Tetszett a cikk?

Hollandia mellett az Európai Unió más tagországai is igyekeznek korlátozni a bevándorlók számát, a már letelepülteket...

Hollandia mellett az Európai Unió más tagországai is igyekeznek korlátozni a bevándorlók számát, a már letelepülteket pedig arra sarkallni, hogy mielőbb és minél jobban beilleszkedjenek a többségi társadalomba. A külföldi munkavállalást és a menekültügyeket szabályozó törvények tehát másutt is egyre szigorúbbak, különösen ott, ahol konzervatív pártok kerültek kormánypozícióba.

Az uniós tagállamoknak e probléma rendezésekor ugyanakkor tekintettel lenniük arra is, hogy népességük elöregszik, munkaerőre van szükségük. A német kormány például több mint két éve próbál egy törvényt elfogadtatni, amely egyrészt korlátok közé szorítaná a bevándorlóáradatot és ösztönözné az országban élő külföldiek beilleszkedését, másrészt lehetővé tenné a jól képzett munkaerő befogadását. A törvényt 2002 márciusában már jóváhagyta a parlament, de az alkotmánybíróság a szavazással kapcsolatos formai okokra hivatkozva érvénytelenítette, és a parlamenti pártoknak azóta sem sikerült egyezségre jutniuk róla.

A bevándorlási helyzet ellentmondásosságát jelzi, hogy egymástól nagyságrendekkel eltérő adatok látnak napvilágot. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) kimutatása szerint például Olaszországban 2002-ben 7281 külföldi nyújtott be menedékkérelmet (lásd táblázatunkat), január végén viszont Giuseppe Pisanu olasz belügyminiszter azt közölte, hogy tavaly az egy évvel korábbi 23 719-ről 14 331-re csökkent az illegális bevándorlók száma. A miniszter szerint ez is azt mutatja, hogy eredményes volt a bevándorlási törvény 2002 júliusában elfogadott módosítása. A szigort leginkább sürgető két politikusról, Gianfranco Fini miniszterelnök-helyettesről és Umberto Bossiról, az idegenellenes Északi Liga vezéréről elnevezett jogszabály egyebek közt úgy rendelkezik, hogy az Európai Unión kívüli országokból érkezők csak akkor kaphatnak tartózkodási engedélyt, ha munkaszerződésük van, és regisztrálásukkor ujjlenyomatot vesznek tőlük. A törvény elfogadásakor már Olaszországban élő bevándorlók ugyanakkor 2002 novemberéig lehetőséget kaptak arra, hogy legalizálják státusukat.

Franciaországban, ahol elsősorban a körülbelül ötmilliós muszlim közösség integrálásáról folyik heves politikai vita, januártól változtak a bevándorlási jogszabályok, amelyek a külföldiek beilleszkedését is ösztönzik, és lerövidítik a menedékkérelmek elbírálásának idejét. Hasonló törekvéseket tükröz Ausztriában is az idegenrendészeti törvény 2002. júliusi módosítása. Ez többek között az EU-n kívüli országból származó külföldieknek előírja, hogy - ha nem tudnak elég jól németül - százórás nyelvtanfolyamon kell részt venniük, és ha négy év alatt nem végzik el a kurzust, elveszíthetik tartózkodási engedélyüket. Dániában, ahol szintén 2002-ben szigorították a bevándorlási jogszabályokat, most azt tervezik, hogy megnehezítik a külföldi egyházi személyiségek letelepedését. Közülük ugyanis többen akadályozzák a bevándorlók beilleszkedését azzal, hogy az óhaza olyan kulturális és társadalmi hagyományainak őrzésére is buzdítanak, amelyek gyakran sújtják például a nőket.

A bevándorlók kezelése Londonban is az egyik legfontosabb belpolitikai témává lépett elő, főként az után, hogy egy északnyugat-angliai öbölben február elején 20 illegális kínai munkavállaló halt meg, amikor kagylószedés közben elsodorta őket a hirtelen jött dagály. Ráadásul a britek attól tartanak, hogy májustól az EU új tagországaiban tömegesen lesznek olyanok, akik az otthoninál sokkal nagyobb szociális segélyek miatt akarnak majd a szigetországban letelepedni. Tony Blair kormányfő múlt kedden tárgyalt erről David Blunkett belügy- és Jack Straw külügyminiszterrel. A parlamentben hétfőn ismertetett intézkedések értelmében az új uniós polgárok szabadon vállalhatnak munkát Nagy-Britanniában, de szociális támogatást legalább két évig nem kaphatnak. Az általuk elfoglalt állásokat nyilvántartják, és ha számuk látványosan nő, korlátozást léptetnek életbe. A toryk vezére, Michael Howard közölte: a konzervatívok megkurtítanák a menedékkérők juttatásait, és az így megtakarított pénzből ötezer új rendőri státust hoznának létre.

Monitor

Menekültörvény

Hollandia 26 ezer engedély nélküli bevándorlót készül kiutasítani az országból. A parlament alsóháza a múlt héten fogadta el az erről szóló törvényt, amelyre még a szenátusnak is áldását kell adnia.

Gulyás: Online figyelhető, hogy keveredik-e a magán- és állami rendelés

Gulyás: Online figyelhető, hogy keveredik-e a magán- és állami rendelés

A Momentum Mellár választókerületében is indít jelöltet az előválasztáson

A Momentum Mellár választókerületében is indít jelöltet az előválasztáson

Nick Cave hirtelen kiadott egy új albumot

Nick Cave hirtelen kiadott egy új albumot