Tetszett a cikk?

Amerikai pénzen demokráciára oktatnak magyar rendőrtiszteket Új-Mexikóban. A diákokat nem a seriff idealizált képe, hanem a társadalmi pozíciója bűvöli el.

Ingerszegény környezetet kerestünk, hogy a diákok a tanulásra koncentráljanak - magyarázta a HVG-nek Frank Taylor igazgató, miért éppen ide, a végeláthatatlan, kopár új-mexikói fennsík közepére, egy elhagyott légi támaszpont egyik épületébe telepítette az amerikai külügyminisztérium 2001-ben a Nemzetközi Rendőr-akadémiát (ILEA). Az 50 ezer lakosú Roswellnek, amelynek szomszédságában az iskola található, az a két fő nevezetessége, hogy itt született Demi Moore, és ez a világon az egyetlen hely, ahol hatósági bizonyítványt adtak ki egy ufó észleléséről. Igaz, a földöntúliak eme 1947-ben történt áttörése tiszavirág-életű volt, mert az atomfegyverrel fölszerelt 509-es légiezred illetékesei - főnökeik utasítására - három nappal később visszavonták az objektum észlelésének hivatalos megerősítését: kiderült ugyanis, hogy egy meteorológiai ballon maradványaira bukkant a legendát elindító farmer. Ám Roswell azóta ufóvárosként reklámozza magát. Címerében egy ufó fénye ragyogja be a legelésző tehén és egy fás liget alkotta idilli képet, s minderre egy zöld földöntúli lény tekint le mosolyogva a magasból. Roswell központjának fő attrakciója a "nemzetközi ufómúzeum", főutcáján egymást érik a földöntúli lényekkel és járművekkel illusztrált vendéglátóhelyek, üzletek. Roswellben egyébként, ahol sok más amerikai városhoz hasonlóan nemigen érzékelhetők a gazdasági fellendülés jelei, Jere Wood polgármester - mint a HVG-nek elmondta - örül minden új álláslehetőségnek, ami enyhítheti az amerikai átlag másfélszeresére rúgó, közel 8 százalékos munkanélküliséget. A rendőr-akadémia a maga évi 5 millió dolláros költségvetésével és a kongresszus által már elfogadott ugyancsak 5 millió dolláros beruházásával - hamarosan új épületet húznak fel a sivatagban -, ha nem is olyan látványos, mint a kifulladóban lévő ufóbiznisz, de mégiscsak roswelliek tucatjainak kínál szolid megélhetést.

A február közepén egy hónapos továbbképzésre ideérkezett magyar rendőrtisztek mindazonáltal nem panaszkodnak a látnivalók meglehetősen szolid kínálatára. "Amikor otthon megtudták, hogy Új-Mexikóba megyek, jobban irigyeltek, mintha New Yorkba vagy Washingtonba küldtek volna" - mondta egyikük a HVG-nek. S bizonyos szempontból az amerikai délnyugat valóban kínál egzotikus élményeket: például az itteni Wal-Mart áruházban automata puskát is lehet kapni, ami az elpuhult északkeleti államokban nem része a napi áruválasztéknak. "Az sem különösebben zavar minket - tette hozzá a magyar rendőrtiszt -, hogy a kantinban együtt étkezünk a helyi bentlakásos gondozóintézet értelmi fogyatékos lakóival. Tudomásul vesszük, hogy ez is része a megkülönböztetésmentes amerikai bánásmódnak, legföljebb ügyelünk rá, hogy a túlmozgásos fiatalok ne borítsák ránk a levesüket."

