Tetszett a cikk?

Az egyoldalú táplálkozás veszélyeit hangsúlyozó orvosok igazolva látják aggályaikat, hiszen a most nyilvánosságra került kórházi leletek szerint a tavaly elhunyt amerikai "diétaguru", Robert Atkins kövér és szívbeteg volt.

New York polgármestere egy szempillantás alatt az Atkins-vita kellős közepén találta magát. A városi tűzoltókkal elfogyasztott tésztavacsora közben ugyanis kételyének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a nevét viselő diétát kiötlő és propagáló Robert Atkins tavaly valóban egyszerű balesetben halt meg, majd hozzátette: "az az ember kövér volt". Minthogy a vacsora nem elsősorban kulináris élvezeteket, hanem píárcélokat szolgált, az NY1 tévécsatorna Bloomberg polgármester tudtán kívül rögzítette, majd közhírré is tette az elhangzottakat, újabb csámcsognivalót szolgáltatva ezzel a hosszúra nyúlt vitában.

A 72 éves Robert Atkins doktor tavaly áprilisban elesett a jeges járdán, és olyan súlyos koponyasérülést szenvedett, hogy a New York-i Weill-Cornell kórházban meghalt - akkor ennyit látott szükségesnek közölni a család szóvivője a nyilvánossággal. Ám a főként húsevésen és a szénhidrátok csaknem teljes kizárásán alapuló Atkins-étrend ellenlábasai nem hittek a hivatalos verziónak, és szinte krimibe illő módon megszerezték az elhunytról szóló orvosi felülvizsgálati jelentést. Tavaly decemberben Richard Fleming, az omahai Fleming Szív- és Egészségintézet orvosa kérte ki New York város tiszti főorvosi hivatalától Atkins papírjait, amelyeket el is küldtek neki, feltételezve, hogy a kérelmező kezelőorvosa lehetett a megboldogultnak. Tudni kell, hogy az USA-ban, ahol csak a halál ténye és módja számít közérdekű információnak, az orvosi jelentés bizalmas dokumentum, amelyet nem adhatott volna ki a hivatal. A botrányt csak tetézte, hogy az omahai doktor azonnal továbbította a leleteket a hangzatos Belgyógyászbizottság a Felelős Gyógyításért nevű szervezethez, amely a vegetáriánus diéta támogatója és az Atkins-féle totális húsevés ellenzője. Innen pedig egyenes út vezetett a Wall Street Journal üzleti napilap szerkesztőségébe, ahol végképp "közkinccsé" tették a jelentést.

Az utolsó méretkezés szerint a harminc évvel ezelőtt valóságos fogyókúra-forradalmat elindító Atkins, aki azt állította magáról, hogy szigorúan betartja saját táplálkozási intencióit, 116 kilogrammot nyomott. Az elhunytat ugyan a család kérésére nem boncolták fel, így pontos diagnózis nem készülhetett, az orvosi papírokban azonban egyértelműen az állt, hogy Atkins korábban átesett egy infarktuson, és magas volt a vérnyomása. Az özvegy, Veronica Atkins persze azonnal ellentámadásba lendült, becstelen személyek akciójáról beszélt, akik nem csupán néhai férje életművét akarják lerombolni, de még hasznot is akarnak húzni a halálából. Mint mondta, férje nem volt kövér, csupán a szervezete nem tudta kiüríteni a kezelés során kapott infúziót. Tagadta, hogy valaha is infarktusa lett volna a doktornak: 2002-ben nyilvánosságot kapott szívleállásának oka, mint mondta, nem az erek elmeszesedése, hanem vírusfertőzés volt.

A vita csak felületes szemlélő számára tűnhet kegyeletsértőnek. Az Atkins-diéta ellenzői úgy érezték, hogy magán a "feltalálón" is beteljesedett korábbi jóslatuk, miszerint a zömében húsból álló étrend meszesedést okoz az érrendszerben, és károsíthatja a szívet. "Komoly bizonyítékok vannak arra, hogy a telítetlen zsírsavakban gazdag étkezés káros" - így a Brit Szívszövetség. "Potenciálisan veszélyes, biokémiai szempontból inkorrekt" - tart ki korábbi minősítése mellett az Amerikai Orvosszövetség. Ám az áltudományossággal is sűrűn vádolt Atkins-diéta diadalútját semmilyen figyelmeztetés nem tudta megállítani: az első, 1972-ben megjelent fogyókúrakönyv 15 millió példányban kelt el, és milliók próbálták ki a szénhidrátmentes étrendet. A második Atkins-könyv, a Forradalmian új étrend az 1990-es évek elején látott napvilágot, és világszerte több mint 10 millió példányban kelt el. Az Atkins Nutritional cég pedig mindehhez sikerrel kínálja a fogyókúrás életvezetés kellékeit, a "szakirodalmat", az interneten megrendelhető tuti biztos szénhidrátmentes ételeket és italokat, valamint népszerűsíti azokat a gyorsétteremláncokat, ahol kaphatók az Atkins módra készült fogások. Mondhat bárki bármit, ha a nagyközönség mást sem hall, mint hogy a legünnepeltebb sztárok, mint Brad Pitt, Jennifer Anniston, Geri Halliwell, Catherine Zeta-Jones vagy Renée Zellweger sosem éheznek, a húst is hússal eszik, esetleg hallal vagy tojással, mégis megőrzik káprázatos formájukat. Márpedig érdeklődő van bőven: az OECD legutóbbi felmérése szerint az Egyesült Államokban az elhízottak aránya 30,9 százalék. A világranglista harmadik helyén van Nagy-Britannia, ahol 3 millióan próbálják húsevéssel leküzdeni a túlsúlyukat, a nem túl dicsőséges ötödik hely pedig Magyarországé, ahol - a fejlett ipari országokhoz hasonlóan - az utóbbi évtizedben 10-15 százalékkal nőtt az elhízottak aránya.

Jane Ogden, a Cambridge-i Táplálkozáskutató Intézet munkatársa szerint az Atkins-diéta azért vált olyan népszerűvé, mert elvei egyszerűek, felszínes áltudományossága könnyen érthető, ráadásul nem kell lemondani miatta az ízletes zsíros falatokról sem. Más kérdés - óvott az orvoskutató a túlzott optimizmustól -, hogy az első néhány hétben, a bevitt kalóriát ilyen-olyan módon csökkentve, minden fogyókúra eredményes. A kúrát követő években azonban a próbálkozók 95-99 százaléka visszahízza a leadott kilókat, sőt rendszerint több-kevesebb pluszt is magára szed.

Győzött a a Manchester City, előnyben a Real Madrid

Győzött a a Manchester City, előnyben a Real Madrid

Medián: Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Medián: Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Több új funkció is jön a Facebookra, hogy nagyobb biztonságban legyenek a gyerekek

Több új funkció is jön a Facebookra, hogy nagyobb biztonságban legyenek a gyerekek