Akár a takarékos turistáskodás egyik módjaként is felfogható, ha a sokvárosos körutak helyett egy-egy, nevezetes épületek kicsinyített másait bemutató makettparkot keres fel az utazó.

HVG
Spóroljon meg 79 napot! – hirdeti magát és az egyetlen napba belegyömöszölhető kvázivilágjárást, Verne Gyula 80 nap alatt a Föld körül című regényére utalva, a klagenfurti Minimundus. Az 1958-ban alapított ausztriai makettváros nem az egyetlen ilyen látványosság: a 17 tagot számláló Miniatűr Parkok Nemzetközi Szövetsége szerint több mint negyven, nevezetes épületek kicsinyített másait egy helyre zsúfoló park működik világszerte. A Minimundus legfeljebb azzal tartozik a kivételek közé, hogy nem egyetlen ország vagy régió látnivalóiból válogat: öt kontinens ötven országának építményei láthatók a szabadtéri makettkavalkádban, eredeti méretüknek általában a huszonötödére kicsinyítve. Európából egyebek közt az athéni Akropolisz, a velencei Szent Márk-bazilika, a bajorországi Neuschwanstein-kastély vagy a barcelonai Sagrada Familia; Ázsiából az indiai Tádzs Mahal, a jávai Borobudur templomegyüttes vagy a szumátrai Banda Aceh mecsetje; Amerikából pedig például a washingtoni Fehér Ház, valamint egy kilövésre váró űrsikló, amely vad füstöléssel óránként indulást imitál. A franciaországi Chenonceau kastélya mellett mindjárt a sydneyi operaház áll, a park szélén – a grazi várhegy, a párizsi Eiffel- és a torontói tévétorony szomszédságában – pedig a budai Mátyás-templom szerénykedik a Halászbástya karéjában. De bármennyire globális is minimundusék válogatása, nem mentes a részrehajlástól: a 117 apró építmény közül 36 ausztriai illetőségű.

A klagenfurtiak makettjeik pontosságára a legbüszkébbek. Apró házaik lehetőség szerint az eredetivel azonos anyagból készülnek; így lehet az, hogy például a drezdai Zwinger ötévi munkával felépített miniváltozata – amely németországi „vendégszereplésen” van – több mint 20 tonnát nyom. A működő modelleknél is komolyan veszik az anyagminőséget. Nem is öncélúan: egy-egy, valódi gőzt pöfögő modellmozdony – a parkban összesen 27 vasparipa és hajó modellje látható, közülük 17-nek az eredetije is made in Austria – némelyike 5 ezer kilométert is megtesz egy évben.

A ma is látogathatók közül az első modellváros 1929-ben, a London melletti Beaconsfieldben nyílt meg. Alapítója egy Roland Callingham nevű könyvelő, aki először a maga kedvtelésére készített el néhány makettházat az utóbb a műfaj egyik szabványává vált tizenkétszeres kicsinyítésben. A Bekonscot nevű makettparkban azóta is áll az idő: a zöld mezők között felbukkanó aprócska házak ma is az 1930-as évek Angliáját idézik. A kikötőben faárbocos halászbárkák sorakoznak, a hat közül az egyik városka zsúptetős házának tetején dolgozó tűzoltókat régimódi, nyitott fecskendősautó várja.

Sokkal eklektikusabb az 1952-ben nyílt hágai Madurodam, mégis ez vált a műfaj klasszikusává. A felnőttek és gyerekek kegyeit egyaránt kereső, 1:25 méretarányú anzikszváros területéből közel ugyanannyi jut az Amszterdam melletti Schiphol repülőtérnek, mint amennyi a holland városok legnevezetesebb-leglátványosabb épületeinek, épületegyütteseinek együttvéve. Igaz, a speciális műanyagból készült vörös téglás házak között kevesebb az olyan attrakció, mint a reptér betonján köröző 3 méteres modellgépek, a 4 ezer méteres sínhálózaton szaladgáló 12 vonat- és két villamosszerelvény, a kábelekkel mozgatott 58 különféle vízi jármű vagy a hajók közeledtére felnyíló dordrechti vasúti híd. De a felnőtt látogatóknak talán nem is az a legfontosabb, hogy – egy 10 eurócentes bedobására – meginduljon a félarasznyi emberkék ünnepi körmenete a hertogenboschi Szent János-dóm előtt; érdekesebbek magának a 450 ezer eurós ráfordítással megépített gótikus makettcsodának a fiatornyos támpillérei, festett ablakai. Vagy az amszterdami Rijksmuseum madurodami mása: a 19. század végi múzeumépület homlokzatát díszítő, finom rajzolatú festett csempék alig fél centiméteresek.

Az egyes számú holland makettváros (merthogy van egy második is – lásd táblázatunkat) azzal is párját ritkítja, hogy még az élő növények is mérethűek benne. A gondosan nyírt, apró levelű fákat – több mint 5 ezer van belőlük – csak akkorára engedik nőni, hogy arányosak legyenek az utcákat benépesítő 66 ezer picurka emberfigurával.

