Bankárok a drótszamáron

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A pénzügyi élet tábornokai igazán megengedhetik maguknak a luxusautókat, mégis többük kerékpárral jár dolgozni.

"Környezetbarát, gyors, ráadásul sportolási lehetőség és jó mulatság" - foglalja össze a kerékpározás melletti érveit Jaksity György, a Concorde Zrt. brókercég vezére. A multimilliárdos befektetési szakember a legelegánsabb irodaházakba sem szégyelli bevinni bringáját. "A portásoknak és a biztonságiaknak - meséli - általában tetszik a kerékpáros pénzember imidzse."

"Ha a holland királynőnek és a francia pénzügyminiszter asszonynak szabad, Budapesten miért lenne ciki?" - teszi fel költői kérdését Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, aki szintén gyakorta pattan drótszamárra (HVG, 2007. július 21.). "Külön fíling, hogy úgy érezhetem magam a Belvárosban, mintha egy kis faluban karikáznék. Minden sarkon ismerős kávézók és bankok, mindenhol köszönnek nekem, és én is mindenhová beköszönök. Néha még a Parlamentbe is bicajjal rándulok át. A dugókban való autós ácsorgás pszichésen is megvisel. Kerékpárosként viszont - teszi hozzá - csúcsforgalomban, sztrájknapokon, békés hétvégeken is a magam ura vagyok." A MNB egyébiránt a fővárosi kerékpárosélet egyik fellegvára: a házi statisztikák szerint a munkába bringával érkezők aránya meghaladja az 5 százalékot, vagyis alighanem jóval magasabb a fővárosi átlagnál.

Lantos Csaba, az OTP Bank korábbi vezérhelyettese - mint mondja - nem mozgalmártípus, és hétköznapokon nem sokat kerékpározik. Ám minden esztendőben tíznapos kerékpártúrára indul: Magyarország bejárása után tavaly a szlovén hegyekben járt, az idén pedig a dalmát szigetekre készül régi biciklis társaságával, amelynek tagja Király Júlia és Száz János, a budapesti Nemzetközi Bankárképző Központ elnöke is. Ugyancsak nagy túrázó Hamecz István, az OTP Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki egy nap alatt képes megkerülni a Balatont - több mint 200 kilométert tekerve majdnem egyhuzamban.

Néhány banki vezető a kerékpározás népszerűsítésében is aktív szerepet vállal. Király Júlia, aki évek óta lelkes résztvevője a Critical Mass felvonulásoknak, a minap kerékpártároló létesítését kezdeményezte a Szabadság téren az V. kerület polgármesterénél, Rogán Antalnál. Hamecz, aki tavaly igazolt át az MNB-től az OTP Alapkezelőhöz, új munkahelyén külön öltözőt alakíttatott ki a bringásoknak. Ő és hasonlelkű kollégái ugyanis télen-nyáron kerékpárral közlekednek, és munkahelyükön vedlenek át elegáns bankárokká. Hamecz még esőben is inkább tömegközlekedéssel jár, az autóját szinte kizárólag városon kívüli utazásokhoz használja.

"Aki elég körültekintő, azt aligha éri baleset" - véli Hamecz. Sokkalta komolyabb kockázatnak tartja a légszennyezettséget, ami ellen évek óta maszkkal védekezik. Király sem igen tart attól, hogy baleset érhetné, de aggódik kevésbé békésen kerekező fia miatt.

A tolvajok természetesen a bankárok kerékpárjait sem kímélik, Hamecztől és Királytól két-két biciklit loptak el az elmúlt tíz évben. Igaz, az utóbbit jobban megviselték a történtek, mert drótszamarait egymást követő napokon kötötték el. Jaksity ezért is választotta az egyik nagy sportáruház 25 ezer forintos, leárazott városi kerékpárját. A sikeres befektetési szakember szerint ennél többet - tekintettel a budapesti utakra és a közbiztonságra - nem szabad kerékpárba invesztálni.

ERHART SZILÁRD