Tetszett a cikk?

Hollandia 26 ezer engedély nélküli bevándorlót készül kiutasítani az országból. A parlament alsóháza a múlt héten fogadta el az erről szóló törvényt, amelyre még a szenátusnak is áldását kell adnia.

Juszuf attól tart, hogy elszakítják a családjától. A tíz éve Hollandiába menekült szomáliai férfi mindeddig nem tudta meggyőzni a hágai hatóságokat arról, hogy nem gazdasági, hanem politikai okokból keresett új hazát magának, mert szülőföldjét véres törzsi viszályok sújtják, és ha visszatérne, veszélybe kerülne az élete. Pedig - mint a BBC hírszolgálatának beszámolójából kiderül - Hollandiában szerzett egyetemi diplomát, és ott vett feleségül egy ugyancsak szomáliai származású, de már holland állampolgárságú nőt, akitől két gyermeke is született. Letelepedési engedélyt mégsem kapott, tehát egyike lehet annak a 26 ezer külföldinek, akit a hágai parlament alsóházában a múlt hét keddjén elfogadott törvény értelmében a következő három évben kiutasítanak az országból.

Távoznia kell Hollandiából a jogszabály szerint minden olyan külföldinek, aki a menekülttörvény 2001. április 1-jei megszigorítása előtt érkezett az országba, és bevándorlási kérelmét elutasították. A képviselők 83 igen és 57 nem szavazattal fogadták el az új szabályozást, elvetve az ellenzék legtöbb módosító indítványát, így azt is, hogy kapjanak amnesztiát azok, akik öt évnél hosszabb ideje élnek Hollandiában, vagy legalább nyolcezer olyan érintettnek biztosítsák a maradás lehetőségét, akinek kockázatos lenne a hazatérés. A törvényhozás végül az ilyen esetekre 2300 fős keretet szabott meg. A többieknek önként kell távozniuk, mégpedig legfeljebb nyolc héttel az után, hogy erről értesítik őket. Ha nem tesznek eleget a felszólításnak, deportálóközpontokba kerülnek, ahol újabb nyolc hét alatt megpróbálják rávenni őket a hazatérésre. Ha ez nem sikerül, kitoloncolják őket az országból.

A Jan-Peter Balkenende miniszterelnök vezette jobbközép kormánykoalíció képviselői arra hivatkoznak, hogy az illegális bevándorlók elleni szigorú fellépést már tavalyi választási programjukban is kilátásba helyezték a kabinet munkájában részt vevő pártok, és a szándékot csak megerősítette az a parlamenti jelentés, amely idén januárban kudarcnak minősítette a toleráns, multikulturális társadalom megteremtéséért három évtizeden át tett erőfeszítéseket. Bár a dokumentum elismeri, a bevándorlók többsége asszimilálódott, kifogásolja, hogy főként a Törökországból és Marokkóból származók egyre kiterjedtebb gettókban élnek, többségük házastársát is az óhazából hozza, és ezzel egy iszlám szubkultúra alakul ki, ami a társadalom több részre szakadását okozhatja. A 2500 oldalas tanulmány, amely szerint az egymást követő kormányok is szították az etnikai elkülönülést - például azzal, hogy a bevándorló törökök és arabok gyermekeit bátorították, tanuljanak anyanyelvükön az általános iskolában -, leszögezi: a 16 milliós ország mintegy 850 ezer fős muszlim közösségének "hollanddá kell válnia".

A holland menekültügyi szabályok, amelyek évtizedeken át a legliberálisabbak voltak Európában, ma már a legszigorúbbak a kontinensen. A The Times londoni napilap által idézett példák szerint azoknak a bevándorlóknak, akik nem tanultak meg, illetve nem tanulnak hollandul - függetlenül attól, hogy mióta élnek az országban - megkurtítják a szociális juttatásait, az újonnan érkezőknek egy éven belül nyelvtanfolyamra kell jelentkezniük, az elutasított menedékkérőknek 48 órát adnak a távozásra, a muszlim házasságok visszaszorítására pedig az ország 24 évesnél fiatalabb lakosainak nem engedélyezik, hogy külföldről hozott társsal alapítsanak családot. A szigort lapértékelések a 2002 májusában, kilenc nappal a választások előtt meggyilkolt radikális politikus, Pim Fortuyn örökségének tartják, a most elfogadott jogszabály azonban még az ő követelésein is túlmegy. A populista Fortuyn, akinek pártja 2002 őszéig néhány hónapon át a kormánykoalíció tagja is volt, azt hirdette, hogy "az ország megtelt", és korlátozni kell a muszlimok bevándorlását (HVG, 2002. május 25.), a már letelepedett bevándorlókat azonban nem háborgatta volna.

