Tetszett a cikk?

Fájl- és bootvírus, trójai ló és féreg - sorol fel néhányat a bitvirológusok által felállított, a számítógépes...

Fájl- és bootvírus, trójai ló és féreg - sorol fel néhányat a bitvirológusok által felállított, a számítógépes kórokozókat terjedési és károkozói tulajdonságaik alapján csoportosító kategóriák - ha jobban tetszik, víruscsaládok - közül Varga Zoltán, a digitáliskártevő-irtással és -elhárítással foglalkozó 2F 2000 Kft. munkatársa. Kezdetben, a nyolcvanas években, még a világhálósodás előtt az első közforgalmi vírusok az akkori adathordozókon, mágneslemezen, netán szalagon terjedtek. Ezért, mai utódaikkal ellentétben, inkább csak lokálisan tudtak károkat okozni: egy-egy adatállományhoz, fájlhoz másolva (innen a nevük is: fájlvírus), és a fenti módon, kizárólag emberi közvetítéssel vándoroltak számítógépről számítógépre. Jó esetben csak tréfás üzeneteket írtak a monitor képernyőjére, netán összekavarták a billentyűzet betűsorrendjét, pusztítóbb fajtáik azonban akár a merevlemez teljes tartalmát is törölték.

A vírusevolúció következő állomását az úgynevezett bootvírusok jelentették a nyolcvanas években és kilencvenes évek elején. Ezek az operációs rendszereket indító úgynevezett bootba vagy indítószektorba fészkelték be magukat. Mivel minden lemezművelet rajtuk keresztül történt, szinte teljes mértékben uralták a rendszert, és igen pusztító példányaik is megjelentek, így például a hírhedt Michelangelo. A lopakodó gyűjtőnéven jegyzett digitális kórokozók a vírusfejlesztőknek köszönhetően már álcázni is képesek voltak magukat: például egészséges program alakját és tulajdonságait felvéve próbálták félrevezetni a víruskeresőket.

Újabb kategóriát alkotnak a trójai programok, amelyek a mitológiai faló elvén működnek: egy ideig a gépbe beengedett, ártalmatlan ajándéknak látszó programban csücsülnek, majd egyszer csak támadásba lendülnek. Gyakran úgynevezett hátsókapu-szoftvert is rejtenek, mellyel a támadók át tudják venni a fertőzött gép teljes irányítását, és akár jelszavakat is lophatnak. A világháló elterjedésének köszönhetően 1999 tavaszán újfajta kártevő jelent meg: a Melissa névre hallgató, elektronikus levélben terjedő, a melléklet óvatlan megnyitásakor fertőző fájlvírus.

Jelenleg a legnagyobb gondot az ezredfordulón megjelent férgek okozzák. A klasszikus értelemben vett vírusokkal szemben, amelyek terjedéséhez szükség van valamféle hordozóra, például egy programra, mágneslemezre, amit megfertőzhetnek, a férgek önmagukban is életképesek - olvasható a már idézett szakember által is szerkesztett virushirado.hu című internetes szakoldalakon. És mivel 98 százalékuk elektronikus levelekben utazik, nincs is másra szükségük, mint a naiv és laikus hálópolgárra, aki minden további nélkül megnyitja az ismeretlen helyről érkező leveleket is. A férgek fénykora az "I love you" című üzenetet küldő LoveLetterrel, valamint a Melissával kezdődött, és most a MyDoommal folytatódik.

VAJNA TAMÁS

Monitor

Pingvinvadászat

Az interneten végigsöprő MyDoom féregvírus programírójának haragját azzal vívta ki az amerikai SCO Group, hogy szerzői jogi követelést támaszt az ingyenes Linux operációs rendszer egyik szoftverrészével kapcsolatban: dollárszázmilliókat, sőt talán -milliárdokat szeretne kasszírozni a felhasználóktól.

Medián: Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Medián: Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

1100 magyar fiatal kap idén az EU-tól ingyenes vonatbérletet

1100 magyar fiatal kap idén az EU-tól ingyenes vonatbérletet

Eddig több mint 130 ezer magyar kért tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt

Eddig több mint 130 ezer magyar kért tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt