Tetszett a cikk?

Az ENSZ főtitkára elleni kémkedéssel gyanúsítja a brit titkosszolgálatokat egy volt miniszter. Clare Short egy nappal az után tette leleplező nyilatkozatát, hogy egy volt hírszerző ellen ejtették az államtitok megsértésének vádját.

Clare Short nem hagyja magát. Tony Blair kormányának egykori nemzetközi fejlesztési minisztere, aki tavaly májusban az iraki háború elleni tiltakozásul mondott le tisztéről, múlt csütörtökön visszautasította és "fellengzős elterelő hadműveletnek" minősítette a miniszterelnök nyilatkozatát, amely szerint felelőtlenséget követ el és veszélyezteti Nagy-Britannia biztonságát az, aki hírszerzési ügyeket a nyilvánosság elé tár. "Nem kívánom a biztonsági szolgálatok munkáját kommentálni. Ezt azonban ne tekintsék olyan jelzésnek, amely arra utal, hogy Clare Short állításai igazak" - mondta Tony Blair szokásos heti sajtóértekezletén, alig néhány órával az után, hogy egykori közeli munkatársa, aki ma a Munkáspárton belül az egyik legelszántabb ellenlábasa, a BBC rádiónak adott interjújában bejelentette: tudomása szerint az iraki katonai beavatkozás diplomáciai előkészítése idején a brit hírszerzés lehallgatta az ENSZ főtitkárának irodáját. A volt miniszter azt állította, hogy - még a kabinet tagjaként - saját szemével látta Kofi Annan néhány beszélgetésének leírt szövegét, igaz, azt nem árulta el, ki készítette ezeket a feljegyzéseket. Határozott igennel válaszolt viszont arra a kérdésre, hogy brit kémeknek is közük lehetett-e az ügyhöz.

Újra rendkívül kényes helyzetbe hozta e nyilatkozat a kormányfőt, aki - miután a David Kelly védelmi minisztériumi fegyverszakértő halálának körülményeit vizsgáló jelentés január végén tisztázta a felelősség alól (HVG, 2004. február 7.) - abban reménykedett, hogy tíz hónappal Szaddám Huszein megbuktatása után lezárhatja az iraki dossziét, és a jó egy év múlva esedékes választások előtt végre belpolitikai kérdésekre összpontosíthatja figyelmét. Ehelyett most újabb "tűzoltásra" kényszerül, miután az ügy vihart kavart az ENSZ-ben is. "Ha ez igaz, azonnal véget kell vetni az akciónak" - jelentette ki Fred Eckhard, a világszervezet szóvivője, aki szerint az ügy megkérdőjelezi a nemzetközi diplomáciai kapcsolatok bizalmas jellegét, megnehezíti a főtitkár számára a kapcsolattartást más vezetőkkel, árt az ENSZ-nek, és törvénytelen is.

Mások szerint a botrány csupán vihar egy pohár vízben. Robin Cook volt külügyminiszter, aki ugyancsak Blair munkáspárti belső ellenzékének egyik vezéralakja, a The Independent című londoni napilapban azt írta, csodálkozna, ha igaznak bizonyulnának az ENSZ-főtitkár lehallgatásáról szóló vádak. Olyanok is akadnak, akik szinte természetesnek tartják az ilyen akciókat. "Mindenki kémkedik mindenki után" - mondta például a Reuters brit hírügynökségnek Inocencio Arias spanyol ENSZ-nagykövet, és Butrosz Gálit, a világszervezet volt első emberét sem lepte meg a hír. A BBC-nek adott nyilatkozatában érzékeltette: ő annak idején tudta, hogy hivatalát, rezidenciáját, autóját és telefonját is lehallgatják. Így volt ezzel az ENSZ iraki fegyverzetellenőreinek egykori vezetője, Richard Butler is. Miként az ABC ausztrál rádióban kifejtette, ő is tisztában volt azzal, hogy a Biztonsági Tanács (BT) legalább négy tagállama - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Oroszország - figyelte telefonhívásait, sőt munkatársai között is lehettek beépített emberek, így ha valakivel bizalmasan akart szót váltani, kiment az ENSZ épületéből. "Azok, akik ezt csinálták, megmutatták nekem a másokról készített felvételeiket, hogy segítsék az iraki leszerelést célzó munkámat" - mondta Butler, akinek utódát, Hans Blixet is lehallgatták. Valahányszor Irakba utazott, mobiltelefonját bemérték, és rögzítették beszélgetéseit, amelyek írásos változatát aztán az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Nagy-Britannia és Új-Zéland rendelkezésére bocsátották - derítette ki canberrai titkosszolgálati forrásokból az ABC.

Ez az információ megerősíteni látszik azt a szakértői vélekedést, amely szerint az ENSZ első emberének lehallgatásához nem feltétlenül poloskákat, hanem az Echelon műholdas megfigyelőrendszert használták. Ez a fenti öt ország számára gyűjt információt, és a világon egyedülálló hatékonysággal képes mindenfajta elektronikus kommunikációt lehallgatni, legyen az telefonbeszélgetés, fax, e-mail, műholdon, kábelen vagy rádióhullámokon keresztül továbbított adat (HVG, 2000. március 11.). A The Independent értesülése szerint a parlamentben olyan találgatások is lábra kaptak, amelyek szerint a titkos megfigyelés nem is a brit, hanem az amerikai szolgálatok nevéhez fűződik, de Blair hallgat erről, mert nem akarja magára haragítani a Bush-kormányzatot.

Nem sokat segítenek azonban ezek a kombinációk a brit kabinetnek, amely igyekszik arról is meggyőzni a közvéleményt, hogy a múlt hét közepén nem politikai okokból ejtették a vádat meglepő gyorsasággal a főként elektronikus hírszerzéssel foglalkozó Kormányzati Kommunikációs Központ (GCHQ) egyik volt munkatársa, Katharine Gun ellen. A 29 éves, a kínai mandarin nyelvjárást folyékonyan beszélő fiatalasszonyt, aki szakfordítóként dolgozott a GCHQ-nál, tavaly márciusban tartóztatták le. Egy közvetítő útján ő juttatott el ugyanis a The Observer című londoni hetilaphoz egy szigorúan titkos elektronikus levelet, amelyet az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egyik vezető tisztségviselője, bizonyos Frank Koza küldött a gloucestershire-i Cheltenhamben lévő GCHQ-központba. A tavaly január 31-én kelt üzenet, amelyet a The Observer március elején közzé is tett, segítséget kért annak kiderítéséhez, hogy milyen álláspont várható a tervezett iraki beavatkozás ügyében az ENSZ BT hat nem állandó tagjától, amelyeket az USA és Nagy-Britannia mindenképpen a maga oldalára akart állítani. Vagyis Washington azt szerette volna, hogy a brit titkosszolgálatok működjenek közre az "ingadozó országok", Chile, Bulgária, Kamerun, Angola, Guinea és Pakisztán ENSZ-irodáinak és -küldötteinek lehallgatásában, de egyes hírek szerint a mexikóiakat is figyeltetni akarták. Azt nem tudni, hogy teljesítették-e a kérést, amelynek híre különösen az érintett latin-amerikai országokban váltott ki nagy felháborodást. A The Guardian brit napilap jelentése szerint Mexikó diplomáciai jegyzékben kért magyarázatot a londoni és a washingtoni kormánytól, a chilei kabinet szóvivője, Patricio Santamaria pedig megerősítette: 2003 elején az ország ENSZ-képviseletének irodáiban poloskákat találtak.

Katharine Gun, akit tavaly júniusban elbocsátottak állásából, novemberben pedig vádat emeltek ellene, beismerte, hogy a lelkiismeretére hallgatva ő szivárogtatta ki a szerinte gyalázatos üzenetet. Perének múlt szerdai tárgyalása mégis váratlanul rövidre sikerült: az ügyész ejtette a vádat. Hivatalos indoklást nem adtak ugyan, de a kormányszóvivő utóbb azzal magyarázta a határozatot, hogy a vád képviselői nem láttak esélyt a győzelemre. Gun kisasszony ugyanis, akinek védelmét a Liberty polgárjogi mozgalom vállalta, arra hivatkozott, hogy a háborút akarta megakadályozni a titkos levél kiadásával, ez az álláspont pedig minden bizonnyal meggyőzte volna az ülnököket - fejtegette a szóvivő.

A The Guardian azonban úgy értesült, hogy nem sokkal az ügy gyors lezárása előtt a védelem olyan bizonyítékokat adott át az ügyészeknek, amelyek szerint a brit külügyminisztérium jogi szakértői egy újabb ENSZ-határozat nélkül megalapozatlannak tartották az iraki beavatkozást. Az ügyvédek állítólag olyan titkos kormánydokumentumok nyilvánosságra hozatalát is sürgették, mint Lord Goldsmith főügyész jogi szakvéleménye, amelyből - mint Clare Short állítja - tavaly márciusban a kormány akkori tagjai is csak egy két gépelt oldalas kivonatot ismertek meg. Az ellenzék azt követeli, hogy tegyék közzé a teljes okmányt, amelyben - egyes, a kabinet által cáfolt, londoni lapértesülések szerint a rá nehezedő nyomás hatására - a főügyész kifejtette: a világszervezet korábbi határozatai jogi alapot teremtenek a katonai akcióra. A per tehát - csakúgy, mint Clare Short nagy vihart kavart bejelentése - nemcsak azzal fenyegetett, hogy fény derül a titkosszolgálatok "piszkos trükkjeire", hanem azt is eredményezte, hogy ismét napirendre került az iraki beavatkozás jogszerűségének kérdése.

POÓR CSABA

Monitor

Megelőző csapás

Az elhárítás, az MI5 létszámának növelését is szorgalmazta a terrorizmus elleni törvény módosítására tett javaslatában...

Hirtelen több millióan kezdtek Daft Punkot hallgatni, miután a duó bejelentette, hogy befejezik

Hirtelen több millióan kezdtek Daft Punkot hallgatni, miután a duó bejelentette, hogy befejezik

14 órán át hánykolódott egy férfi a Csendes-óceánban

14 órán át hánykolódott egy férfi a Csendes-óceánban

Rogán felesége és családja másik földvásárlását is elkaszálta a kormányhivatal

Rogán felesége és családja másik földvásárlását is elkaszálta a kormányhivatal