Tetszett a cikk?

Oroszországban hatalmas népszerűségnek örvend Vlagyimir Putyinállamfő. A március közepén esedékes elnökválasztáson második mandátumának elnyerésében joggal reménykedő politikus részben annak köszönheti sikereit, hogy az elmúlt években gondosan megtervezett és karbantartott kultuszt alakítottak ki körülötte.

"Az elnök azt üzeni a gyerekeknek, hazájuk javára üzleteljenek" - áll az egyik népszerű orosz társasjáték dobozán, és az idézet mellett ott mosolyog az államfő, Vlagyimir Putyin portréja is. A négy éve hatalmon lévő egykori KGB-alezredes képmása mindenhol megtalálható, a Putyin-termékek és -képek elöntötték az országot: az üzletekben arannyal bevont vagy csokoládéból készített mellszobrok, az államfő arcképével díszített határidőnaplók, teáscsészék, zsebórák, asztali nehezékek közül lehet válogatni. Az elnök portréja már nem csak a kormányhivatalokat díszíti: egyre több boltban és magánvállalat faláról ő köszön vissza.

Az utcai árusoknál sokáig a Putyint ábrázoló faliszőnyegek számítottak kapós cikknek, most inkább a Putyin-matrjoskababákat keresik a vásárlók. Az új üzletág sikerét mutatja, hogy több textilüzemet az államfőt ábrázoló termékek gyártása húzott ki a csávából. Így például a Moszkvától 300 kilométerre északkeletre fekvő Kosztromában lévő üzem szakemberei hetekig keresgéltek a könyvtárakban, illetve az intertenen Putyin-képek közül, míg rátaláltak az igazira, amelyen az államfő vállán átvetett zakóval látható. A gyár vezetése Lídiját, a legjobb szövőnőt bízta meg a "szőnyegre vitel" felelősségteljes feladatával, és a nyolcvan rubelért (1 rubel = 7 forint) vesztegetett falvédő akkora sikert aratott, hogy putyinos törülközők és ágyneműk gyártásán is gondolkoztak.

A televíziós híradókban és a sajtóban is kiemelt hely jut az államfőnek. A leginkább Kreml-pártinak tartott Rosszija, valamint az Egyes csatorna hírműsorai szinte mindennap az elnök programjának részletes ismertetésével kezdődnek - legutóbb az első három hír Putyin karácsonyi körútja, II. Alekszij pátriárkával tartott megbeszélése, illetve Schröder német kancellár Putyinnak címzett üdvözletének ismertetése volt -, és hasonló a helyzet a kormányközelinek tartott rádiókban és napilapoknál is. Mivel elemzések szerint az orosz médiumok mintegy nyolcvan százaléka a Kreml ellenőrzése alatt áll, szinte lehetetlen nem tudni, mivel töltötte napját az államfő. A masszív médiatámogatásnak és az orosz gazdaság által elért eredményeknek köszönhetően Putyin népszerűsége minden korábbi rekordot megdöntött: december második felében az államfő nyolcvanszázalékos támogatottsággal rendelkezett az orosz lakosság körében.

A kormánypárti médiumok taktikusak, igyekeznek mindenkinek mást üzenni: a vallás felé forduló Putyinról szóló beszámolók a hívőknek szólnak, míg a fiatalok azt láthatják, hogy elődeivel ellentétben Putyin egészséges életet él, nem iszik és sokat sportol. A politika iránt alig érdeklődő fiatalok megnyerését célzó kampány egyik gyöngyszeme volt másfél évvel ezelőtt az a popdal, melyben az énekesnők azt ismételgették, olyan férfi kell nekik, mint Putyin, aki erős, nem iszik, nem sérti meg a társát, és nem fut el, ha baj van (HVG, 2002. szeptember 14.). A dal szerzőiről és előadóiról máig alig tudni valamit, a vezető orosz rádiók úgy játszották heteken át, hogy a zenei szerkesztők elmondása szerint a dalt tartalmazó CD-t ismeretlen személyek nyomták az adók biztonsági embereinek kezébe.

Függetlenül attól, hogy a dal mögött az ötvenegy éves Putyinért lelkesedő lányok vagy a Kreml tanácsadói álltak, úgy tűnik, a fiatalok rendületlenül hisznek az államfőben. Egy január elején nyilvánosságra hozott felmérésből kiderült, hogy a 15 és 29 év közötti oroszok 57 százaléka bízik Putyinban, míg a politikai pártokban csak a megkérdezettek 8 százaléka, a parlamentben 15 százalék és a rendőrségben 20 százalék bízott meg. Putyinnal csak a második helyen végzett ortodox egyház került egy súlycsoportba: a válaszolók 48 százalékának volt kedvező véleménye a papságról.

Az államfő imázsára a háttérből ügyelők feladata az is, hogy megnyirbálják azokat a kezdeményezéseket, amelyek inkább ártanak, mint használnak Putyin népszerűségének. Ezért nem neveztek el róla fagyálló paradicsomfajtát, illetve jégkrémet, és a vidéket járó államfő egyszer maga kérte meg az útjába került hímestojás-árusokat, hagyjanak fel arcképének felhasználásával. Fontos feladat az államfő népszerűségének aláásására alkalmas kezdeményezések letörése, illetve "karanténba zárása" is. A Kremlhez közvetlenül sohasem köthető ellenakcióknak az utóbbi hónapokban egy filmfesztivál és egy könyv esett áldozatául: tavaly ősszel a csecsenföldi eseményekkel kapcsolatos filmeket bemutató mozi igazgatója az utolsó pillanatban vett le a műsorról a hivatalos állásponttal össze nem egyeztethető, Amerikában és Nagy-Britanniában nagy sikerrel bemutatott dokumentumfilmeket, néhány héttel később pedig az egykor független NTV tévécsatorna vezetői cenzúráztak ki egy Putyint bíráló könyvről készült, többször is beharangozott ismertetést. A Kremlben dolgozó újságírók közül 2001-ben eltávolított Jelena Trebugova A Kreml-kalauz meséi című könyvében azzal vádolja Putyin elnököt, hogy fő célja a független médiumok és újságírók kíméletlen elhallgattatása. A minden bizonnyal személyes bosszútól is vezérelt Trebugova könyvének sorsa azonban azt is bizonyítja, hogy a Putyin-kultuszt és a Szovjetunió volt vezetőit megillető, félelmen alapuló személyi kultuszt nem lehet egy lapon említeni: míg Sztálin és Brezsnyev idején egy ilyen könyv meg sem jelenhetett volna, a Trebugova-könyv hetekig vezette az eladási listákat, és fel sem merült a mű betiltásának ötlete. Ugyanakkor több orosz elemző is úgy véli, a Putyin-kultusz árthat az országnak, hiszen az erős és mindenható vezető megjelenése fékezheti az egyébként is lassan fejlődő oroszországi demokrácia kiépülését.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Monitor

Lemondott fellépés

Mostanra biztossá vált: a március 14-ei oroszországi elnökválasztáson elmarad Putyin elnök és a világszerte ismert t.a.

Szenvedélyei közül a külpolitikában jut a legmagasabbra Biden külügyminiszter-jelöltje

Szenvedélyei közül a külpolitikában jut a legmagasabbra Biden külügyminiszter-jelöltje

Offenzívát indított az etióp hadsereg Tigré fővárosáért

Offenzívát indított az etióp hadsereg Tigré fővárosáért

5 ötlet, ahol jobb helye lesz a fotóidnak, mint a Facebookon

5 ötlet, ahol jobb helye lesz a fotóidnak, mint a Facebookon