szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Az ismét ingyenessé tett egyetemi oktatás nívótlanságára, a túlzsúfolt tantermekre, a tanárhiányra hivatkozva 61 napig...

Az ismét ingyenessé tett egyetemi oktatás nívótlanságára, a túlzsúfolt tantermekre, a tanárhiányra hivatkozva 61 napig elfoglalva tartották a Bécsi Egyetem legnagyobb előadótermét, az Audimaxot a diákok. Demonstrációkkal, több ausztriai egyetemre kiterjedő tüntetéseikkel és teremfoglalásokkal az évek óta megoldatlan felsőoktatási gondokra akarták irányítani a politika figyelmét. De csípi a diákok szemét a félszívvel bevezetett bolognai oktatási rendszer is, amely gátat szab a szabad tantárgyválasztásnak. S minden probléma hátterében ott a pénzszűke. Ausztria az EU által irányként megszabott 2 százalékkal szemben nemzeti össztermékének csak 1,3 százalékát fordítja egyetemek, főiskolák működtetésére. A bécsi közgázon, ahová az osztrák egyetemeken tanuló 1300 magyar diák nagy többsége is jár, egy hallgatóra vetítve évente 3256 euró az állami hozzájárulás, miközben például a zürichi Eidgenössische Technische Hochschulén 49 692 euró a taksa.

Az audimaxizmusként elhíresült diáklázadásra éppen akkor került sor, amikor a felsőoktatási gondokkal addig sem eleget foglalkozó tudományügyi minisztert, Johannes Hahnt a kormány uniós biztosnak jelölte. Azaz az állami oldal kvázi fej nélkül maradt. Igaz, az egyetemistáknak sem volt központi vezetésük, a megmozdulások alulról szerveződtek, és nem az országos pártokat leképező hallgatói szervezetek irányították őket. A spontán ellenállást a diákok az internet – twitter, facebook, skype – segítségével növelték pillanatok alatt tömegessé, s páratlan szakértelemmel saját wlan-rendszerüket is kifeszítették az Audimaxban.

A kormány által gyorssegélyként felajánlott 34 millió euróval azonban az egyetemek hirtelenjében nem tudtak mit kezdeni. Ráadásul az első napok bénultságát követően aktivizálódtak a rendpártiak is, akik a nyugodt tanulás jogát követelték maguknak a rebellióval szemben.

Az állami és egyetemi vezetés a kifárasztás módszerét választotta, hagyta, hogy a diákok kiéljék magukat az egyre inkább Hyde-parkká alakuló előadóteremben. Amikor aztán a rendőrség karácsony előtt kiürítette a termet, a kezdeti 2200 hallgatóval szemben már csak 15-en tartották a frontot, továbbá vagy nyolcvan hajléktalan, akik az ingyenmeleg hírére beszállingóztak az egyetemre. Ellenállás nélkül adták át a „hatalmat”. Ausztriának három hónappal Hahn távozása után sincs még a felsőoktatást irányító minisztere, a roppant összetett feladat alól eddig mindenki kibújt. A nagyelőadót és a többi elfoglalt termet kitatarozták, új ajtókkal, ablakokkal, zárakkal szerelték fel őket összesen 500 ezer euróért, és január elején visszaadták az oktatásnak. A Bécsi Egyetem szóvivője, Cornelia Blum bejelentette, hogy a diákmegmozdulás 1,5 millió eurót emésztett fel: 600 ezer euróért béreltek külső előadótermeket az elfoglaltak helyett, 400 ezer eurót költöttek az egyetem értékes berendezéseit védő biztonsági erők alkalmazására. Az 1,5 milliós kényszerkiadás Blum szerint minden tervezett fejlesztést ellehetetlenít, nincs pénz sem több tanárra, sem több kutatásra. A szóvivő fenyegetően hozzátette, hogy a diákok száma tovább növekszik, főleg a történelem-, a politikatudományi és a kommunikációs képzést nyújtó szakokon nem lehet már egy tűt sem leejteni.

A 61 napos lázadás mégsem volt teljesen hiábavaló, véli az Uni Wien hallgatói önkormányzatának vezetője, Oona Krisleitner. Némi változást elértek az oktatási rendben, a tanulmányi politikáról hallatlanul izgalmas vitákat folytattak, és a kormányból kipréseltek 8-9 millió eurót. Még ha a pénznek csaknem az ötödét elvitte is a helyreállítás.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Elkezdtek maszkot hordani a járványtagadók, hogy az oltottaktól védjék magukat

Elkezdtek maszkot hordani a járványtagadók, hogy az oltottaktól védjék magukat

Dömötör Csaba: A vendéglátósokat támogatták azzal, hogy az MTÜ celebektől vett hirdetéseket

Dömötör Csaba: A vendéglátósokat támogatták azzal, hogy az MTÜ celebektől vett hirdetéseket

Tovább csúszik a gimnazisták ingyenes külföldi nyelvtanfolyama

Tovább csúszik a gimnazisták ingyenes külföldi nyelvtanfolyama