Tetszett a cikk?

A pedofíliával és több gyilkossággal vádolt Marc Dutroux és társai a múlt héten álltak bíróság elé egy belga kisvárosban. Az ügy tárgyalásán a nyolc évvel ezelőtti tragédiasorozat kapcsán a hatóságoknemtörődömségének és rivalizálásának részletei is feltárulnak.

Volt valami kísérteties abban, hogy a sebesen száguldó rabszállító furgon hátsó ajtaja egy pillanatra kivágódott, amikor a jármű múlt hétfőn "az évszázad perének" első napjára fuvarozta Marc Dutroux-t. Hiszen Belgium leghírhedtebb bűnözője 1998 áprilisában, egy vizsgálat közbeni "kiszállás" alkalmával egyszer már megszökött fogva tartóitól, igaz, három órával később újra lakat alá került. Ezúttal ilyen malőr nem történt, igaz, a 47 éves férfira tíz állig felfegyverzett rendőr vigyázott a dél-vallóniai kisváros, Arlon börtönétől a vadonatúj helyi bírósági épületig vezető rövid úton.

Az új arloni törvényszék 13 millió eurós beruházása még 1993-ban kezdődött, amikor Marc Dutroux nevét a kutya sem ismerte, és most az építők ugyancsak igyekeztek, hogy a "nagy napra" minden a helyén legyen. Arlon - Belgium legrégebbi települése, hajdan római erőd - 25 ezer lakosa afféle belga nürnbergi perként várta a március 1-jén kezdődő és várhatóan május 12-én esküdtszéki ítélettel végződő maratoni tárgyalást. Amelynek "logisztikájával" nehezen birkózik a csendes városka: az eseményre több mint félezer rendőrt kellett máshonnan átvezényelni, az új bíróság nagyszobányi tárgyalótermében pedig mindössze 15 újságírónak jut hely. Így aztán 1400 zsurnaliszta - ennyi bel- és külföldi bűnügyi tudósító akkreditáltatta magát az első napokra - csak zárt láncú tévén követheti a fejleményeket a régi bírósági épületben, ráadásul a csupán 127 arloni szállodaszoba sem mind rájuk várt, mert azok közül 17-et tulajdonosaik a Dutroux-áldozatok hozzátartozóinak ajánlottak fel - ingyen.

Az együtt érző gesztus és a túláradó médiafigyelem sem fedheti el azonban, hogy a belga társadalom zöme immár fásultan, sőt bizonyos cinizmussal tekint az egykori tragédiasorozatot nem kevesebb mint 8 évvel követő bírósági eljárásra. A flamand tévé közvélemény-kutatása szerint csupán az emberek ötöde tervezi, hogy figyelemmel kíséri a pert. "Úgysem fogjuk megtudni az igazságot" - gondolja a közönség egyik, elsősorban a bulvársajtón nevelkedett része, amelynek éveken át táplált, de soha meg nem erősített összeesküvés-elmélete szerint Dutroux nem pusztán a most szintén a vádlottak padján ülő másik három gyanúsítottal együtt követte el rémtetteit, hanem magas rangú köztisztviselőket, politikusokat, sőt a királyi család tagjait is magában foglaló nagyszabású pedofil bűnszövetkezet bedolgozójaként.

A szörnyűségek 1995-ben kezdődtek, amikor Liege környékén eltűnt két nyolcéves kislány, Julie Lejeune és Mélissa Russo. Keresésük nem járt sikerrel, két hónappal később pedig újabb két lánynak, a 17 éves An Marchalnak és 19 éves barátnőjének, Eefje Lambrecksnek veszett nyoma a belga tengerparton. Egy év múlva, 1996 májusában nem ért haza az iskolából a 13 éves Sabine Dardenne, majd augusztusban a bertrix-i uszodából tűnt el a 14 éves Laetitia Delhez. Másnap reggel a helyi ügyész, Michel Bourlet önkéntesek csapatával a környék átfésülésébe kezdett, és ekkor egy tanú elmondta, hogy a szóban forgó uszoda közelében gyanús járművet látott. A nyom a villanyszerelői tanulmányait soha be nem fejezett, alkalmi munkákból Charleroi-ban élő Marc Dutroux-hoz vezetett, aki 1992-ben szabadult nemi erőszakért és lopásért kapott, 13 éves, de harmadolt börtönbüntetéséből. A rendőrök átkutatták Dutroux házát - ahol azóta elvált feleségével, Michelle Martinnel és egy kábítószeres haverjával, Michel Lelievre-rel élt -, de nem találtak semmit. Kihallgatásakor maga Dutroux árulta el, hogy háza alatt, egy maga ásta szűk pincelyukban hat napja tartja fogva Laetitiát és négy hónap óta Sabinét - a lányok kiszabadítását élőben közvetítette a tévé -, majd pedig megmutatta azt a helyet az udvaron, ahol az elrabolt Julie-t és Mélissát eltemette. Ugyanott megtalálták Dutroux ismerősének, Bernard Weinsteinnek a holttestét is, Ant és Eefjét pedig Weinstein házában találták meg holtan. A vizsgálatok bebizonyították, hogy valamennyi lányt többször megerőszakolták, éheztették és kábítószerezték.

