Aligha van olyan ember az országban, aki ne találkozott volna már Tövisházi Ambrus (32 éves) valamelyik reklámzene-szerzeményével. Ő egyébként az Amorf Ördögök egykori frontembere, a PASO első lemezének hangmérnöke, a Péterfy Bori & Love Band, illetve az Erik Sumo Band szerzője, énekese és muzsikusa.

hvg: Arcát kevesebben ismerik, mint a műveit. Aki nem hallotta még a Hajolj bele a hajamba című számot, annak is fülébe csenghet a Megatánc tévés produkció nyitódallama vagy a UPC telefonos várakoztató zenéje...

T. A.: A Sága selyemsonka hirdetését is sokan látták, de zenésztársaimmal dolgoztunk már az Allianz biztosítónak, meg T-Online-reklámokat is írtam...

hvg: Hogyan találják meg ezekkel a megrendelésekkel?

T. A.: Általában azok kérnek fel reklámzeneírásra, akik bírják és karakteresnek találják a popzenéimet. Ehhez képest sokszor általános gumizene lesz a végeredmény, mert hiába vállalnák be a reklámügynökségek a merészebb dolgokat, az ügyfelek sokszor visszakoznak. "Köszönjük, Ambrus, nagyon ügyes vagy, de pörgősebbet szeretne az ügyfél" - ezt a mondatot nagyjából minden második munkánál megkapom, ezért már előre készülök rá. Azt jelenti: pár popzenei közhelyet még bele kell pakolni a zenébe. Ahol viszont szabad kezet kapunk, ott olyan dolgok születnek, amikre tényleg büszke vagyok. Legutóbb például Harcsa Veronikával csináltunk egy Lactacyd-reklámzenét - az egy ilyen női hüvelyzuhany -, amiből lesz egy saját számunk, annyira jól sikerült. Most egy másik izgalmas dolog van készülőben: egy természetfilm-rendező ismerősöm, Török Zoltán Szibériában a rénszarvasok vonulásáról készül filmet forgatni. Ahhoz kéne zenét csinálni a helyi nénik diktafonra vett dalolászásából.

hvg: Sok országosan is ismert munkája ellenére ön nem egy toplistás sztár. Nem akar jobban látszani?

T. A.: Egyáltalán nem. A színpadon is szeretek a háttérben maradni. Nem vagyok előadóművész, kevés a kisugárzásom ahhoz, hogy akár egy órán keresztül vigyem a balhét. Persze időnként szeretek a színpadon kivetkőzni magamból és hülyeségeket csinálni. Titkos tervem, hogy alakítok egy őrült zenét játszó bandát, amiben gitároznék és üvöltöznék.

hvg: Új zenekar? Már követni is alig tudjuk. Korábban volt az Amorf Ördögök, aztán az Erik Sumo Band meg a Péterfy Bori, és a Pannonia Allstars Ska Orchestrának (PASO) is dolgozik? Közben nyilván koncerteket kell szervezni: az Erik Sumo Band fellépett már Szlovákiában, Németországban, Izraelben...

T. A.: Ausztriában, Franciaországban, Svájcban meg Csehországban is voltunk. De ezeket a németországi kiadónk szervezi, én legfeljebb az internetes jelenléten dolgozom, időnként sajtóanyagokat írok. A PASO első albumának felvételén hangmérnöki funkcióban vettem részt, de azóta nem dolgozunk együtt, csak jó barátok vagyunk. A születésnapi koncertjükön, a Petőfi Csarnokban én is énekeltem két számban. Frontemberük, Krsa is szokott nálunk vendégeskedni. A Lovasi András vezette Kiscsillag zenekar első albumánál is producerkedtem, és az új lemezükön is fogok dolgozni. Szóval vannak olyan periódusok, amikor nehéz engem elviselni a rengeteg elfoglaltság és káosz miatt, de ha nem vállalok be valamit, akkor sajnálom, hogy elúszik a lehetőség.

hvg: A sok munka közül melyik a "saját gyerek"?

T. A.: Talán az Erik Sumo Band-koncerteket élvezem a legjobban, mert ott van egy olyan fantasztikus brigád, akikkel felszabadultan tudunk együtt zenélni. Időnként egymásra nézünk, és csinálunk valami meglepő hülyeséget, amiből aztán a körzős-vonalzós popzenéhez képest szokatlan kakofónia születik, amit imádok.

hvg: Két énekesnő van a csapatban, és távolról úgy tűnik, Harcsa Veronika és Kiss Erzsi meglehetősen különböző személyiségek. Rivalizálás sosem volt köztük?

T. A.: Teljesen különböznek, de nagyon jó természetük van, és jó viszonyban vannak.

hvg: Lányokra láthatóan minden formációban igényt tart. Remélem, nem veszi illetlenségnek: ezek mindig kizárólag munkakapcsolatok?

T. A.: A női energia fontos: a számaimban általában megjelenik egy feminin rész, nem tudom, miért. Egyébként, ha csak egy nő is van egy zenekarban, az állatira megváltoztatja a hangulatot. A szagok is mások, ha hét férfi utazik egy buszban, mint ha öt férfi és két nő, és ilyen tündérfelhők lebegnek. De az énekesnőkkel sosem kavartam, az ilyesmi tilos. Persze - főleg, ahol ilyen igazi dívák vannak, mint a Bori - a zenekarokban szokott lenni némi tudatosan fenntartott feszültség, kacérkodás... Gyakran téma a zenekarban, hogy milyen segge van a Borinak, és ezt a jelek szerint ő sem bánja.

hvg: Beszéltem egy szakmabelivel, aki azt mondta, hogy ön korunk Pressere...

