Tetszett a cikk?

San Francisco - hivatalába január 8-án beiktatott - polgármestere engedélyezte, hogy a városban egyneműek is egybekelhessenek. Eddig háromezer ilyen frigy köttetett, miközben Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó és Bush amerikai elnök dühödt kampányt folytatnak az effajta "lazaságok" ellen.

San Franciscóban utoljára Marilyn Monroe és az ünnepelt baseballjátékos, Joe DiMaggio fél évszázaddal ezelőtti frigye keltett akkora közérdeklődést, mint a 83 éves Del Martin és a nála négy évvel fiatalabb Phyllis Lyon mostani egybekelése. Az 51 éve együtt élő, a leszbikusok jogaiért évtizedek óta harcoló matrónák voltak a díszvendégei annak az óriási esküvői partinak, amelyet a Hyatt Regency hotel báltermében tartottak 1800 meghívott - köztük 300 frissen egybekelt pár - részvételével.

A kaliforniai városban február 12-e óta szabad az egyneműek házassága: a homoszexuálisok Mekkájának számító San Franciscóban egy hét alatt 6 ezren esküdtek örök hűséget egymásnak. Az országszerte hatalmas vihart kavart újítást a tavaly decemberben megválasztott és hivatalát idén január 8-án elfoglaló új polgármester, Gavin Newsom vezette be. A harmincas évei végén járó városatya egyébként három évvel ezelőtt nősült, egy feltűnően csinos ügyvédnőt választott párjául, így nem személyes szexuális vonzalma, hanem politikai elvei motiválták a döntését. Mint azt az újságoknak és az őt nyilatkozatért ostromló tévécsatornáknak elmondta: hisz az emberek egyenlőségében, és azt vallja, senki sem fosztható meg attól a jogától, hogy a szeretett személlyel - legyen az akár vele azonos nemű - hivatalosan is összekösse az életét. A házasság ugyanis nemcsak érzelmi téren, hanem vagyoni, örökösödési és gyermeknevelési kérdésekben is nagyobb biztonságot jelent, mint a puszta élettársi kapcsolat. Az USA több államában a melegek élettársi kapcsolatának hivatalos regisztrációjával, egyenjogúsításával próbálnak kompromisszumos megoldásra jutni, de Newsom ezt a probléma megkerülésének tekinti.

A San Franciscó-i polgármester bizonyosan számolt azzal, hogy döntése belpolitikai vihart kavar, hiszen tavaly nyáron, miután Kanada két tartományában engedélyezték az egyneműek házasságát (HVG, 2003. július 26.), az Egyesült Államokban is lendületet kapott a melegek polgárjogi mozgalma. Sikerült elérniük, hogy 2003. június 26-án a legfelsőbb bíróság a magánélet sérthetetlenségére hivatkozva érvénytelenítse a homoszexuális kapcsolatot büntetni rendelő törvényeket, amelyek akkor még az USA 13 államában léteztek. Azt is tudni lehetett, hogy az elnökválasztási kampányban megkerülhetetlen téma lesz a melegek joga, ám akik azt várták, hogy Bush szavazatszerzési megfontolásokból engedékenyebb húrokat pengetve nyit a homoszexuálisok felé, tévedtek: az Unió helyzetéről szóló január végi országértékelő beszédében az elnök külön hangsúlyozta, hogy "a házasság férfi és nő közötti kötelék".

Ezen a véleményen vannak azok a konzervatív társadalmi szervezetek is, amelyek - két pert is indítva - megpróbáltak bírói ítéletet kicsikarni San Francisco városa ellen. Azt szerették volna elérni, hogy azonnali hatállyal tiltsák meg a városházának a házasságlevelek kiállítását. Miközben egyik per sem hozott gyors eredményt - hétfőtől tovább folyik a házasságkötésre való bejelentkezés, nyugtatta meg Newsom a messzi földről is "Friszkóba" érkezett párokat -, a város beperli Kalifornia államot. Az a törvény ugyanis, amely férfi és nő közötti szövetségként definiálja a házasságot, ellentétes Kalifornia állam alkotmányával, amely viszont az egyenlő jogok mellett száll síkra.

Arnold Schwarzenegger, Kalifornia újsütetű republikánus kormányzója az NBC televízió Találkozás a sajtóval című műsorában azt nyilatkozta, Newsom "figyelemre méltó fickó, fantasztikus polgármester, ebben az ügyben azonban nem értünk egyet". A békülékeny hangú bevezető után aztán harcosabbra vette a figurát a kigyúrt színész-politikus. "San Franciscóban engedélyezett az azonos neműek házassága. Megeshet, hogy egy másik városban fegyveres támadásra lehet majd engedélyt kapni, megint másutt pedig drogárusításra adnak jogosítványt" - fakadt ki Schwarzenegger. Még azt is hozzátette, hogy amikor az előző nap San Franciscóban járt, éppen az azonos neműek házassága kapcsán lázongó, tiltakozó, egymással összecsapó embereket látott.

"Schwarzenegger összetévesztette San Franciscó-i útját következő filmszerepének egy epizódjával" - replikázott a kaliforniai államügyész szóvivője, aki elmondta, semmiféle, a homoszexuális esküvőkkel kapcsolatban lévő atrocitást nem jelentett a rendőrség. Newsom pedig dohos retorikának nevezte azokat a megnyilvánulásokat, amelyek a prostitúció, a drog, a poligámia és a családon belüli erőszak legalizálásának rémképével riogattak mint a liberalizálás következő lehetséges lépéseivel. A polgármester emlékeztetett rá, hogy az 1960-as években hasonló retorikával próbáltak gátat vetni a fehérek és feketék közötti házasságnak, még korábban, az előző századfordulón pedig a katolikusok és protestánsok közötti frigynek.

A San Franciscó-i melegközösség tagjait nem rendítették meg e fejük felett zajló politikai szóváltások. "Newsom a mi hősünk" - ünneplik a polgármestert a belváros homoszexuálisok lakta és látogatta negyedében. A házasságkötések fellendítették az üzletet is: négyszer annyi, elsősorban szívet formázó desszert fogyott a környék édességboltjaiban, mint egy átlagos Valentin-napon. Ünneplőkkel teltek meg a bárok és éttermek, a Gold Gym konditerem egy dollárért kínálta szolgáltatásait az újonnan egybekelteknek. "Szombaton öt pár vett nálunk antik gyűrűt" - dicsekedett a CNN hírtelevízió tudósítójának a bolt tulajdonosa, Fred Kirkbride, aki barátjával együtt két évtizede vezeti az üzletet. Jut munka a tetoválóknak is: mint a riporternek lelkesen mesélték, sokan, akik nem engedhetnek meg maguknak drága ékszert, velük jegyeztetik fel a gyűrűsujjukra egybekelésük dátumát.

Pontosított a KSH: 2020 nem a második legrosszabb év volt a magyar demográfia elmúlt évtizedeiben, hanem a legrosszabb

Pontosított a KSH: 2020 nem a második legrosszabb év volt a magyar demográfia elmúlt évtizedeiben, hanem a legrosszabb

"Nincs az a kínai vakcina, ami nagyobb rizikót jelentene, mint a vírus okozta betegség"

"Nincs az a kínai vakcina, ami nagyobb rizikót jelentene, mint a vírus okozta betegség"

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az