Tetszett a cikk?

Az elhárítás, az MI5 létszámának növelését is szorgalmazta a terrorizmus elleni törvény módosítására tett javaslatában...

Az elhárítás, az MI5 létszámának növelését is szorgalmazta a terrorizmus elleni törvény módosítására tett javaslatában a brit belügyminiszter. David Blunkett a múlt héten terjesztette elő a parlament alsóházában tárcája indítványait, amelyek megvitatására fél évük van a képviselőknek. Augusztus végéig várják az ötleteket - mondta a miniszter, aki létfontosságúnak nevezte, hogy érvényben maradjanak a szeptember 11-ei egyesült államokbeli merényletek után, 2001 decemberében öt évre elfogadott jogszabály előírásai. Egyebek között az az emberi jogi szervezetek által sokat bírált rendelkezés, hogy terrorizmussal gyanúsított külföldieket vádemelés és bírósági ítélet nélkül is fogva lehet tartani. Véget vetett azonban azoknak a spekulációknak, amelyek szerint ezt brit állampolgárokra is kiterjesztenék, mondván: a kormány úgy látja, hogy "egy ilyen drákói intézkedést nehéz lenne igazolni".

Blunkett arról igyekezett meggyőzni a honatyákat, hogy a terroristákat még az előtt kell elfogni, mielőtt lecsapnának. A hírszerzés főnökétől úgy értesült, nem az a kérdés, hajtanak-e végre terrorakciót Nagy-Britanniában, hanem az, hogy mikor - figyelmeztetett. Mint közölte, azt is javasolják, hogy a lehallgatott telefonbeszélgetéseket és a titokban elcsípett elektronikus leveleket is bizonyítékként lehessen felhasználni a bíróságon. Ez nemcsak a terrorizmus, hanem a szervezett bűnözés elleni harcot is segítené - tette hozzá.

A kormány elképzelései szerint az MI5 létszámát néhány év alatt 3000 főre, vagyis a második világháború időszakának szintjére emelnék. Elsősorban az etnikai kisebbségek képviselőire, főleg az arab és az urdu nyelv ismerőire számítanak, mert - mint több londoni lap is megírta - az elhárítás főnöke, Eliza Manningham-Buller még novemberben arról győzte meg a belügyminisztert, hogy megfelelő káderek híján nehezen tudnak megbirkózni az iszlám terrorizmus növekvő veszélyével. A kabinet ugyanakkor mindenképpen el akarja kerülni, hogy a törvényt bárki is muszlimellenesnek nyilvánítsa; reményei szerint enyhíti az ilyen aggályokat az a javaslata, amelynek értelmében bűncselekményként kerülne be a terrorizmus elleni törvénybe a vallási gyűlöletkeltés, amely elfogadásakor kimaradt belőle.

Monitor

Kínos figyelem

Az ENSZ főtitkára elleni kémkedéssel gyanúsítja a brit titkosszolgálatokat egy volt miniszter. Clare Short egy nappal az után tette leleplező nyilatkozatát, hogy egy volt hírszerző ellen ejtették az államtitok megsértésének vádját.

A BMW főnöke szerint múlóban a Tesla víg napjai

A BMW főnöke szerint múlóban a Tesla víg napjai

Post-Covid szakambulanciákat hoztak létre Debrecenben

Post-Covid szakambulanciákat hoztak létre Debrecenben

Szex és Budapest: alap lett az álszentség a NER-ben

Szex és Budapest: alap lett az álszentség a NER-ben