Az ILEA-tananyagban egyébként kitüntetett szerepe van a fajra, nemre, anyagi helyzetre való tekintet nélkül elfogulatlan rendőri magatartás sulykolásának. Az etikus magatartásról és az ENSZ emberi jogi alapelveiről is hallgatnak előadásokat a magyar, szlovák és szerb rendőrtisztek az egy hónapos kurzuson. A magyar tiszteknek, mint a HVG-nek elmondták, tetszik a képzés - "igazi egyetemi professzorok adnak elő, akiknek a többsége maga is rendőr volt korábban" -, s különösen az amerikai rendőrnek az előadásokban kibontakozó képe ragadja meg őket. A seriff és beosztottai e szerint megbecsült, öntudatos tagjai a helyi közösségnek, megértőek és emberségesek, ugyanakkor határozottak és operatívak, betartják és betartatják a törvényt. "Nem gondolom, hogy az amerikai rendőrök jobban tennék a dolgukat, mint mi - mondta a HVG-nek Nagy Gábor alezredes, a magyar csoport vezetője -, de társadalmi pozíciójuk irigylésre méltó."

A képzés - amelyben az utóbbi két és fél évben 50 országból 900 rendőrtiszt, ügyész, büntetés-végrehajtási tiszt vett részt - egyik fő tantárgya egyébként az úgynevezett etikai tréning. "Tudjuk, hogy a rendőri korrupció a legnagyobb probléma az új demokráciákban - mondja Taylor -, de azzal is tisztában vagyunk, hogy nem lehet biztos receptet adni a leküzdésére. »Ha az ország vezetői nem tisztességesek, miért lennének a rendőrök azok?« - halljuk lépten-nyomon a diákjainktól, és erre nem tudunk mit válaszolni. Csak azt az általános igazságot ismételgetjük, hogy legyetek becsületesek, különben a közösség nem bízik meg bennetek."

Az iskola igazgatója szerint mindazonáltal az előadók nem akarják idealizálni az amerikai rendőröket, inkább egyfajta szemléletet szeretnének megismertetni a hallgatókkal. "Lehet, hogy közvetlenül nem is tudják majd használni, amit itt tanulnak - tette hozzá Taylor -, de mi elsősorban kritikus gondolkodásmódra akarjuk rávezetni őket, és ez biztosan hasznukra lesz." Az ugyancsak rendőrből lett igazgató, mint mondta, maga is sokat tanult abból, amit a hallgatóktól megtudott. "Lenyűgöző például, hogy mennyire képzettek a magyar rendőrtisztek. Az itt jártak közül soknak van jogi doktorátusa, ami Amerikában a helyi rendőröknél ritkaság. Az Egyesült Államok 18 ezer rendőrségénél az egyes pozíciók betöltése nincs végzettséghez kötve, bizonyos kor felett bárki lehet például seriff, ha elvégez egy 4 hetes, de legfeljebb 6 hónapos tanfolyamot, és átesik a poligráfvizsgálaton."

A demokratikus hagyomány terjesztése mellett a roswelli képzés másik fő célja az egyes térségek rendőrei közötti személyes kapcsolatok kialakítása - mesélte a HVG-nek Jack Swickard sajtófőnök - a "ha nemzetközivé vált a bűnözés, váljon azzá a rendőrség is" elve alapján. "Ez a magyar, illetve az ukrán és a szerb rendőrök között eddig nem nagyon jött össze, noha éppenséggel lenne miről beszélniük" - jegyezték meg a magyar hallgatók a HVG-nek. Sikerült viszont a magyar rendőrséget egy amerikai zsaruval megerősíteni. Még két évvel ezelőtt, az első magyar turnus idején ugyanis helyi bűnözők súlyosan megsebesítették az őket éppen letartóztatni készülő roswelli rendőrt, Chris Zevellát, akit magyar kollégái meglátogattak a kórházban, és budapesti főnökeik engedélyével rögtön tiszteletbeli magyar rendőrré fogadtak. Zevella azóta is minden alkalommal rituális látogatást tesz az akadémián, amikor annak magyar hallgatói vannak.

RÉTI PÁL / ROSWELL

Vízbe fulladt a Liverpool kapusának édesapja

Vízbe fulladt a Liverpool kapusának édesapja

Oktatófilmen mutatja be a Semmelweis Egyetem, hogyan edzhetjük a légzőizmainkat otthon

Oktatófilmen mutatja be a Semmelweis Egyetem, hogyan edzhetjük a légzőizmainkat otthon

A Facebookról és az Instagramról is kitiltották a mianmari hadsereget

A Facebookról és az Instagramról is kitiltották a mianmari hadsereget