Tetszett a cikk?

Egy héten belül két, csalással gyanúsított zsokét is eltiltott a futamoktól a brit lóversenyeket felügyelő szervezet. A botrány elemzők szerint arra utal, hogy a sportágat csak a mostaninál szigorúbb szabályozással lehet megóvni a korrupciótól.

A London melletti Lingfield lóversenypályájának közönsége már a futam közepén biztosra vette, hogy Ballinger Ridge-től nem lehet elvenni a győzelmet. A mezőny favoritjának számító ló, nyergében egy sztárzsokéval, Kieren Fallonnal, óriási előnnyel fordult a célegyenesbe. Az utolsó 200 méteren azonban lelassult, és végül orrhosszal lemaradt egyik vetélytársa, Rye Thunder mögött. A március elején történt eset valószínűleg csak szakmai berkekben váltott volna ki visszhangot, ha időközben nem derül fény néhány gyanús körülményre. Először is arra, hogy Fallon a verseny utolsó szakaszában visszafogta a lovát - amit ő maga egyszerű, de súlyos hibának minősített. Bocsánatot is kért a fogadóktól, és közölte, a biztos győzelem tudatában lazított a hajrában. A brit lóversenysportot felügyelő szervezet, a Jockey Club azonban nem elégedett meg ezzel a magyarázattal, az internetes fogadásokat közvetítő Betfair cég ugyanis jelezte, hogy a versenynaptárban jelentéktelennek számító futamra gyanúsan sok, összesen másfél millió fontnyi téttel regisztráltak fogadásokat. Néhány nappal később pedig igazi fordulatot vett az ügy, amikor a News of the World vasárnapi bulvárlap ötoldalas leleplező riportot közölt Fallonról, a brit, sőt az európai lósport legjobbnak, ám egyszersmind egyik legellentmondásosabbnak tartott szereplőjéről. A 39 éves, ír születésű zsoké kétszer nyerte meg az egyik legrangosabb versenyt, az epsomi derbit, hat szezont zárt bajnokként (az elsőt 1997-ben több mint 200 győzelemmel), rendszeresen a királynő lovait lovagolja, ám 1994-ben egyszer már eltiltották fél évre, mert belekötött egy versenyzőtársába; köztudott róla, hogy szívesen néz a pohár fenekére, és tavaly elvonókúrára is kényszerült.

Nagy tétekben kívánnak fogadni - ezzel az ürüggyel kérték fel konzultánsnak a News of The World közel-keleti üzletembereknek álcázott munkatársai Fallont, aki igent is mondott nekik. Pénzt ugyan nem fogadott el, de állítólag megbízói költségére egy ingyenéjszakát töltött a londoni Dorchester luxusszállóban, vodkázott és örömlányokkal randevúzott, majd tíz tippet adott ügyfeleinek, és ezek közül hét nyerőnek bizonyult. Nem tévedett akkor sem, amikor a kritikus futam előtt három órával telefonon jelezte: nem az ő lova, hanem Rye Thunder fut majd be elsőként a célba. "Ha Fallon mindegyik értesülését tízezer fonttal megtettük volna - ami nem szokatlan egy nagyban játszó hazardőrnél -, akkor 198 ezer 400 fontot nyertünk volna, és csak 30 ezer fontos veszteséget kellett volna elkönyvelnünk" - írta a lap.

A botrányos cikk megjelenése után a zsoké ügyvédje útján igyekezett tisztázni magát, és közölte: az átadott információért nem kapott ellenszolgáltatást, vagyis nem követett el szabálytalanságot, hiszen a versenyzőknek csak fogadniuk nem szabad, a nyilvános esélylatolgatást semmi sem tiltja nekik. A Jockey Club azonban e hét keddjétől három hétre felfüggesztette Fallon versenyjogát, és fegyelmi vizsgálatnak kell tisztáznia, van-e összefüggés a lingfieldi futamra kötött fogadások és a zsokétól kiszivárgott tippek között.

Egy másik, hasonló ügy felderítése is erre a testületre vár: alig egy héttel Fallon vitatott veresége után egy fiatalabb és kevésbé ismert zsokét tiltottak el ugyancsak 21 napra, mert szintén csalás gyanújába keveredett. Sean Fox a fontwelli pályán egy akadály vétele közben leesett a lováról, a győzelemre legesélyesebbnek tartott Ice Saintről. Noha látszólag baleset történt, a versenyfelügyelők azt feltételezik, hogy a lovas szándékosan dobta le magát a nyeregből, amit maga az érintett persze képtelenségnek nevezett. Nem ment el az esze, hogy leugorjon egy óránként 40-50 kilométeres sebességgel száguldó lóról, ráadásul éppen egy akadály fölött - mondta. Szavai azonban csak mentegetőzésnek tűnnek az után, hogy egy bukméker bejelentette: még a futam közben megjósolták neki Fox bukását, és hasonló telefont kapott egy újság szerkesztősége is.

