"Vérfrissítést" remél az ellenzékben lévő indiai Kongresszus Párt attól, hogy a Nehru-Gandhi dinasztia új generációja lép a politika színpadára. Az első miniszterelnök, Dzsavaharlal Nehru dédunokája, Rahul Gandhi a múlt héten jelentette be, indul az április végén kezdődő parlamenti választásokon.

Hangosan ünnepelte a több ezer szurkoló a Gandhi család ifjú tagjait, Rahult és Prijankát három hete Karacsiban, a Nemzeti Stadionban, pedig ők nem léptek pályára, csupán megnézték az indiai és a pakisztáni krikettválogatott mérkőzését. Januárban az észak-indiai Uttar Prades államban pedig azért tülekedtek körülöttük az emberek, hogy legalább megérinthessék őket. Az 1991-ben meggyilkolt egykori indiai miniszterelnök, Radzsiv Gandhi gyermekei, a húsz éve szintén merénylet áldozatául esett Indira Gandhi unokái az utóbbi hónapokban a szokásosnál gyakrabban jelentek meg a nyilvánosság előtt. Magazinok szereplői, plakáthősök lettek - igyekeztek alaposan előkészíteni a lépést: beszállnak a nagypolitikába. Legalábbis egyikük, az idősebb, most 34 éves Rahul.

"Nagyon komoly fiatalember, érti a Kongresszus Párt (CP) hagyományait, örökségét" - mondta róla a párt egyik tekintélyes politikusa, Devendra Dvivedi volt államügyész. Egy honatya pedig "friss fuvallatnak" nevezte az ifjú Gandhit a politika zavaros világában. A jelek szerint a közvélemény jelentős része is hasonló véleményen van: egy, a The Guardian londoni napilap által idézett, közelmúltbeli felmérés adatai szerint a megkérdezettek 70 százaléka támogatja a Gandhi gyerekek politikai szerepvállalását, és kétharmaduk a fiatalok "felrázását" várja tőlük egy olyan országban, ahol a lakosság 60 százaléka - így a 650 millió választópolgár jelentős része is - 35 év alatti. A 119 éves történetének talán legnehezebb korszakát élő, korrupciós ügyekkel és belső ellentétekkel sújtott CP vezetői is ezt remélik. No meg azt, hogy a Gandhik új generációjának megjelenésével visszanyeri önbizalmát az egykor erőtől duzzadó párt, amely most csak árnyéka korábbi önmagának: a legutóbbi, 1999-es választásokon megsemmisítő vereséget szenvedett, az 545 tagú parlamentben mindössze 114 helyet szerzett (HVG, 1999. október 9.). És lehet, hogy ez még mindig nem a mélypont: egyes előrejelzések szerint a soron következő voksolás után a párt mandátumainak száma 103-ra apadhat.

A gondok fő okát azonban többen éppen abban látják, hogy a CP túlságosan függővé vált a Nehru-Gandhi családtól. Az amerikai Cornell Egyetemen dolgozó vezető indiai politikai elemző, Mahesh Rangarajan például a BBC internetes hírszolgálatának nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a család dominanciája miatt "a hetvenes évek óta számos nagyon tehetséges vezető hagyta el a pártot". Szerinte éppen ezért hatalmi vákuumot jelez, hogy új képviselővel állt sorompóba a független India 57 éves történetének legjelentősebb dinasztiája, amelynek tagjai - Nehru; leánya, Indira Gandhi; majd az ő fia, Radzsiv - összesen 37 évet töltöttek a miniszterelnöki poszton, és 48 esztendőn át irányították a CP-t. A legendát Radzsiv özvegye, az olasz születésű Szonja Gandhi igyekszik életben tartani: 1998-ban - engedve a hosszas győzködésnek - a párt élére állt (HVG, 1998. március 21.), és a csaknem fél évvel előrehozott, április 20-a és május 10-e között esedékes parlamenti választásokon ő pályázott a kormányfői posztra is. Idegen származása azonban alighanem behozhatatlan hátrányt jelent számára a hagyománytisztelő Indiában - valószínűleg ezt a gondot is enyhíteni kívánta gyermekeinek előtérbe állításával.