A legtérképhűbb miniváros a Párizshoz közeli Elancourtban lévő France Miniature. Igaz, ez inkább miniország: a park alaprajza egy Franciaország-térkép – bár a határokat nyaldosó tengereket csak egy szerény csatorna jelképezi –, amelynek megfelelő pontjain állnak az odavaló nevezetességek. Ahol sok a látnivaló, ott nagy a nevezetességsűrűség is – így kerülhetett például a természetesen innen sem hiányzó Eiffel-torony szinte a versailles-i palota udvarába. A franciák persze nem volnának franciák, ha a 150 tájegységet – némelyiket komplett városkákkal – bemutató, az ország 116 legnevezetesebb épületét is felvonultató mikroskanzenjük az általánosan elterjedt huszonötszörös kicsinyítéssel készült volna: a France Miniature-ben használatos méretarány az 1:30.

A makettparkok legbohókásabbika alighanem a Rimini melletti Italia in Miniatura. Makett-Olaszországban csónakkal lehet bejárni a valóságosnak csak az ötödére kicsinyített Canal Grandét – kiszállás természetesen a Szent Márk téren –, vagy vízzel töltött ágyúcskákkal csatázni a rimini Sismondo-kastélyban. Szent Márk térből, biztos, ami biztos, egy második is van a parkban: a közel 150 méteres itáliai csizmán, amelynek megfelelő pontjain 68 olasz város nevezetességei sorakoznak. Ettől északra európai ízelítő látható 13 ország egy-egy látványosságával; az Akropolisz, az Eiffel-torony és a Neuschwanstein-kastély természetesen innen sem hiányozhat.

Már a nevével is európai leltárt ígér a brüsszeli Mini Europe, amelynek makettjei között mind a 27 EU-ország legalább egy büszkesége megtalálható. Az európai szellem azonban nem zárja ki az üzleti vénát: az unió székhelyvárosának Európácskájában – miközben a felnőttjegyek ára itt is 10 euró fölött van – elvárják, hogy a megjelenő országok maguk gondoskodjanak az őket szimbolizáló épületről. A tavaly nyáron elkészült Magyarország-attrakció, a 48 négyzetméteres budapesti Széchenyi fürdő 200 ezer eurójába került a makettberuházást finanszírozó négy valódi magyar minisztériumnak.

A miniparkok azonban nem szükségképpen mamutvállalkozások. A legcsaládiasabb európai makettpark alighanem az Elba-völgy nevezetességeit bemutató Kis Szász-Svájc, amelyet 1998-ban nyitott meg Michael Lorenz és családja. A Drezda és a cseh határ közötti Dorf Wehlenben lévő farmjukon az istállóból lett a pénztár, az egykori pajtában a műhely és a mosdók kaptak helyet. A maketteket zömmel a család tagjai készítették – az ifjabb Lorenz szakmája szerint is kőfaragó –, de például a 60 méter hosszú mini-Elbán pöfögő gőzhajót már a drezdai hajómodellklub építette a családi makettvállalkozás számára.

A kontinens legázsiaibb miniparkja az isztambuli Miniatürk. Maga a 60 ezer négyzetméteres park a Boszporusz európai oldalán van, de látványosságai közül 45 anatóliai eredetik alapján készült. Az egykori Ottomán Birodalom dicsőségére emlékezve a nagyralátó Miniatürk-kurátorok 15 olyan nevezetességet is beválogattak, amelyek kívül esnek a mai Törökország területén, így az 1878-ig török kézen volt boszniai Mostar híres Neretva-hídja mellett még a távoli, egzotikus Magyarország fővárosában álló Gül Baba-türbére is vethetnek egy pillantást a kihelyezett történelemórára a parkba csődített török nebulók.

MUCK TIBOR

A nap fotói: a legstílusosabb hazai villanyautó-töltőhely

A nap fotói: a legstílusosabb hazai villanyautó-töltőhely

Napokon belül piacra kerülhet a Huawei összehajtható telefonja

Napokon belül piacra kerülhet a Huawei összehajtható telefonja

Fejbe rúgott egy alvó fiút egy felügyelő a nagykanizsai javítóintézetben

Fejbe rúgott egy alvó fiút egy felügyelő a nagykanizsai javítóintézetben

Népszava: Kövér lemondatta volna Borkait, de Orbán közbelépett

Népszava: Kövér lemondatta volna Borkait, de Orbán közbelépett

Elég látványos autókkal tért vissza a Tesla a Nürburgringre

Elég látványos autókkal tért vissza a Tesla a Nürburgringre

Edzőt és egyesületi elnököt ítéltek el a kézilabdás bundaügyben

Edzőt és egyesületi elnököt ítéltek el a kézilabdás bundaügyben