T. A.: Most erre mit mondjak? Szerintem jobban énekelek, mint a Presser... De komolyabban: ha az öregek közül kell választani kedvencet, én inkább a Szörényi-Bródy szerzőpárost választanám. Az Illés legtöbb zenéje csodálatos, mágikus. Az LGT egy-két számát bírom, de ők nekem sokkal hidegebb zenekar.

hvg: Azt hittem, bóknak veszi. Aki mondta, úgy értette, hogy a zenélés mellett producerkedik és menedzserkedik is. Elérte például, hogy a Petőfi rádióban folyton megy Péterfy Bori egy-két száma. Igaz, Erik Sumót nem hallottam még ott.

T. A.: A saját életemet menedzselem, másokét nem. A Bori-dalokat egyszerűen felkapták a Petőfin meg az MTV-n, az volt a szerencsénk, hogy minden új adó kevés számmal indul. Erik Sumo nem megy a Petőfin, mert nem adtunk nekik lemezt. A régit már minek.

hvg: Hát mondjuk, mert tetszene a hallgatóknak... A YouTube-ra egy csomó saját zenét felpakolt. Más zenészek, jogvédelemre hivatkozva, inkább leszedetni szokták a munkáikat.

T. A.: Magyarországon nagyon sok fiatal használ YouTube-ot, úgyhogy szerintem ez egy jó reklám. A zenészeknek nincs okuk azon nyavalyogni, hogy az internet megöli a zenét. Igaz, hogy kevesebb cédét ad el egy zenekar, mint tíz éve, de ezek a forintok visszajönnek azzal, hogy iszonyatosan gyorsan lehet rajongótábort építeni, az emberek a neten küldözgetik egymásnak a számokat.

hvg: Hogy áll az új lemez?

T. A.: Készül, csak elég lassan. Nem olyan lesz, mint az előző, általam számítógépben összekalapált konceptalbum. Vannak olyan számok, amiket én írtam egyedül, de azok is zenekari hangszerelést kapnak. És végre lesz, amiben a Veronika szólózik, meg olyan is, ahol az Erzsi, vagy mindhárman éneklünk. Már kábé tíz szám fel van véve, de még nem mindegyikhez van ének. Kicsit hatvanas-hetvenes évekbeli hippis hatások vannak benne, meg pszichedelikus rock. Változatos, erős lemez lesz.

hvg: Egyszer azt nyilatkozta, hogy magyar sajátosság a zenével szembeni alázat hiánya, meg hogy a zenészek isteni érzékkel rombolják szét egymás energiáit...

T. A.: A zenét egómentesíteni kell. A magyar ember gyakran nem képes örülni: a jóban is megtalálja a rosszat. Én iszonyú bénán irányítottam az elején az Amorfot, pedig ma már leginkább zenekarvezetőnek tartom magam. Nagyon nehezen találtam meg azokat a zenészeket, akik megértik, hogy elég, ha egy ütemben csak egy hangot játszanak, de az ott legyen. Számomra az egyszerű dolgoknak, apró gesztusoknak az esztétikája sokkal fontosabb, mint a technikai bravúrok, a virgázás. Én az olyan zenéket szeretem, amik halál primitív dolgokból vannak összerakva, de amikor megszólalnak, egyből szíven ütnek.

hvg: Mint például a The Real Moustache (A valódi bajusz) című számuk, amit Kiss Erzsivel közösen írtak. Hogyan?

T. A.: A cím onnan jött, hogy amikor vettük föl a lemezt, gyakran visszahallgattuk, és amikor bénán szólt valami, azt mondtuk: na, ez nagyon bajusz lett. Az Erzsi egyébként mindig diktafonnal megy a városban, és mindenhol fölveszi, ami éppen eszébe jut. Ezúttal is megvolt a félkész téma, aztán ő ráénekelt.

hvg: Viszont a Friday I'll Be Deadnél az volt az érzésem, hogy ezt a dallamot már hallottam valahol.

T. A.: Nekem is...

hvg: Az alapdallam meglehetősen hasonlít Tom Waits Yesterday Is Here című számára.

T. A.: Szerintem ez jó... Sokkal jobban örülök neki, mintha azt mondta volna, hogy olyan, mint a Modern Talking. Nagyon szeretem Tom Waitset. Zseniálisan összefoglalta, ami a 20. században az amerikai zenében történt. A Yesterday Is Here-ből lett egyébként a Csókolom zenekar száma, a "Remegve várok, egy utcasarkon állok" kezdetű, amit a Péterfy Borival is játszottunk az Amorf Ördögökben. A popzene közhelyek gyűjteménye, csak kell bele vinni egy kis költészetet, hogy mégse maradjon közhely. Nem mindig megy, de meg kell próbálni.

SCHWEITZER ANDRÁS

Üveg kijelzőt kaphat a Samsung új összecsukható okostelefonja, a Galaxy Z Flip

Üveg kijelzőt kaphat a Samsung új összecsukható okostelefonja, a Galaxy Z Flip

Radar360: visszaesett a magyar demokrácia, elődöntős a férfivízilabda-válogatott

Radar360: visszaesett a magyar demokrácia, elődöntős a férfivízilabda-válogatott

Meghalt három tűzoltó az ausztrál tűzvész oltása közben

Meghalt három tűzoltó az ausztrál tűzvész oltása közben

Révész Sándor: Orbán és kormánya önmaga ellen lázad

Révész Sándor: Orbán és kormánya önmaga ellen lázad

Gázszállító teherautó robbant fel Limában, több halott és sérült

Gázszállító teherautó robbant fel Limában, több halott és sérült

Órákig gondolkodott a kormány, majd csak kinyögte, hogy Soros a hibás

Órákig gondolkodott a kormány, majd csak kinyögte, hogy Soros a hibás