Tetszett a cikk?

A fiatalkorúként elkövetett bűncselekményekért kiszabható halálbüntetés ellen indított kampányt az Amnesty International. Az emberjogi szervezet adatai szerint a legtöbb ilyen ítéletet az Egyesült Államokban hajtották végre, de hét másik országban is feljegyeztek hasonló eseteket.

A 27 éves Efraim Perez tíz éve ül a siralomházban. A mexikói bevándorlók családjában, már az Egyesült Államokban született fiút 1994 szeptemberében ítélték halálra Texasban két fiatal lány megerőszakolásáért és meggyilkolásáért. A döntés annak ellenére jogerőre emelkedett, hogy tettének elkövetésekor Perez még csak 17 éves volt. Kivégzésének időpontját idén június 23-ára tűzték ki. Edward Capetillón a tervek szerint március 30-án, Raul Villarrealon pedig június 24-én hajtják végre a halálos ítéletet, amelyet - Perezhez hasonlóan - rájuk is fiatalkorúként elkövetett gyilkosságokért róttak ki ugyancsak Texasban. Ügyükre - több hasonlóval együtt - az Amnesty International (AI) hívta fel a figyelmet. A londoni székhelyű nemzetközi emberjogi szervezet ugyanis - miközben elszántan küzd általában a halálbüntetés eltörléséért - januárban kétéves kampányt indított, amellyel legalább azt szeretné elérni, hogy 2005 végére egyetlen olyan ország se legyen a világon, ahol gyermek- vagy fiatalkorban elkövetett bűncselekményéért is kivégezhetnek valakit.

Az AI jelentése szerint 1990 óta 34 ilyen ítéletet hajtottak végre, a legtöbbet, 19-et az Egyesült Államokban, de hét másik országban, Iránban, Jemenben, Kínában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Nigériában, Pakisztánban és Szaúd-Arábiában is regisztráltak hasonló eseteket, amelyek az emberjogvédők szerint legalább két átfogó és két regionális nemzetközi szerződést is sértenek. A 18 évesnél fiatalabb bűnözők kivégzését ugyanis tiltja a több mint 150 ország által jóváhagyott polgári és politikai jogok nemzetközi konvenciója, az 1989 novemberében az ENSZ égisze alatt kidolgozott és 192 országban törvénybe is iktatott gyermekjogi konvenció (amelyet az USA aláírt ugyan, de nem ratifikált), valamint az afrikai gyermekjogi charta és az amerikai kontinens 24 országa által elfogadott emberjogi szerződés is.

A most pellengérre állított államok egy része ugyanakkor tett lépéseket e "szégyenteljes gyakorlat" felszámolására - ismeri el az AI. Jemenben, Nigériában és Szaúd-Arábiában például 2000 óta nem végeztek ki senkit fiatalkorúként elkövetett bűncselekményért. Kínában 1997-ben, Pakisztánban 2000-ben törölték a büntető törvénykönyvből az ilyen ítélet lehetőségét, Iránban a "mindenható" Őrök Tanácsának jóváhagyására vár a parlamentben tavaly decemberben született hasonló törvény, a Kongói Demokratikus Köztársaságban pedig a múlt év áprilisában oszlatták fel a különleges hadbíróságokat, amelyek egyike 2000 januárjában halált mondott ki egy 14 éves fiúra, és az ítéletet fél órán belül végre is hajtották. A jogvédők azonban a tiltó intézkedések érvénybe lépése után is jegyeztek fel olyan eseteket, amikor valaki az életével fizetett ifjúkori bűnéért. Kínában például tavaly márciusban még kivégeztek egy, a 18. életévét éppen hogy betöltött fiút, aki három évvel korábban követett el gyilkosságot, Pakisztánban pedig - ahol a fiatalkorú bűnözőkre kirótt halálbüntetéseket a törvénymódosítás után enyhítették - 2001-ben egy olyan 21 éves fiatalemberen hajtották végre a halálos ítéletet, aki még 13 évesen ölt meg valakit. Igaz, ez utóbbi eset abban a tartományban, az Északnyugati Határvidéken történt, amelynek egy részében nem a központi jogszabályok, hanem a pastu törzsek hagyományain alapuló törvények érvényesülnek. A legsúlyosabb büntetés veszélye azonban még legalább két további országban, a Fülöp-szigeteken és Szudánban is fenyegeti a fiatalkorúakat - állapítja meg az AI jelentése.

