Tetszett a cikk?

Hatalmas érzelmi hullámverések után alakult ki a Pekingbe utazó női kajakozók csapata.

Hatalmas érzelmi hullámverések után alakult ki a Pekingbe utazó női kajakozók csapata. A sportágat megrázó, képviselőit megosztó csata még Athén után kezdődött. Janics Natasának, Athén kétszeres aranyérmesének van egy olimpiai negyedik helyezése is - igaz, azt még 2000-ben Sydneyben, szerb színekben érte el. Fábiánné Rozsnyói Katalin és a magyar kajak-kenu négy évvel később két bajnoki címhez segítette hozzá, és az egyedien sikeres edző-tanítvány viszony mellett afféle pótanya-lánya kapcsolat is kialakult a két munkatárs között. Csakhogy a Délvidékről áttelepült újonc Athén legsikeresebb magyar sportolója lett, és mestere szerint idővel olyan előjogokra tartott igényt, amelyeket ő egy határon túl már nem volt hajlandó biztosítani neki. A másik nézőpont: a mester a beérett klasszist is ugyanúgy próbálta fogni, mint évekkel azelőtt az éretlen gyerkőcöt. A konfliktus a szakításig éleződött, 2007 tavaszán Janics Natasa elhagyta Fábiánnét és csapatát, és Szegedre költözött. A tétova békítési kísérletek nem jártak eredménnyel, mert a puha szövetségi vezetésnek nem voltak eszközei a két rátarti emberrel szemben.

Következett a hidegháború. Fábiánnét ezután nemcsak szakmai, hanem személyes indokok is vezették, amikor Angyal Zoltán szövetségi kapitánnyal szemben is keresztülverte, hogy ne egyének, hanem komplett egységek versenyezzenek a női kajak négyes pekingi olimpiai indulási jogáért. Ezzel az akkor még "magányos" Janicsot akarta kiszorítani az olimpiai utazók közül, ám a fegyver később visszafelé sült el. Először Kovács Katalin állt ki athéni párostársa, Janics mellett: Fábiánné akaratának ellenszegülve úgy döntött, mégis beül mellé a kettes hajóba, majd némi tépelődés után végleg kiszállt az edzőnő vezette szolnoki különítményből, és ő is Szegedre, Sári Nándorhoz pártolt. Ezzel megadta a jelet Szabó Gabriellának és Kozák Danutának, akik pár nappal később követték őt. Így önmagától alakult ki a Kovács, Janics, Szabó, Kozák kvartett, amely talán nem a lehetséges legjobb, de megbontása nélkül ennél jobb nem állítható össze.

Ez az olimpiai válogatókon is beigazolódott. A kvalifikáció során Kovács Katalin hármas diadalt aratott: egyesben, Janiccsal párosban, valamint az előbb említettekkel négyesben is kivívta az olimpiai részvétel lehetőségét. A kétkedők szerint ezzel picit talán túl is nyerte magát, mert három számban iszonyatos teher nehezedik majd rá Pekingben. Ellenpontként viszont ott van Benedek Dalma, az egyéni eredmények alapján jelenleg az ország második számú női kajakosa, aki mégis lemarad az olimpiáról. Egyesben Kovács, kettesben pedig a Kovács-Janics duó győzte le őt és társát, Paksy Tímeát, míg végül négyesben az ő vesztét okozta az a szisztéma, amelyet Fábiánné eredetileg Janics ellen eszelt ki. Az akarnok, saját presztízsét mindenek fölé helyező - előre megírt forgatókönyvet emlegető - korábbi sikeredző, Fábiánné tanítvány híján nem is akar Pekingbe utazni.

Trend

Győzelmi technikák

A pekingi szereplés az eddigi éremhalmozó sportágakon múlhat, az úszáson, a víváson, és a kajak-kenun, az utóbbi kettőben viszonylag szűk mezőnyből emelkedhetnek ki a magyarok.

Horrorfilmbe illő hangot ad az Amazon elektromos furgonja

Horrorfilmbe illő hangot ad az Amazon elektromos furgonja

Brexit-hatás: a Cityben drámai mértékben csökkentek az új munkahelyek

Brexit-hatás: a Cityben drámai mértékben csökkentek az új munkahelyek

Mocsai Lajos: A rektori konferencia felülvizsgálja a bolognai rendszert

Mocsai Lajos: A rektori konferencia felülvizsgálja a bolognai rendszert