szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Tulajdonosi vita és az olcsó gáz beszerzési lehetőségeinek szűkülése sújtja az Emfesz Kft.-t, de a szolgáltató stabilizálta helyzetét a hazai piacon.

Öt hónap telt el az Emfesz Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi Szolgáltató Kft. különös tulajdonosváltása óta, de még mindig nem tudni, ki a Svájcban bejegyzett, offshore hátterű RosGas AG valódi tulajdonosa. A RosGas egy dollárért jutott hozzá a hazai gázpiac ötödét lefedő, tavaly 1,2 milliárd dollár árbevétel mellett 32,2 millió dollár nyereséget elkönyvelő magyar gázszolgáltatóhoz.

Bárki is legyen a rejtélyes vevő, az ügyletet közönséges lopásnak tekinti az Emfesz korábbi tulajdonosa, a Dmitrij Firtas ukrán üzletember 100 százalékos tulajdonában lévő ciprusi Mabofi Holdings. Ez utóbbi azonban egyelőre egyetlen fórumon sem tudta megvédeni igazát, mivel Góczi István Emfesz-ügyvezető a Mabofi nevében egy 2004-ben kelt meghatalmazásra hivatkozva írta alá az adásvételi szerződést. Góczi kedvezőbb feltételek reményében élt a Firtas által vitatott jogával. De egyelőre az Emfesz sem örülhet a szerződésnek, mert Góczi hiába töltötte szinte az egész nyarat Moszkvában, nem tudott a korábbihoz hasonló olcsó gázforrást felhajtani. Januárig a 2015 végéig érvényes hosszú távú szerződés alapján a szintén svájci bejegyzésű Rosukrenergo (RUE) szállított az Emfesznek olcsó közép-ázsiai gázt. A felerészben a Gazprom, felerészben pedig a Firtas érdekeltségébe tartozó, de lényegében Gazprom-leány RUE a két tulajdonos közötti elszámolási vitára hivatkozva állította le a szállítást.

A Gazprom és Firtas korábbi megállapodása szerint az Emfesz csak kilenc hónapos késéssel fizette ki a RUE-nek a tőle átvett gáz árát, amely egyenesen a Firtas-birodalomban landolt. Amikor pedig a RUE-tulajdonosoknak járó osztalékalapból Firtas megkapta a neki járó mintegy 300 millió dollár osztalékot, ebből fizette ki az Emfeszt, amely e forrásból egyenlítette ki a RUE felé fennálló tartozását.

Jól jött Firtasnak a csavaros elszámolás révén keletkezett előleg, hiszen műtrágyagyárat, titánüzemet és kiterjedt médiabirodalmat is üzemeltet Ukrajnában. Az éveken keresztül olajozottan működő rendszer akkor borult fel, amikor a téli gázválság idején az ukrán belpolitikában Viktor Juscsenko államfő táborához tartozó Firtas kegyvesztett lett: Julija Timosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök megállapodott arról, hogy mint „parazitát” kizárják a RUE-t a közvetítő kereskedelemből. Góczi szerint Firtas máig tartozik 285 millió dollárral, amelyet hitelként kiemelt az Emfeszből, ám a ciprusi bíróság elismert tartozás fejében csak 53 millió dollárt tudott zárolni a Mabofi számláján.

A hazai piacon mindennek ellenére tovább terjeszkedik az Emfesz. A mindenkori közüzemi árnál nyolc százalékkal olcsóbb gázt kínáló, számos nagyfogyasztó mellett immár 100 ezer háztartást és 160 önkormányzatot is ellátó gázszolgáltató a tulajdonosváltásról szóló sajtóhírek hatására ugyan elveszítette fogyasztóinak 15 százalékát, de az új csatlakozókkal eltűnt ez a veszteség – állította a HVG-nek Góczi. A fogyasztók ellátásában eddig nem volt fennakadás. Az adásvételi szerződés szerint az egyes sejtések alapján Gazprom-hátterű RosGasnak kellene biztosítania az olcsó gázforrást.

Az Emfesz tavasz óta a hazai piaca ellátásához szükséges 3 milliárd köbméter gáz 70 százalékát a – szintén hosszú távú orosz–magyar gázszerződések keretében földgázhoz jutó – gáznagykereskedő E.On-tól a korábbinál drágábban vásárolja, de a fennmaradó 30 százalékot az ausztriai Baumgarten elosztón keresztül Nyugat felől bejövő gázból a Gazprom-árnál olcsóbban szerzi be. Nagyrészt ebből az olcsóbb forrásból tölti fel a stratégiai gáztározót is. Góczi elmondta: míg tavasszal idénre veszteséget prognosztizáltak, már látszik, hogy év végére nullszaldós lesz az eredmény.

Az Emfesz szerencséje, hogy telített a magyar piac. A kereskedők a gázkészletek megrendelésekor nem számítottak arra, hogy a gazdasági válság hatására az iparban 20-30 százalékkal visszaesik a gázfogyasztás. Márpedig a szerződésben kikötött gázár 75 százalékát akkor is ki kell fizetnie a kereskedőnek, ha felvevőpiac hiányában a tételt nem veszi át, így az Emfesz engedményt tud kicsikarni. Kérdés, hosszabb távon hogyan jut olcsóbb gázhoz, ha a Gazprom minden partnerének egységes áron szállít.

SÁGHY ERNA

Már nem szed hidroxi-klorokint Donald Trump

Már nem szed hidroxi-klorokint Donald Trump

Újabb közbeszerzést nyert el a 4iG

Újabb közbeszerzést nyert el a 4iG

Egészségügyi válsághelyzetben különleges jogokat kapna a kormány

Egészségügyi válsághelyzetben különleges jogokat kapna a kormány