Tetszett a cikk?

Újabb és újabb bőrt húz le a világ legismertebb popzenészéből sajnálatra méltó figurává vált Michael Jacksonról a sztárok zavaros ügyeit faló amerikai média. Az apropót a legutóbbi gyerekmolesztálási vád mellett Jackson pénzügyi nehézségei szolgáltatják.

A sztár nyilvános megjelenésein még mindig eksztatikusan sikoltozó - bár vészesen fogyatkozó létszámú - rajongótábor számára Michael Jackson változatlanul a popzene királya. A viselkedésének mind bizarrabb fordulatait figyelők azzal mentegetik az énekest, hogy a felnőni képtelen középkorú férfi gyermekkori sérelmeit kompenzálja. A sztárok - vélt vagy valós - törvények felettiségét kifogásolók viszont azt remélik, Jacksont most elérheti megérdemelt végzete: tavaly kirobbant gyerekmolesztási ügyében végre ráhúzhatják a vizes lepedőt, amit nem tudtak megtenni egy évtizede, amikor egy hasonló botránynak peren kívüli megállapodással vetett véget.

A világ egyik legismertebb popzenészét egy 14 éves fiú vádolja azzal, hogy leitatta és szexuálisan zaklatta, ami miatt Jacksont tavaly novemberben rövid időre őrizetbe vették, majd 3 millió dollár óvadék - és útlevelének beszolgáltatása - fejében szabadlábra helyezték. Az ügyben eljáró bíró február 13-ára tűzte ki a következő meghallgatást. A magát a minapi vádirat-ismertetésen a bíróság előtt ártatlannak valló énekes és a Gavin nevű srác furcsa kapcsolata persze nem ismeretlen azon 27 millió amerikai előtt, akik egy éve elhűlve nézték az ABC tévécsatornán a brit Martin Bashir kétórás dokumentumfilmjét. Ebben Jackson és a fiú - aki leukémiában szenvedő betegként kérte és kapta meg a lehetőséget, hogy találkozhasson kedvenc sztárjával - egymás kezét fogva a legtermészetesebb és legártatlanabb dolognak nevezték, hogy egy hálószobában alszanak. A kapcsolat szexuális tartalmát végül egy pszichológusnak vallotta meg Gavin. A dokumentumfilmben - amelyért az ABC állítólag 6 millió dollárt fizetett - még háláját hangsúlyozó anya tette meg aztán a feljelentést.

Több sem kellett az amerikai médiának, amely jól tudja, hogy a hírességek bűnpereinek nézettsége a háborús tudósításokéval vetekszik, és megelőz bármilyen politikai eseményt, az elnökválasztást is beleértve. Már a Jackson Neverland (Sohaország) Ranch nevű kaliforniai birtokát átkutató rendőrök megjelenését is adásukat megszakítva közölték a hírtévék, az énekes átmeneti őrizetbe vételekor pedig olyan magasra csapott az őrület hulláma, hogy a Santa Barbara-i seriff hivatala előtt egymást taposták a rajongók és az újságírók, és a szörnyű tülekedésben az egyik helyi tévé operatőre szívinfarktust kapott. Márpedig a 45 éves Jackson jó ideje bőségesen ad muníciót a bulvárlapoknak, a szórakoztató vagy éppen oknyomozó tévéműsoroknak, immár korántsem a zenéjével, hanem fizikai átalakulásával és meghökkentő viselkedésével. Miközben az énekes mindinkább a rémségek panoptikumába illő külsőt ölt, az érdeklődés iránta nemhogy lankadna, hanem tovább nő. Tavaly februárban a négy nagy tévécsatorna egy alig kéthetes periódusban főműsoridőben tíz órát foglalkozott az énekessel. És ennek meg is fizették az árát, a Rupert Murdoch médiabirodalmához tartozó Fox tévétársaság például 5 millió dollárt pengetett ki azért, hogy Jacksonnak a Bashir-féle dokumentumfilmre készített "válaszát" leadhassa, és az ominózus műsor a maga idősávjában négy éve nem látott közönséget hozott a csatornának.

A mostani médiaérdeklődést az is korbácsolja, hogy a sztár ezúttal esetleg nem ússza meg a dolgot, mint tíz éve. Akkor - a találgatások szerint 15-25 millió dollár közötti összegről szóló - peren kívüli megállapodással elérte, hogy az őt vádló 13 éves Jordan Chandler ne tegyen vallomást és visszavonja feljelentését a bűnügyben. Azóta viszont, kifejezetten Jackson esete miatt, Kaliforniában törvényt hoztak arról, hogy a szexuális molesztálást bejelentő nem bújhat ki hasonló alkuval a tanúskodás alól.

Egy évtized alatt nem csak a törvényi környezet változott meg. Már Jackson sem az a körülrajongott sztár, aki 1993-ban volt, és akkoriban 750 millió dollárosra becsült vagyona is alaposan megcsappant. Míg az áttörést hozó 1982-es albuma, a Thriller csak az Egyesült Államokban 26 millió példányban kelt el, eladási statisztikái azóta folyamatosan romlanak. Mindeközben hóbortjaira, valamint a vidámparkot és mini állatkertet is magában foglaló, Los Angelestől 240 kilométerre északra található Neverland Ranch fenntartására a becslések szerint havi 1,2 millió dollárt költ.

A pénzt két kézzel szóró sztár a Vanity Fair amerikai magazin összesítése szerint az utóbbi néhány évben több részletben mintegy 240 millió dollár hitelt vett föl, és a februárban esedékes 70 milliós törlesztést csak egy nemrégiben összeállított pénzügyi mentőcsomag biztosítja. A finanszírozók egyike a 70 éves Al Malnik, aki a megszorultaknak magas kamatokért hitelt kínáló, USA-szerte működő pénzügyi hálózatot üzemeltet. A tárgyalásokban pedig sajtóértesülések szerint fontos szerepet játszott a Jackson ügyeiben az utóbbi hetekben szokatlan befolyást szerzett szélsőséges fekete szeparatista szervezet, az Iszlám Nemzet "vezérkari főnöke" és az alapító Louis Farrakhan veje, a "saját jogán" is sötét üzletekkel hírbe hozott Leonard Muhammad.

A kölcsönök fedezete Jackson legjobb befektetése, mintegy 400 ezer rock- és popzenei szám kiadói joga, amelyet a sztár kiadójával, a Sony Musickel felesben létrehozott vállalkozásába vitt be. A becslések szerint mára évi mintegy 80 millió dollárt is fialó gyűjtemény alapjait Jackson 1985-ben, sikerei csúcsán vetette meg, amikor 47,5 millió dollárért - Paul McCartneyra is rálicitálva - megvásárolta 251 Beatles-dal kiadói jogát. A Vanity Fair a teljes katalógus értékét 700 millió és egymilliárd dollár közé becsülte. Jóllehet a dollármilliárdossá vált McCartney a hírek szerint nem adta föl a reményt a Beatles kiadói jogainak visszaszerzésére, kevés rá az esélye: a Jackson hiteleinek zömét garantáló Sony Musicnak a törlesztés elmaradása esetére elővásárlási joga van a katalógus másik felére.

NAGY GÁBOR

2008 óta nem volt ilyen nagymértékű erdőirtás Amazóniában

2008 óta nem volt ilyen nagymértékű erdőirtás Amazóniában

Karácsony: Offshore hátterű céggel nem köt szerződést a főváros

Karácsony: Offshore hátterű céggel nem köt szerződést a főváros

Szájer megerősítette, hogy jelen volt a pénteki bulin

Szájer megerősítette, hogy jelen volt a pénteki bulin