Tetszett a cikk?

Mivel a jobboldali kormánytöbbség a múlt héten elutasította az abortusztörvény módosítására tett ellenzéki javaslatot, Portugáliában továbbra is börtönnel büntethető a terhességmegszakítás.

,,Megalázó, hogy a 21. században egy európai uniós tagországban a nők üldöztetésnek, nyilvános megszégyenítésnek vannak kitéve csak azért, mert terhességük megszakítására kényszerültek" - érvelt Isabel de Castro, a portugál Zöld Párt parlamenti képviselője az abortusztörvényről a múlt héten tartott parlamenti vitában. A jelenlegi törvény igazságtalan, a valóságtól elrugaszkodott, ezért betarthatatlan. Ráadásul veszélyezteti a nők egészségét, sőt életét is - értettek egyet az ellenzékben lévő szocialista párt, kommunista párt, valamint a Baloldali Blokk felszólalói.

Az EU országai közül - Írország mellett - Portugáliában a legszigorúbb az abortusztörvény. A terhességet csak akkor lehet megszakítani, ha a magzat súlyos rendellenességgel születne, ha az anya élete vagy egészsége forog veszélyben, vagy ha a terhesség erőszak következménye. Minden más esetben tiltott a beavatkozás: a terhességüket megszakító nők akár három évig tartó szabadságvesztéssel büntethetők. A legutóbbi, 2002-es adatok szerint Portugáliában 675 esetben engedélyeztek terhességmegszakítást, ugyanakkor több mint 11 ezer nőt kellett kórházba szállítani az illegális "angyalcsinálás" következményei miatt, öten bele is haltak a szakszerűtlenül végzett abortuszba.

Az illegális hazai megoldások helyett, aki csak teheti, a legális, határon túli klinikákat választja. A spanyol törvények ugyanis meglehetősen rugalmasan értelmezik a nemkívánatos terhesség okozta "pszichés egészségkárosodást", amire hivatkozva kérni lehet a terhesség megszakítását. A határhoz közeli spanyol városok több klinikája kifejezetten az abortuszturizmusra rendezkedett be: naponta hirdetnek a portugál lapokban, az ott alkalmazott orvosok, ápolónők többsége pedig portugálul is szót ért a jelentkezőkkel. Ez persze csak azok számára hozzáférhető megoldás, akik képesek megfizetni, míg a szegényebbeknek maradnak a gyenge felszereltségű honi zugrendelők. A nővédelmi szervezetek és a baloldali politikusok szerint éppen ezért társadalmi igazságtalansághoz vezet a törvény, hiszen elsősorban a hátrányos helyzetű rétegeket sújtja.

A baloldali pártok többször is megpróbálták a középkorinak tartott törvényt megváltoztatni. 1998-ban már sikerült is egy olyan jogszabályt keresztülvinniük a parlamenten, amely a terhesség tizedik hetéig az állapotos nő kérésére lehetővé tette volna az abortuszt. Az ezt követő népszavazás azonban meghiúsította a módosítás életbe léptetését: a referendum érvénytelenre sikeredett, mivel a szavazók kevesebb mint a fele járult az urnákhoz, ugyanakkor a voksolók többsége - éppen 51 százaléka - nemet mondott az abortusz engedélyezésére. A népszavazás kimeneteléért sokan a mélyen vallásos António Guterres akkori szocialista kormányfőt hibáztatták, aki a módosítás ellen foglalt állást.

A kérdés annak a nagy port felvert abortuszpernek a kapcsán került ismét a viták középpontjába, amelynek a végén februárban "bizonyítékok hiányában" mind a 17 vádlottat - a pácienseket és a nőgyógyászt - felmentették. A bíróság előtt tüntető több száz ember tapssal fogadta a döntést. Több jobboldali politikus is sietett az ítélet kapcsán megjegyezni, hogy Portugáliában abortusz miatt az utóbbi években csak egyetlen szülésznő került börtönbe, és egy év letöltése után, köztársasági elnöki kegyelemmel, ő is kiszabadult. A bíróságokra is nagy nyomás nehezedik, hogy felmentő ítéleteket hozzanak, hiszen országos, sőt nemzetközi skandalum kerekedne abból, ha magzatelhajtásért többévi tényleges elzárásra ítélnének nőket.

Ha börtönbe nem kerültek is, meghurcoltatásban azért bőven volt részük az illegális terhességmegszakításra vállalkozóknak. Volt rá példa, hogy a rendőrség hosszú időn keresztül figyelte egy nőgyógyász rendelőjét, az onnan kijövő asszonyokat minden jogalap nélkül törvényszéki nőgyógyászati vizsgálatra kényszerítették, az őket kísérő férjeket, élettársakat pedig bűnsegédnek titulálták. E megalázó gyakorlat arra ösztönözte a baloldali pártokat, hogy újból próbálkozzanak egy liberálisabb törvény elfogadtatásával. Felmerült a népszavazás megismétlésének lehetősége is, mivel felmérések szerint most már a lakosság 70 százaléka a terhességmegszakítás könnyítése mellett voksolna. A jobboldal egyik neves személyisége, Diogo Freitas de Amaral felvetett egy salamoni megoldást is, hogy az abortusz maradjon bűncselekmény, de ne szabjanak ki érte büntetést. Habár Amaral párttársai is hajlanak e megoldásra - ami egyébként a jelenlegi gyakorlaton semmit sem változtatna -, elfogadtatására ebben a törvényhozási ciklusban már nincs lehetőség. A parlamenti többség ugyanis minden javaslatot elvetett arra hivatkozva, hogy tartja magát választási ígéretéhez, mely szerint érintetlenül hagyja az abortusztörvényt. Emellett azzal érvelnek, hogy egy népszavazást nem lehet ilyen rövid időn belül megismételni, ahhoz - a kormánypárt értelmezése szerint - legalább két parlamenti ciklus, vagyis nyolc év távlata szükséges. Végül a parlament csupán egy határozatot fogadott el, amely a törvényesen engedélyezett abortuszok végrehajtására kötelezi a kórházakat. Nemegyszer előfordult ugyanis, hogy még ezeket a beavatkozásokat is megtagadták az állami egészségügyi intézmények.

MUHARAY KATALIN / LISSZABON

A világ tizedik legszebb mozijának választották a Puskint

A világ tizedik legszebb mozijának választották a Puskint

Visszalépett Amanda Gorman verseinek holland fordítója, akiből hiányolták, hogy nem nő és nem fekete

Visszalépett Amanda Gorman verseinek holland fordítója, akiből hiányolták, hogy nem nő és nem fekete

Az emberölések 80 százaléka családon belül történt Magyarországon

Az emberölések 80 százaléka családon belül történt Magyarországon