhetné a dán fővárosban a NOB 110 tagját. Általános vélemény, hogy annak idején Tony Blair brit miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő személyes lobbizása kulcsszerepet játszott abban, hogy a 2012-es nyári játékokat - az esélyesebbnek vélt Párizst négy szavazattal megelőzve - London, a 2014-es télit pedig a Fekete-tenger-parti Szocsi kapta. Chicagóban azért is tartanak John McCain győzelmétől, mert a szenátusban 1999-ben a republikánus politikus vezette a 2002-es, Salt Lake Citynek odaítélt téli olimpia pályázata kapcsán kirobbant korrupciós botrányt vizsgáló bizottságot, és a NOB régi tagjai közül sokan emlékeznek, hogyan leckéztette őket. Az USA legutóbb 1996-ban adta a nyári olimpia házigazdáját, ám Atlantát utólag sokat bírálták, mert bazári hangulatot kölcsönzött a centenáriumi játékoknak.

A 2016-os rendezésre heten jelentkeztek, és a döntő résztvevőit a NOB a pályázatokat értékelő technikai jelentés alapján választotta ki. A rangsorban az első helyen Tokió, a másodikon Madrid, a harmadikon Chicagóval holtversenyben Doha végzett, majd Rió, Prága és Baku következett. A cseh és az azeri főváros tudomásul vette kiesését, Doha azonban felháborodott, mert annak ellenére búcsúznia kellett, hogy az értékelés alapján bent volt az első négyben. A NOB a katari főváros kihagyását azzal indokolta, hogy a rendkívüli nyári hőség miatt ott októberben rendezték volna a játékokat, és ez ütközik a sportolók, illetve a szurkolók igényeivel.

A mellőzést a tavalyi ázsiai játékoknak otthont adó, állítólag a 2018-as labdarúgó-világbajnokság rendezésére is pályázni akaró Katar az "arab világra csukott ajtóként" értékelte. A dohai pályázat vezetője, Hasszán Ali bin Ali ingerülten jegyezte meg: nem érti, miért akarja a NOB a közel-keleti régiót az olimpiai mozgalomban tudni, ha a rendezés jogát úgyis csak európai, ázsiai vagy amerikai város kaphatja meg. Mások emlékeztetnek arra, hogy nem okozott gondot, amikor 1988-ban Szöul és 2000-ben Sydney is ősszel tartotta a játékokat. Vannak, akik üzleti okokat sejtenek az elutasítás mögött: a közvetítési jogok és a szponzorok révén az olimpiai mozgalom bevételeinek mintegy 60 százalékát adó USA-ban a nyári szünet idején jóval nagyobb közönséget vonz az olimpia, mint szeptemberben vagy októberben, amikor már beindult az amerikai futball szezonja.

Az állva maradt aspiránsoknak február 12-éig kell leadni a 17 kijelölt témát érintő és 260 kérdésre választ adó pályázatukat. A korrupciós botrány lezárása óta a NOB egyes tagjai már nem látogathatnak el a rendezésért versengő városokba, helyettük egy bizottság értékeli a helyszíneket. 2009. január 17-18-án azért a NOB-nak otthont adó svájci Lausanne-ban, a Palace luxusszállóban a városok képviselői egyenként 45 perces prezentációt tarthatnak, és személyesen is találkozhatnak a NOB tagjaival. Az első értékelések szerint Chicago esélyeit rontja, hogy ugyanúgy főleg magántőkére támaszkodna, mint annak idején Atlanta, és ezért kérdéses lehet a nagy tőkeigényű infrastrukturális beruházások finanszírozása. A 2012-es rendezésért folytatott versengésben harmadik helyen végzett Madrid sanszait gyengíti a rotáció elve, utoljára 1948-1952-ben fordult elő, hogy ugyanaz a kontinens adta a házigazdát, Londont és Helsinkit. A 2007-es páneurópai játékokat sikerrel lebonyolító Rió az első dél-amerikai helyszín lenne - és már a 2014-es labdarúgó világbajnokságnak is otthont ad -, Tokió pedig abban bízik, hogy 1964 után duplázhat.

Trend

Sprintelő költségek

Támadások kereszttüzébe került a 2012-es londoni olimpia: a rendezés költsége az eredetileg tervezettnek a négyszeresére ugrott, és több létesítmény kivitelezésével is gondok támadtak.

Nem foglalkozik az Alkotmánybíróság a 16 éve húzódó terézvárosi ingatlanüggyel

Nem foglalkozik az Alkotmánybíróság a 16 éve húzódó terézvárosi ingatlanüggyel

Perre vinnék a WhatsApp változtatásait a 400 millió felhasználós Indiában

Perre vinnék a WhatsApp változtatásait a 400 millió felhasználós Indiában

800-1000 éves érméket találtak Kínában, tízezernél is többet

800-1000 éves érméket találtak Kínában, tízezernél is többet