szerző:
HVG

A korábbinál kevesebben, ritkábban és rövidebb időre utaznak – így reagálnak a globális válságra a bel- és külföldi turisták.

Bár az év eleje a turisztikában hagyományosan gyenge időszak, az idén már az első hetek tapasztalatai, illetve a legfrissebb prognózisok is azt valószínűsítik: minden úgy zajlik majd 2009-ben, ahogyan az a válságok idejére a nagykönyvekben meg van írva – az érintettek a fogyasztás visszafogásával reagálnak a helyzetre. A magán- és üzleti utazások alakulását egyaránt hátrányosan befolyásolja, hogy ezen a területen – például a nyaralások elhalasztásával, a „kihelyezett” céges rendezvények számának szűkítésével – egyszerűen és látványosan lehet spórolni. A Magyar Turizmus Zrt. decemberben kiadott, a válság várható hatásait elemző tanulmányában arról írt, hogy a nagy szállodák a konferenciák, szakmai továbbképzések elmaradásáról, illetve elhalasztásáról számoltak be, és az egyéni utazók közül is egyre többen csak egy éjszakát töltenek Magyarországon. Mindennek hatására persze nem csupán a szállás, hanem a kapcsolódó szolgáltatások igénybevétele iránti igény is csökken.

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) előrejelzésében is az áll, hogy a válság hatására a világon mindenütt – de leginkább Európában – csökkenni fog az utazások időtartama és gyakorisága. Bár némi reményre ad okot, hogy bizonyos rétegek esetében az utazás az életminőség olyan fontos elemévé vált, hogy arra akár más termékekről, szolgáltatásokról való lemondás árán is hajlandóak áldozni, az UNWTO prognózisa szerint előtérbe kerülnek a közelebbi országokba való utazások, illetve a belföldi turizmus. Ám még a „megrögzött” utazók közül is sokan lemondanak az évi második vagy harmadik kiruccanásról.

Három éve készít felméréseket a turisztikai ágazat magyarországi helyzetének várható alakulásáról az Ecostat. Legfrissebb kutatásai szerint a lakossági és céges várakozásokat összegző úgynevezett turizmusbarométer a múlt év végén 35,9 százalékon állt, 8,4 százalékponttal maradva el az egy évvel korábbi értéktől. Magyarországon csupán a háztartások négytizede (41 százalék) tervez valamilyen üdülést, s azok döntő többsége (70 százalék) is csak belföldi úti célra gondol. A határokon belül maradók átlagosan hét, míg a külföldre utazók nyolc éjszakát terveznek eltölteni otthonuktól távol, ami lényegében stagnálást jelent.

Drasztikus visszaesés mutatkozik viszont az üdülésre szánt pénz mennyiségében. Az utazást tervezők személyenként mintegy 40 ezer forinttal kevesebbet (összesen átlagban 123 ezer forintot) szándékoznak e célra fordítani, mint egy évvel korábban. Persze az összegek továbbra is igen széles skálán szóródnak, pár ezer forinttól a 2 millióig. A belföldi célpontok kiválasztásában mindenesetre egyre fontosabb szerepe van az üdülési csekk beválthatóságának.

Az utazás megszervezésének módját egyelőre kevéssé látszik befolyásolni a válság. Az emberek döntő többsége eddig is maga – illetve barátaival közösen – birkózott meg a feladattal, utazásszervezők szolgáltatásaira az útnak indulók alig több mint tizede tartott, illetve tart igényt. A konferenciaturizmus szűkülését vetíti előre, hogy az Ecostat felmérése szerint most csupán a cégek 18 százalékának vannak ilyen tervei a korábbi 23 százalékkal szemben.

A debreceni polgármester szerint magánügy, hogy a gyereke méregdrága magániskolába jár

A debreceni polgármester szerint magánügy, hogy a gyereke méregdrága magániskolába jár

Imelda elintézte: katasztrófa sújtotta területté vált Houston

Imelda elintézte: katasztrófa sújtotta területté vált Houston

A Fidesz szavazói szerint a kormánynak jóval többet kell tennie a klímaváltozás ellen

A Fidesz szavazói szerint a kormánynak jóval többet kell tennie a klímaváltozás ellen

Lezárták az M1-est Budapest felé

Lezárták az M1-est Budapest felé

Baranyi Krisztina: "Igazi proli vagyok"

Baranyi Krisztina: "Igazi proli vagyok"

Fekáliával kenték össze egy momentumos aktivista autóját

Fekáliával kenték össze egy momentumos aktivista autóját