A politikai szálakról szóló spekulációk akkor kaptak lábra, amikor 1996 októberében az üggyel foglalkozó, a két élve talált áldozat egyik megmentőjeként ünnepelt Jean-Marc Connerotte vizsgálóbírót elfogultság címén felmentették a megbízatás alól, mert részt vett a lányok perköltségének összegyűjtésére szervezett jótékonysági vacsorán. Az egyre magasabbra csapó közfelháborodás 1996 októberében az úgynevezett fehér menetbe torkollt: a 300 ezer fős néma brüsszeli tüntetés az akkor Jean-Luc Dehaene kormányfő vezette belga politikai és államigazgatási rendszer iránti totális bizalmatlanságot fejezte ki.

A demonstráció hatására a bűnüldöző szervek tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottságot hoztak létre, amely 17 hónapi munkával elképesztő szervezetlenséget és hanyagságot tárt fel. Kiderült például, hogy a csendőrség egyik részlege már az első két áldozat eltűnése előtt tudomást szerzett Dutroux titkos pincéjéről, amelyben állítólag külföldre szánt fiatal prostituáltjelölteket akart fogva tartani, de az információt megtartották maguknak, hogy tetten érjék Dutroux-t, s nem közölték a kislányok után kutató, riválisnak tartott rendőrökkel. A házkutatást végző csendőrök pedig hallottak ugyan gyerekhangokat, de nem akartak beavatkozni a Dutroux-t figyelő kollégáik akciójába. A nyomozásukat titokban végző csendőrök, engedély híján, nem hallgathattak le telefonokat sem, amivel a tragédiák végzetes kimenetele talán megelőzhető lett volna. A parlamenti vizsgálat eredménye, illetve a vizsgálati fogságban tartott Dutroux szökése a bel- és az igazságügy-miniszter lemondását kényszerítette ki. A csendőrséget végül megszüntették, helyét egységes szövetségi rendőrség vette át, és megkezdődött a rendkívül bonyolult belga igazságszolgáltatás reformja, ám a terület - Laurette Onkelinx jelenlegi igazságügy-miniszter szavaival - ma is "átépítés alatt" áll.

A felsőbb körök érintettségéről szóló hiedelmek sajátos módon egy tíz évvel korábbi hatalmas bűnügyből szivárogtak át a Dutroux-ügybe: 1983-1985-ben 28 halottat követelő gyilkosságsorozatot lepleztek le, amely a bizonyítékokkal soha nem igazolt, de kiirthatatlan feltételezések szerint akkori kormánytagok, vagyonos üzletemberek, bírók titkos szexorgiáival állt összefüggésben. Dutroux később azzal a kijelentésével tartotta életben ezt a feltevést, hogy ő csak "mások eszköze volt", s egy "gyermek prostituáltakkal kereskedő hálózatnak dolgozott". "Szaftos" nevekkel azonban eddig sohasem - most, a per harmadik napján elmondott vallomásában sem - hozakodott elő, viszont azt állította, az emberrablásokban való közreműködéssel vádolt ismerőse, az egykori rendőrségi besúgó Michel Nihoul megrendeléseit teljesítette.

A konspirációhívők ezért - az exfeleség és a kábítószeres barát mellett - a negyedikként a vádlottak padján ülő Nihoul vallomásától várják a nagy leleplezést. Ennek valószínűsége azonban a nyolc éven át tartó, 500 ezer oldalnyi dokumentumot "termelő" nyomozás után igen csekély. Legalábbis ez tűnt ki a bűncselekmények számos vérfagyasztó részletét felelevenítő, de a "magányos gyilkos" állítására épülő múlt keddi vádbeszédből. Bár a két legfiatalabb áldozat szülei olyannyira nem hisznek a belga igazságszolgáltatásban, hogy meg sem jelentek a tárgyaláson - csak ködösítés zajlik, mondták, azzal vádolva a hatóságokat, hogy "gyávák voltak a mélyre ásni" -, a jelek szerint a társadalom nem jelentéktelen része most már fátylat borítana a múltra.

A fővádlott és védője rejtélyes célozgatásaira utalva az egyik legtekintélyesebb napilap, a La Libre Belgique úgy fogalmazott: "A védelem perverz célja nem más, mint az ország destabilizálása, a közvélemény és a hatóságok közti drámai bizalmi válság újraélesztése." Az efféle törekvéseknek - ha léteznek - mindenesetre van mire építeniük: ha a per nem bizonyítja majd kétszáz százalékig a vádhatóság állítását, ha eljárásjogi hibák merülnek fel, illetve ha a Dutroux elleni ítélet "gyanúsan" enyhe lesz, az sokak szemében a politikai beavatkozás elméletét igazolja majd. Márpedig ez a hagyományos nagy pártoktól való elfordulást és a szélsőjobb további erősödését hozhatja az ítélethirdetést egy hónappal követő, június 13-ai regionális és európai parlamenti választásokon.

KOCSIS GYÖRGYI / BRÜSSZEL

A magyar zsüritagokat lenyűgözte a 2021-es Év Autója, most Ön is szavazhat

A magyar zsüritagokat lenyűgözte a 2021-es Év Autója, most Ön is szavazhat

Megvan az idei Év Autója

Megvan az idei Év Autója

Terroristákat is dicsőítő rapper bebörtönzése borította lángba Barcelonát

Terroristákat is dicsőítő rapper bebörtönzése borította lángba Barcelonát