Tetszett a cikk?

A szovjet időkből örökölt elmaradottság, az új építkezések nagy részénél tetten érhető szabálytalanságok és a vészes nemtörődömség miatt az utóbbi hetekben egymást követték Oroszországban a számos ember halálát is okozó katasztrófák.

Fekete hónapként vonul be Oroszország történetébe az idei év februárja. A tragédiák hónapját egy vélhetően csecsen terroristák által elkövetett merénylet vezette be: a moszkvai metró egyik szerelvényébe beszálló öngyilkos robbantó több mint negyven embert ölt meg a kezében tartott táskában lévő pokolgéppel (HVG, 2004. február 14.). Egy héttel később, amikor az orosz főváros még magához sem tért a tömeges gyilkosság okozta sokkból, a Moszkva délnyugati részén lévő Jaszenyevo negyedben omlott be az ország legnagyobb vízi vidámparkjának födéme (HVG, 2004. február 21.). A gyermekmedencére zuhanó mázsás üveg- és betontömbök 27 ember életét oltották ki, és több mint száz vendéget sebesítettek meg.

A sorozat a hónap végén a Kaukázusban, illetve Szibériában folytatódott: egy dagesztáni iskolában a vízmelegítő, Csitában pedig az Onon kávézó konyhájában tárolt négy gázpalack robbant fel. Az iskolások közül négyen haltak meg, a kávézó romjai alól 18 ember holttestét húzták ki. Moszkvában közben az egyik Metro áruház előtti fedett parkoló is összeomlott; szinte csoda, hogy senki sem halt meg, viszont többen súlyosan megsebesültek.

Február utolsó és március első napjaiban súlyos tűzvészekkel folytatódott a sorozat: a szibériai Krasznojarszkban lévő Puskin Színház és egy Moszkva belvárosában lévő irodaház is kigyulladt, a két épületből összesen mintegy ezer embert kellett kimenekíteni. Tűz ütött ki a moszkvai Seremetyevo-2 nemzetközi repülőtér szállodájában, illetve a belvárosi fellebbviteli bíróságon is, az utóbbi legfelső emeletén pusztító lángok megtizedelték az irattárat: mintegy száz, gyanúsnak ítélt csődügylet dokumentumai váltak a lángok martalékává. Moszkva nyugati negyedében egy kollégium gyulladt ki, és a kétezer négyzetméteren tomboló lángok miatt ki kellett üríteni a szomszédos házban lévő rendőrségi fegyver- és lőszerraktárat is. A fővárosban a víz is pusztított: a néhány napig tartó olvadás során összegyűlt hólé egy része az egyik metróállomáson át talált utat magának, az utasok combig érő vízben botorkáltak a kijáratok felé.

A balesetek közös nevezője szakértők egybehangzó véleménye szerint a nemtörődömség, illetve a bűnös felelőtlenség. Dagesztánban a bojlert bütykölő "ezermester" hibája miatt következett be a robbanás, a csitai kávéházban a sofőr-mindenes töltötte újra szabálytalanul a főzéshez használt gázpalackokat, a Metro-parkolóban bekövetkezett balesetet pedig valószínűleg az okozta, hogy túl sok hó gyűlt össze a tetőn. A tüzek mögött általában gondatlanság áll, a sorból egyedül a bírósági eset lóg ki, itt ugyanis nem kizárt, hogy az egyik érdekelt igyekezett ilyen radikális módszerrel megszabadulni a terhelő iratoktól. Bár a jaszenyevói élményfürdőben bekövetkezett katasztrófa pontos okai egyelőre nem ismeretesek, valószínűnek tűnik, hogy ott is az építkezés vagy az üzemeltetés során elkövetett szabálytalanságok vezettek a balesethez. A másfél évvel ezelőtt átadott Transvaal park építkezését figyelemmel követő helybéli lakosok szerint a munkálatok során sokszor tört fel víz a földből, amit a munkások úgy szüntettek meg, hogy betont öntöttek a forrásra. Szakértők szerint Moszkva délnyugati részén számtalan föld alatti forrás van, így nem kizárt, hogy a tetőt tartó egyik oszlop alapját elmosta a víz, és miután ez megroppant, a többi egymás után tört szét a hatalmas súly alatt.

A baleset áldozatainak hozzátartozói egyébként közel egy hónapja eredménytelenül igyekeznek kideríteni, kié volt a park. Az építmény első tulajdonosai ugyanis viszonylag hamar túladtak a kezdetben veszteségesen üzemelő fürdőkomplexumon, ám a hivatalos papírokon feltüntetett új tulajdonosok ugyancsak hivatalos dokumentumokkal igazolják, hogy semmi közük a létesítményhez. A rejtélyt egyelőre az illetékes bíróságnak sem sikerült megoldania, így azt sem tudni, kinek kell majd kártérítést fizetnie az áldozatok családtagjainak.

Szakértők szerint egyébként Moszkva több épületét is komoly veszélyek fenyegetik, hiszen az orosz fővárosban nagyon magas a talajvíz szintje, és ez - részben a rosszul működő csatornahálózat túlterheltsége miatt - évről évre tovább emelkedik. "A nyári záporok idején a város mélyebben fekvő részei víztartállyá változnak. A mesterséges vízgyűjtők olyan rossz állapotban vannak, hogy Moszkva területének negyven százalékán a talajvíz szintje nem csökken három méter alá" - idézte a Gazeta című moszkvai napilap az Orosz Tudományos Akadémia egyik tagját, Andrej Nyikonovot. A főváros északnyugati negyedében, a Moszkva folyó partján épített Alije Paruszi lakótömb alapozását a moszkvai Természetvédelmi Központ szakértője, Ljubov Jakubovszkaja szerint bármikor megtámadhatja a talajvíz. Itt egyébként más veszély is leselkedik a lakókra, az építő cég ugyanis az engedélyezettnél magasabbra építette a házakat, így azok felső része belelóg a tusinói repülőtér felé vezető tartalék légi folyosóba. Szabálytalanok azok a házak is, amelyeket túl közel építettek a metró alagútjaihoz. A belváros közelében, a Gagarin térnél csak négy méter az alap és a metróalagút közti távolság, amire a földalatti illetékesei már többször is figyelmeztették a beköltöző új lakókat, és leszögezték, semmiféle felelősséget nem vállalnak az épületekben keletkező vibráció miatt.

A biztonságra fittyet hányó építkezések azért is gyakoriak, mert Moszkvában az utóbbi években hiánycikké váltak a megfizethető telkek, így a beruházók igyekeznek minden lehetőséget kihasználni. Meg nem erősített beszámolók szerint a felhúzandó épület értékének 10-15 százalékát kitevő vesztegetési pénzért szinte bármire lehet hivatalos engedélyt szerezni. Így születnek azok a szakvélemények, amelyek a "metróalagút közelsége miatt nem következhet be baleset" megfogalmazást megkerülve úgy szólnak, hogy a "metróalagút közelsége miatt nem kell balesetnek bekövetkeznie".

Az utóbbi hetek katasztrófái miatt a moszkvai hatóságok elrendelték valamennyi már álló, illetve épülő magasház, valamint bonyolult szerkezetű épület statikai felülvizsgálatát, egyszersmind ígéretet tettek a felelősök megbüntetésére és a korrupció visszaszorítására. Az ellenőrzés hatására minden bizonnyal lelassul annak a tervnek a megvalósítása, amely szerint az elkövetkező években felhőkarcolók tucatjait építik fel Moszkvában. Megkérdőjeleződik az ugyancsak Délnyugat-Moszkvában, ugyancsak vízi vidámparkkal egybeépíteni tervezett, 45 emeletesnek álmodott felhőkarcoló sorsa is: a közelben lakók által felkért építészek véleménye szerint ezen a telken is annyi a föld alatti vízforrás, hogy oda nem szabad ilyen magas házat felhúzni. Az utóbbi hetekben mindenesetre nem épültek új emeletek, a betonkeverők viszont folyamatosan hordták az építőanyagot az épület föld alatti szintjeire.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Komoly felfordulást okozhat az Európai Parlamentben a Fidesz kilépése

Komoly felfordulást okozhat az Európai Parlamentben a Fidesz kilépése

Népszava: Felfüggesztették a Pest megyei kórházi belgyógyászatok területi ellátási kötelezettségét

Népszava: Felfüggesztették a Pest megyei kórházi belgyógyászatok területi ellátási kötelezettségét

Az Apple új ötlete: jöhetnek a titánborítású készülékek, spéci bevonattal

Az Apple új ötlete: jöhetnek a titánborítású készülékek, spéci bevonattal