A brit hippodromok környékén régóta nem számítanak ritkaságnak az efféle ügyek. Már a végéhez közeledik például az a vizsgálat, amelyet egy idomár, Alan Berry és három társa ellen indítottak. Nekik azt róják föl, hogy a nagy nyeremény reményében lóvá tették a mit sem sejtő fogadók többségét. Egy tavaly júniusi futamon ugyanis elindítottak egy lovat, amelyről rajtuk kívül senki sem tudta, hogy sánta, kötöttek is a vereségére fogadásokat, amelyek így biztos haszonnal kecsegtettek. A BBC televízió Panoráma című műsorában másfél éve, 2002 októberében bemutatott riport pedig arról számolt be, hogy egy hírhedt drogbáró, Brian Brendan Wright a nyolcvanas-kilencvenes években jó egy évtizeden keresztül gyakorlatilag zavartalanul manipulálta a lóversenyfogadásokat.

A Jockey Club volt biztonsági főnöke, Roger Buffham tálalt ki a tévétársaságnak. Szavaiból kiderült, hogy Wright, aki az igazságszolgáltatás elől azóta Észak-Ciprusra menekült, nemcsak tippekért fizetett - pénzzel, nyaralással, lányokkal, egyes esetekben kokainnal - a zsokéknak, hanem azért is, hogy befolyásolják az eredményt, amelyre aztán ő gyakran 50-100 ezer fonttal kötött fogadásokat. Mint egy időközben húsz évre eltiltott zsoké, Dermot Browne elmondta, a "vereségre ítélt" lovaknak például rendszeresen nyugtatót adtak, ő maga több mint húsz alkalommal tett ilyet. A riport Kieren Fallont a hongkongi alvilág egyik figurájával hozta kapcsolatba, egy bukmékerről, Victor Chandlerről pedig közölte: egykor idomároknak biztosított tét nélküli fogadási lehetőséget, hogy így jusson pluszinformációhoz az egyes futamokról.

A lóversenyeket tehát átszövi a korrupció - tűnt ki a másfél évvel ezelőtti riportból, és a mostani gyanús ügyek arra utalnak, hogy az azóta meghozott szigorító intézkedések ellenére nem sokat változott a helyzet, amelyet csak bonyolít, hogy immár internetes fogadóirodák is működnek. Ez az új üzletág az elmúlt három évben átalakította a "bukmékeripar" hagyományos, becslések szerint évi 6 milliárd fontos forgalmú piacát. Több cég is biztosít virtuális fórumot ahhoz, hogy az odalátogatók - az oldal üzemeltetőjének fizetett jutalék fejében - egymással köthessenek fogadásokat nemcsak a győztesre, hanem a vesztesre is. Ez a lehetőség pedig több szakértő szerint is a korábbinál nagyobb teret ad a visszaélésekre. Az internetes fogadóirodák viszont azzal utasítják vissza a bírálatot, hogy a náluk regisztrált ügyletek átláthatóbbak, mint a hagyományos módon, készpénzzel megkötöttek, a gyanús tétekre pedig - egy tavaly júniusi megállapodás alapján - felhívják a Jockey Club figyelmét. A csalásokhoz tehát nincs közük, a bennfentes információkkal pedig a világháló nélkül is vissza lehet élni - mondják.

Ezen az állásponton van a The Guardian londoni napilap is, amely a témáról írt vezércikkében nemrég rámutatott, a lósportban és a bukmékerüzletben forgó óriási pénzek a kaszinókhoz hasonlóan mindig vonzani fogják az alvilágot. A Jockey Club pedig tehetetlen, hiszen csak a versenyekért felel, az azokat kísérő fogadásokért nem - áll a kommentárban, amely szerint javulásra csak akkor lehet számítani, ha megszületik az új brit szerencsejáték-törvény (HVG, 2004. január 3.). A jogszabály ugyanis a tervek szerint létrehozna egy komoly hatáskörrel felruházott testületet is ennek az üzletágnak a felügyeletére.

POÓR CSABA

Monitor

Müncheni stadionbotrány

Franz Beckenbauer azzal fenyegetőzött, hogy ha megakadályozzák az új stadion építését, a csapat nem csupán elköltözik...

Kiderült a Porsche-verő új VW divatterepjáró, a Tiguan R itthoni ára

Kiderült a Porsche-verő új VW divatterepjáró, a Tiguan R itthoni ára

Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

"Inkább eladom az autóm, ha odáig fajul a helyzet" - távozó és maradó egészségügyi dolgozókkal beszéltünk

"Inkább eladom az autóm, ha odáig fajul a helyzet" - távozó és maradó egészségügyi dolgozókkal beszéltünk