A tömeges kiutasítás ellenzői arra hivatkoznak, hogy olyan külföldiek is a rendelkezés hatálya alá esnek, akik már gyökeret eresztettek Hollandiában, hosszú évek óta rendezett életet élnek, munkájuk és családjuk van, gyerekeiket pedig hollandnak nevelik. Akad, aki a zsidók második világháborús deportálásához hasonlítja az intézkedést, amit a kormány határozottan visszautasít. Rita Verdonk bevándorlásügyi miniszter "körültekintő eljárást" ígért, és kijelentette: senkit sem küldenek vissza olyan országba, ahol veszély fenyegetheti az életét. A New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a kitoloncolandók listájára olyanok is felkerülhetnek, akik polgárháború sújtotta térségekből, például Afganisztánból, Szomáliából vagy éppen Csecsenföldről érkeztek. A HRW még a törvény elfogadása előtt kifejtette Rita Verdonknak írt levelében: az intézkedés nemzetközi normákat sért, és azt jelzi, hogy "Hollandia messze eltávolodott attól a történelmi szereptől, amelyet az emberi jogok fő védelmezőjeként játszott Európában".

Több tiltakozó akciót is kiváltott a szigorítás, egy iráni férfi például összevarrta a száját és a szemét (a múlt hét végén a skóciai Glasgow-ban is hasonló demonstrációba kezdett három iráni, akiknek elutasították menedékkérelmét), de ellenvéleményének adott hangot jó néhány polgármester és egyházi szervezet is, az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Ruud Lubbers volt holland kormányfő pedig óvatosságra intette a hágai kabinetet. Az ellenzők egyebek közt arra hivatkoznak, hogy az utóbbi években egyre kevesebb menedékkérő érkezett Hollandiába. A statisztikai hivatal adatai arról tanúskodnak, hogy 2000-ben még 43560-an, 2002-ben nem egészen 18 700-an voltak, tavaly pedig - a menedékjogért folyamodók érdekeit képviselő független szervezet, a Holland Menekülttanács becslése szerint - mintegy tízezerre csökkent a számuk. A Financial Times brit napilap ugyanakkor olyan adatokat idézett, amelyek szerint 1990 és 2002 között 400 ezer menekült nyújtott be letelepedési kérelmet Hollandiában, és közülük csak 29 ezret utasítottak ki az országból.

A hollandok többsége engedékenyebbnek tűnik a kormánynál: egy két héttel ezelőtt készült közvélemény-kutatás során megkérdezettek kétharmada amnesztiát adna azoknak a külföldieknek, akik több mint öt éve élnek az országban. Ugyanakkor lapértékelések szerint azokon a vidékeken, ahol nagy a munkanélküliség veszélye, egyetértően fogadták a szigorítást, sőt egy szabadúszó holland újságírónő, Mindy Ran tavaly ősszel egy olyan statisztikát ismertetett, amely azt mutatja, hogy még a Hollandiában élő bevándorlók 48 százaléka is úgy véli, túl sok idegen él az országban.

POÓR CSABA

Monitor

Törvényen belül

Hollandia mellett az Európai Unió más tagországai is igyekeznek korlátozni a bevándorlók számát, a már letelepülteket...

"Ha újságírók meghalnak, arról csak maguk tehetnek" – film a demokrácia kivéreztetéséről

"Ha újságírók meghalnak, arról csak maguk tehetnek" – film a demokrácia kivéreztetéséről

Majd 2 ezermilliárdos mentőcsomagot fogadott el az amerikai képviselőház

Majd 2 ezermilliárdos mentőcsomagot fogadott el az amerikai képviselőház

Agrárminisztérium: Legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak

Agrárminisztérium: Legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak