Tetszett a cikk?

Tökéletes olimpiát akar rendezni és ezzel a világpolitika porondjára meghatározó szereplőként bejelentkezni Peking, amely ezért semmilyen erőfeszítést nem sajnált. Sem a beruházások több tízmilliárd dolláros költségét, sem a belső ellenzék mosolyoffenzívával elfedett karanténba zárását.

HVG
A pekingi olimpia első aranyérmét már a nyitóünnepség előtt egy hónappal kiosztották. A rendezők kapták a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB), amelynek utolsó helyszíni szemléje nyomán megállapították, hogy az előkészületek minden jövőbeni házigazda számára zsinórmértékül szolgálhatnak. A 37 helyszín készen várja a világ több mint kétszáz országából érkező sportolókat, a 21 ezer akkreditált újságírót kiszolgáló sajtóközpont is megnyitotta kapuit, és - szigorúan zárt ajtók mögött - gőzerővel folynak a próbák a nyitóünnepségre, amelynek a legfontosabb feladata elkápráztatni a világot, és megadni a felütést ahhoz, hogy a pekingi minden idők legjobb olimpiája legyen. Ezzel az informális címmel a méltatások alapján jelenleg Sydney dicsekedhet, amely 2000-ben adott otthont a nyári játékoknak.

A kínai főváros mindent megtett a sikerért. Már azelőtt megkezdte a felkészülést, hogy 2001-ben elnyerte volna a rendezés jogát, biztosra vették ugyanis, hogy a lehetőséget csakis a gazdasági felemelkedés útjára lépett hatalmas ázsiai ország kaphatja. Óvatos becslések szerint legalább 40 milliárd dollárt fordítottak az olimpiai létesítmények felépítésére és főleg arra, hogy átformálják a 16 milliós nagyvárost. A szurkolók és a sportolók elsősorban a szeszélyesen görbülő, kusza acéloszlopai miatt Madárfészekként emlegetett olimpiai stadiont, valamint a Vízkockának hívott uszodakomplexumot csodálják majd. Az új arculatot mégis a Pekinget abroncsokként körbefogó autópálya-gyűrűk, az új metróvonalak, a földszintes házak helyén felhúzott, az építészek fantáziájának tág teret adó felhőkarcolók adják a metropolisnak.

Teljes metamorfózison megy át a város, amelynek karakterét a kommunisták 1949-es hatalomra jutásáig - és a szocialista realizmus beköszöntéig - a 15. századi Ming-dinasztiától építkező birodalmi stílus adta meg. A nagyszabású változások áldozatokkal jártak. A kínai sajtó nem verte nagydobra, de a beszámolók szerint az építkezések miatt gyakran "erős rábeszéléssel" vették rá a kiszemelt területen lakókat a kiköltözésre. A pekingi külügyminisztérium 6037 békésen távozott családról tud, emberjogi szervezetek viszont úgy becslik, akár 1,5 millió embernek is el kellett hagynia otthonát a modernizáció érdekében.

Peking más téren is mindent beleadott. A legnagyobb aggodalmat kezdettől fogva a környezetszennyezés jelentette, elsősorban a városra telepedő szmog, amitől félve az egyik esélyes, az etióp Haile Gebrselassie például nem indul a maratoni távon. Védekezésként Kína igazi voluntarista megoldást választott. A szénfűtésű lakásokat kampányszerűen állították át földgázra, a szmogot hozó szél egyik kiindulópontján, a fővárostól keletre fekvő Tangsanban július 8-ától szeptember végéig, a fogyatékos sportolóknak tartott paralimpia zárultáig 267 környezetszennyező üzemet leállítottak. A Pekingtől délkeletre lévő Tiencsinben negyven üzem működése szünetel, a főváros kiemelkedő környezetszennyezője, a Capital Steel acélgyár tevékenysége nagy részét már jó messzire telepítette, és két éve bezárta kapuit a legnagyobb vegyi gyár is. Július 20-ától Pekingben naponta váltakozva csak a páros, illetve páratlan számra végződő rendszámú autók járhatnak, amitől azt várják, hogy a 3,3 millió gépkocsi legalább 45 százalékát ki lehet vonni az utakról.

Arra is készülnek, hogy az eső ne zavarja meg a nyitóünnepséget, illetve a szabadtéri sporteseményeket. Peking környékén két tucat helyen a hatvanas évekből származó légelhárító lövegekből nyithatnak tüzet a felhőkre, hogy azok a lövedékekben lévő ezüst-jodid, illetve más vegyületek hatására megszabaduljanak a csapadéktól, mielőtt Peking fölé érnének. A módszer nem új, a Szovjetunió is hasonlót alkalmazott az 1980-as moszkvai olimpia esőmentesítésére, míg az USA a vietnami háború idején épp ellenkező taktikát folytatott: az észak-vietnami hadsereg által használt Ho Si Minh-ösvényre igyekezett zúdítani a záporokat.

Az aprólékos munka ellenére becsúsznak előre nem látott gikszerek. A vitorlásversenyeknek otthont adó Csingtaóban például a kikötőváros történetének legnagyobb algaszennyeződését igyekszik az olimpia kezdetére eltávolítani a part menti vizekről tízezer önkéntes és katona, valamint ezer hajó. A múlt héten pedig Kína északi részére 33 ezer embert vezényeltek, akik 200 tonna rovarirtó bevetésével azt próbálják megakadályozni, hogy a Belső-Mongóliából induló, az idén a korábbiaknál jóval súlyosabb sáskainvázió elérje a főváros környékét.

