Tetszett a cikk?

HVGPekingben Kína végez az éremtáblázat élén 88 medállal, megelőzve az USA-t - támasztja alá a házigazda nem titkolt...

HVG
Pekingben Kína végez az éremtáblázat élén 88 medállal, megelőzve az USA-t - támasztja alá a házigazda nem titkolt álmát sajátos számításával a PricewaterhouseCoopers (PwC) tanácsadó cég. A PwC a 2000-es sydneyi játékok óta végzi el becslését, amit egyebek mellett az országok korábbi olimpiai szereplésére, lakosságának számára, gazdasági teljesítményére, a sporthoz való viszonyukra és a ráfordított pénzre alapoz, és bekalkulálja a rendezés adta pluszlendületet is. Figyelembe veszi például, hogy a krikettőrült India, bár lakosságszámát tekintve egy súlycsoportban van Kínával, az olimpiákon nem túl eredményes, Sydneyben és Athénban is csupán egy érmet szerzett.

A becslés során a PwC azért vigyázott arra, hogy Kína elsőségét bizonytalanná tegye, és a statisztikai hibahatáron belülre kalibrálja az USA-hoz képest. Szerintük Magyarország pontosan ugyanannyi, 17 érmet szerez majd Pekingben, mint Athénban, a medálok színét azonban egyik esetben sem találgatja. A számítás persze a cég szerint is csak egyfajta játék, ami nem is túl pontos. Athénra például 70 érmet jósoltak az USA-nak, 64-et Oroszországnak, 50-et Kínának 45-öt Németországnak és 29-et a rendező görögöknek, ám az elszámolásnál az eredmény sorrendben 103, 92, 63, 48 és 16 lett.

Trend

A mennyei béke háttere

Tökéletes olimpiát akar rendezni és ezzel a világpolitika porondjára meghatározó szereplőként bejelentkezni Peking, amely ezért semmilyen erőfeszítést nem sajnált. Sem a beruházások több tízmilliárd dolláros költségét, sem a belső ellenzék mosolyoffenzívával elfedett karanténba zárását.

Íme, az egyetlen gyárilag golyóálló Porsche 911-es

Íme, az egyetlen gyárilag golyóálló Porsche 911-es

Újabb rejtélyes elefánttetemeket találtak Botswanában

Újabb rejtélyes elefánttetemeket találtak Botswanában

Weinstein áldozatai 17 millió dollárt kaphatnak

Weinstein áldozatai 17 millió dollárt kaphatnak