szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

„Jelentős teljesítményt nyújt a hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztés és innováció területén, ezeket az eredményeket...

„Jelentős teljesítményt nyújt a hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztés és innováció területén, ezeket az eredményeket az oktatásba közvetíti, kiemelt feladatának tekinti a tehetséggondozást, kiemelkedő teljesítményt nyújt a doktori képzés területén, valamint a kutatás és a képzés területén is kiterjedt nemzetközi együttműködésekkel rendelkezik” – a felsőoktatási törvény tavaly elfogadott módosítása szerint a fenti kritériumoknak megfelelő egyetemek pályázhatnak kutatóegyetemi címre. Mindezt nem titkoltan annak érdekében, hogy a tömegesedő felsőoktatási környezetben, német mintára, elit egyetemek jöjjenek létre.

Arról, hogy a három évre elnyerhető, majd újrázható cím után sóvárgó intézményeknek milyen további, a fentieknél konkrétabb elvárásoknak kell megfelelniük, a tavaly decemberben alakult Kutatóegyetemmé Minősítő Bizottság dönt. A Pálinkás József akadémiai elnök által vezetett testület tagja Szabó Gábor, a Magyar Rektori Konferencia, Bazsa György, a Magyar Akkreditációs Bizottság és Mang Béla, a Felsőoktatási és Tudományos Tanács elnöke, valamint Orosz Magdolna, akit a Nemzeti Bologna Bizottság elnöke javasolt. A KMB értékeli majd az oktatási tárca honlapján közzétett, a kutatóegyetemi pályázatra legkésőbb 2010. január 29-éig beérkező anyagokat. Ezek első részében az intézményeknek a tudományos teljesítményükről kell beszámolniuk, míg a másodikban vállalásaikról, programjaikról kell írniuk. Az előbbit 85, az utóbbit 15 százalékos súllyal veszik majd figyelembe értékeléskor. A 85 ténypontból a kutatási kapacitás, valamint a doktori képzés és tehetséggondozás legfeljebb 21-21, az oktatói gárda 23, az alap- és alkalmazott kutatási, fejlesztési és innovációs bevételek pedig 20 pontot érhetnek.

Pályázati feltétel, hogy a minősített és teljes munkaidőben foglalkoztatott oktatók aránya az intézményben meghaladja az 50 százalékot, és legalább három akadémiai kutatócsoportnak kell működnie. Minimumelvárás egyetemenként legalább öt doktori iskola működtetése, melyek törzshallgatói létszáma legalább 50 fő, továbbá a sikert remélő intézményben a k+f+i bevételek arányának el kell érnie a költségvetési támogatás legalább 5 százalékát.

Ellentétben a német példával, Magyarországon a cím elnyerésével nem jár automatikusan pénz, de a nyertesek külön eljárásban többlettámogatást kaphatnak, amely Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár szerint 2013 után jelenhet majd meg a költségvetésben. Addig támogatásért lehet pályázni „A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innovációoktatás fejlesztésén keresztül” címet viselő pályázaton. Az értékelési szempontrendszer nagyon hasonló a kutatóegyetemi pályázathoz, de attól, hogy egy intézmény minősítést kap, ezen még nem nyer automatikusan, ugyanakkor a kutatóegyetemi címet nem viselő egyetemek, sőt akár konzorciumok is sikerrel pályázhatnak. Egy aspiráns legfeljebb öt kiemelt kutatási – különösen műszaki és természettudományi – terület támogatására nyerhet pénzt, e célra országosan összesen 27 milliárd forint jut.

Operatív törzs: Hamarosan elfogy a Szputnyik V vakcina

Operatív törzs: Hamarosan elfogy a Szputnyik V vakcina

Megnyitott a magyar Tesla-bolt

Megnyitott a magyar Tesla-bolt

Negyven éve lőttek rá a pápára, II János Pál megbocsátott a merénylőnek

Negyven éve lőttek rá a pápára, II János Pál megbocsátott a merénylőnek