Tetszett a cikk?

Franz Beckenbauer azzal fenyegetőzött, hogy ha megakadályozzák az új stadion építését, a csapat nem csupán elköltözik...

Franz Beckenbauer azzal fenyegetőzött, hogy ha megakadályozzák az új stadion építését, a csapat nem csupán elköltözik a városból, de még a nevét is megváltoztatja: ezentúl simán FC Bayernnek fogják hívni, München nélkül. A városi tanács és az érintett kerület népszavazásra kért lakossága végül úgy döntött: a bajor főváros Fröttmaning kerületében felépülhet a Bayern München és a nála kevésbé ismert, de ugyancsak elsőligás csapat, a TSV 1860 München új, közös stadionja.

A két és fél évvel ezelőtti érvelés egyik eleme volt, hogy a 2006-os németországi focivébé idejére minden igénynek megfelelő, korszerű aréna álljon rendelkezésre a ma már elavultnak tartott olimpiai stadion helyett, aminek toldozgatása-foldozgatása nem lenne méltó a nagy eseményhez. Most viszont úgy tűnik, éppen az új stadion építése vet árnyékot a focivébére. A múlt héten ugyanis a hatóságok váratlanul őrizetbe vették Karl-Heinz Wildmosert, a TSV 1860 elnökét és fiát (aki a stadionüzemeltető cég egyik ügyvezetője), valamint két társukat. A gyanú: hűtlen kezelés, vesztegetés, adócsalás.

Az eddig ismertté vált részletek szerint valaki vagy valakik 2002 januárjában tudtára adták a kivitelezési megbízás elnyeréséért versengő osztrák építési cégnek, az Alpine Mayredernek, hogy a két egyesület összesen 280 millió eurót szán az építkezésre. Ezenkívül kiszivárogtattak egyes részleteket a konkurens ajánlatokról, amelyek ismeretében aztán az Alpine úgy alakíthatta a sajátját, hogy ő kapja meg a megbízást. Pontosan 280 millióért - amit követően aztán az összeg egy százalékát több részletben Wildmoseréknek juttatták. Bár az átutalások fedőcégeken keresztül, s állítólag elvégzett munkákra hivatkozva történtek, a hatóságok álláspontja szerint ezek csupán látszattevékenységek voltak. A lényeg az, hogy a megbízás elnyerésének megkönnyítéséért hárommilliót kasszíroztak.

A kérdés most az, kik. Az első gyanú szerint Wildmoser és fia egyaránt benne volt az ügyben, ezért is vették őrizetbe mindkettőjüket, ám múlt pénteken az idősebb Wildmosert - 200 ezer euró óvadék lefizetése ellenében - szabadlábra helyezték. Fia, az ugyancsak Karl-Heinz névre hallgató Wildmoser junior ugyanis teljes egészében magára vállalta a felelősséget, mondván, apja semmiről nem tudott.

A rámenős és erőszakos self-made-man apán - aki egyébként hentesinasból küzdötte fel magát München egyik legnagyobb vendéglősévé - ez sem segített: távoznia kellett a TSV 1860 éléről. Igaz, az egyesület felügyelőbizottságának hétfő esti ülésén "rokonszakmabeli", Karl Auer hús- és felvágottgyáros lett az új elnök. A vizsgálati fogságban tartott fiút elmozdították a stadionüzemeltető kft ügyvezetői posztjáról, s a céget most a másik fél, az ügyben érintetlen Bayern München által delegált ügyvezető egyedül irányítja. Az építkezésnek ugyanis folytatódnia kell, közeledik 2006 júniusa, a focivébé. Aminek jó híre már most csorbát szenvedett. "Akárhogy is lesz, valami marad a levegőben" - állapította meg rezignáltan Beckenbauer, a vébé szervezőbizottságának elnöke.

WEYER BÉLA / BERLIN

Monitor

Lóvá tett fogadók

Egy héten belül két, csalással gyanúsított zsokét is eltiltott a futamoktól a brit lóversenyeket felügyelő szervezet. A botrány elemzők szerint arra utal, hogy a sportágat csak a mostaninál szigorúbb szabályozással lehet megóvni a korrupciótól.

Azt hiszi, nem csapja be magát? Máris itt van 8 lehetőség

Azt hiszi, nem csapja be magát? Máris itt van 8 lehetőség

Mercedes CLA Shooting Brake plugin teszt: nem csak attól jó, mert magyar

Mercedes CLA Shooting Brake plugin teszt: nem csak attól jó, mert magyar

Az egyik magánkórház már jelezte: ha nem lassul a járvány terjedése, 1-2 héten belül nem lesz szabad ágy

Az egyik magánkórház már jelezte: ha nem lassul a járvány terjedése, 1-2 héten belül nem lesz szabad ágy