A legkeményebben az USA-t bírálja az AI, mondván: miközben az Egyesült Államok az emberi jogok globális bajnokának állítja be magát, ebben a kérdésben "a világ legkevésbé haladó országának tekinthető". A Párizsban megjelenő amerikai napilap, az International Herald Tribune által is idézett adatok szerint jelenleg az Egyesült Államokban 82, a felnőttkor előtt elkövetett bűntetteiért elítélt rab van siralomházban. Az AI beszámolója ugyanakkor azt is megállapítja, hogy abból a 38 amerikai tagállamból, amelyben még érvényben van a halálbüntetés, 16 nem alkalmazza ezt a jogszabályt a fiatalkorúakra, és 2000 óta csak Oklahomában, Texasban, valamint Virginiában hajtottak végre ilyen ítéletet. A legtöbb esetet Texasban regisztrálták, ott, ahol az utóbbi években általában is a legnagyobb volt a kivégzések száma. "Mi ezeket az embereket nem tartjuk gyerekeknek" - mondta a londoni The Guardian napilapnak az állam büntetőjogi kormányhivatalának szóvivője, Michelle Lyons, aki kijelentette: "más országok jobban tennék, ha hagynák Texast úgy kormányozni, ahogyan polgárai akarják, és ez vonatkozik a halálbüntetésre is". Hasonló véleményen van a virginiai főügyész sajtótitkára is. "Ezek a személyek tudják, hogy bűnt követnek el, és tudják, hogy felnőttként ítélhetik el őket. Mi az áldozatok oldalán állunk" - közölte a BBC internetes hírszolgálatával.

De a fiatalok személyisége kialakulatlan - hívja fel a figyelmet a halálbüntetés elleni küzdelem egyik élharcosának számító Amnesty International -, ők még éretlenek, lobbanékonyak, ítélőképességük gyenge, az idősebbek könnyen befolyásolhatják őket. Képesek viszont arra, hogy megváltozzanak, ezért nem lenne szabad halálra ítélni őket. Egyes jelek arra utalnak, hogy ezeket az érveket mind szélesebb körben hajlandóak is fontolóra venni. Virginiában például sokak meglepetésére az esküdtszék megkímélte a washingtoni orvlövészek egyikének, Lee Boyd Malvónak az életét. A most 18 éves Malvo 2002 őszén, még fiatalkorúként, nevelőapjával együtt hetekig rettegésben tartotta az amerikai főváros környékét. A számlájukra írt tíz gyilkosságból a fiút egyért állították bíróság elé. Noha halált is kimondhattak volna rá, a hírek szerint igencsak megosztott esküdtek végül, a karácsony előtt két nappal kihirdetett döntésükben, az életfogytig tartó börtön mellett foglaltak állást. A The Guardian nemrég egy másik esetről is beszámolt: Missouri állam legfelsőbb bírósága alkotmányellenesnek minősített és életfogytiglanira változtatott egy halálos ítéletet, amelyet egy 1993-ban, 17 éves korában elkövetett rablógyilkosságért szabtak ki egy férfira.

Ez utóbbi ügy után a missouri hatóságok az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságától kértek állásfoglalást, és az fel is vette napirendjére az ifjúkori bűnökért kimondott halálos ítéletek kérdését. A kilencfős testület, amely 1989-ben egy hasonló beadvány nyomán még kiállt amellett, hogy a 18 évesnél fiatalabb korban elkövetett bűncselekményekért is ki lehet szabni halálbüntetést, két éve egy hasonló vizsgálat eredményeként megtiltotta a szellemileg elmaradottak kivégzését, négy tagja pedig nemrég közös nyilatkozatban ilyen elbírálást sürgetett a fiatalkorúak esetében is. Szerintük "a múlt maradványa" a jelenlegi gyakorlat, amelyről most azt kell majd eldönteniük a bíráknak, hogy sérti-e a "kegyetlen és rendkívüli" büntetések alkotmányos tilalmát.

POÓR CSABA

Lázár János: Megvan a kivitelező a makói fürdőre, már csak pénz kell

Lázár János: Megvan a kivitelező a makói fürdőre, már csak pénz kell

Elfogták a férfit, aki egy SZFE-maszk miatt vághatta meg egy nő arcát Csepelen

Elfogták a férfit, aki egy SZFE-maszk miatt vághatta meg egy nő arcát Csepelen

A Google, a Xiaomi és az Oppo is a Samsungtól vehet hajlítható kijelzőt

A Google, a Xiaomi és az Oppo is a Samsungtól vehet hajlítható kijelzőt