Nem bízza Kína a véletlenre a biztonságot sem, amit a felkészülést irányító Hszi Csin-ping alelnök - Hu Csin-tao pártfőtitkár-államfő lehetséges utódja - múlt szerdán a sikeres olimpia zálogának nevezett. A legfontosabb olimpiai létesítmények - például a Madárfészek-stadion - környékére föld-levegő rakétákat telepítettek, és az amúgy is éber hadsereg, illetve rendőrség munkáját kiegészítő terrorizmusellenes erő százezer főt számlál. A főváros körül három ellenőrzési vonalat alakítottak ki, ahol az autóforgalmat figyelik, a metrón szúrópróbaszerű táskaviziteket tartanak, a Pekingbe látogató külföldieknek pedig azt tanácsolják, hogy mindig tartsák maguknál az útlevelüket.

A biztonsági intézkedések emberjogi szervezetek véleménye szerint arra is lehetőséget nyújtottak, hogy az ellenzék esetleges politikai demonstrációit megakadályozzák. Nemcsak Pekingben, de Sanghajban is figyelmeztették a rendőrség által jól ismert ellenzékieket, hogy az olimpia idején tartózkodjanak a provokatív véleménynyilvánítástól. A hatóságok által üldözött Falunkung vallási szervezet több száz tagját őrizetbe vették, és a játékokra várt félmillió külföldi számára nyilvánosságra hozott "viselkedési kódexben" is szerepel az óvás az állam rendjét fenyegető cselekedetektől. A terrorizmus veszélyével kapcsolatban pedig a Hszincsiang tartományban élő, szeparatizmussal vádolt muszlim ujgurokat emlegeti a hivatalos kínai propaganda, amely nyomatékképp a múlt héten öt csoport leleplezéséről számolt be.

Külföldi vélemények szerint ez is azt mutatja, hogy Kína nem teljesítette a rendezés elnyerésekor tett vállalását a szabadságjogok szélesítésére. Világraszóló botrányt kavart, amikor Peking márciusban a Tibetben kitört zavargásokra katonai rendcsinálással válaszolt (HVG, 2008. március 22.). Sokan az olimpia bojkottját követelték, és még az ezt - Moszkva, illetve Los Angeles tapasztalata nyomán - hibának tartó vezető politikusok közül is többen kilátásba helyezték, hogy tiltakozásuk jeléül nem vesznek részt a nyitóünnepségen. Végül a távolmaradása mellett eddig kitartó Angela Merkel német kancellár és Gordon Brown brit miniszterelnök - aki a záróünnepségen a következő házigazda, London képviseletében ott lesz - kivételével a leghangosabbak beadták a derekukat. Nicolas Sarkozy francia államfő éppúgy ott ül majd augusztus 8-án a Madárfészek-stadion páholyában, mint George W. Bush amerikai elnök, aki a nyolc vezető ipari ország múlt heti, Japánban tartott csúcstalálkozójára időzített megbeszélésén tréfásan még jegyet is kért Hu Csin-taótól az USA-Kína férfi kosárlabda-mérkőzésre. Magyarországot Gyenesei István, a sportért is felelős önkormányzati miniszter képviseli a nyitóünnepségen. Bush döntése védelmében arra hivatkozott, hogy a nyitóünnepség bojkottja a kínai népet sértené meg.

Így gondolják ezt Kínában is, ahol az olimpia sikerétől azt várják, hogy az ország meghatározó szereplőként bejelentkezik a világ politikai színpadára. Emiatt a kommunista párt magas fordulatszámon járatja a nacionalizmust, és minden bírálatot a Kínát alávetni igyekvő nyugati és japán törekvések reinkarnációjának állít be. Presztízskérdésként kezelik azt is, hogy a Kínai Népköztársaság - amely 1984-ben Los Angelesben vett részt első olimpiáján, és itt nyerte első aranyát is, lövészetben - az éremtáblázat elején végezzen, letaszítva onnan a Szovjetunió szétesése óta egyeduralkodó USA-t. Ennek érdekében Peking pénzt nem sajnálva válogatta ki és készítette fel sportolóit, s a rendezés elnyerése után útjára indította a 119 projekt elnevezésű programját. A név az aranyak számára utal a kiszemelt sportágakban, ahol eddig kevesebb sikert arattak, ám Pekingben tarolni szeretnének: atlétikában, úszásban, evezésben, kajak-kenuban és vitorlázásban.

NAGY GÁBOR

Trend

Aranybecslés

HVGPekingben Kína végez az éremtáblázat élén 88 medállal, megelőzve az USA-t - támasztja alá a házigazda nem titkolt...

Trend

Számmánia

A pekingi olimpia nyitóünnepsége helyi idő szerint 2008. augusztus 8-án este 8 óra 8 perc 8 másodperckor kezdődik.

Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése

Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése

Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról

Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról

Gémesi György: 100 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, politikai döntést hoztak

Gémesi György: 100 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, politikai döntést hoztak