Ám abban is sokan kételkednek, hogy a politikában járatlan Rahul képes lesz beváltani a hozzá fűzött a reményeket: a Gandhik új csillaga amerikai és brit egyetemeken tanult közgazdaságtant - bár egyes hírek szerint diplomát nem szerzett -, éveken át Londonban dolgozott, és csak másfél esztendeje tért haza Indiába. Ráadásul sokáig vonakodott vállalni a felelősségteljes szerepet, amelyre egyes vélemények szerint 32 éves húga nála sokkal alkalmasabb lenne. A nagyanyjára a megszólalásig hasonlító, pszichológus képzettségű Prijanka ugyanis kitűnő szónok, magával ragadó egyéniség. Valószínűleg ő lesz bátyja első számú tanácsadója, de akár maga is ringbe szállhat, hiszen már tapasztalata is van: 1999-ben komoly szerepet játszott édesanyja választási kampányában, és nem kis része volt abban, hogy Szonja Gandhi az Uttar Prades állambeli Amethi körzetéből a szavazatok meggyőző többségével került be a törvényhozásba.

Ugyanitt indul most az édesapjára rendkívüli módon emlékeztető Rahul, méghozzá komoly esélyekkel. Uttar Prades ugyanis Nehru óta a család egyik legfontosabb bázisa. "Az emberek itt nem egyszerűen politikusoknak tekintik a Gandhikat, hanem komoly érzelmi szálak is fűzik őket hozzájuk. És ezeket nem lehet elszakítani" - mondta a BBC-nek egy helyi politikus, Ameeta Szing. 1980-ban először Indira Gandhi fiatalabb fia, a politikai karrierre bátyjánál, Radzsivnál sokkal esélyesebbnek tartott Szandzsáj szállt versenybe Amethiben a parlamenti mandátumért, majd miután ő még abban az évben egy légi katasztrófában életét vesztette, az időközi választást az Indian Airlines légitársaság pilótaállásából a politikába katapultált Radzsiv nyerte meg, majd legutóbb az ő özvegye következett. Szonja Gandhi azonban a következő választásokon már egy szomszédos kerületben, Rae Bareliben indult, ott, ahonnan annak idején anyósa és apósa került be a parlamentbe. A fiatalabb Gandhi nemzedék színre lépésétől elsőként azt várják, hogy legalább az indiai államok közül a legtöbb, összesen 80 törvényhozási mandátumot adó Uttar Pradesben - ahol egyébként Atal Behari Vadzspaji jelenlegi miniszterelnök is megméreti magát - javít pozícióján a CP, amely a legutóbbi voksoláson ott mindössze tíz képviselői helyet tudott megszerezni. Ennél sokkal komolyabb célokat egyelőre nem is nagyon tűzhetnek ki, mivel a győzelemre sokkal esélyesebb a több mint húsz pártot egyesítő kormánykoalíció élén álló hindu nacionalista Bharatija Dzsanata Párt (BJP). Ez egyebek között azzal kampányolhat, hogy az idei gazdasági növekedés akár a 8 százalékot is meghaladhatja Indiában, és sikerült újraindítani a békefolyamatot Pakisztánnal.

A Gandhik történelmi érdemei azonban még mindig politikai adunak számítanak, noha számos kísérletet tettek a család lejáratására. Radzsiv Gandhit csak idén február elején tisztázta a legfelsőbb bíróság azok alól a vádak alól, amelyek szerint szerepe volt a svéd Bofors cég egy 1986-os fegyverszállításához kapcsolódó korrupciós ügyben. Szonját és fiát egyebek között azzal is meggyanúsították, hogy a szovjet titkosszolgálatnak, a KGB-nek dolgoztak, tavaly decemberben pedig Rahult azért jelentették fel, mert egy hotelban egy szobában szállt meg kolumbiai barátnőjével.

A BJP kampányának egyik fontos eleme annak hangoztatása, hogy India az elmúlt években megtanult a Gandhik nélkül élni, de a párt más eszközökkel is igyekszik szembeszállni a nagy politikusdinasztia "fenyegetésével": február óta soraiban tudhatja a család két tagját, Szandzsáj özvegyét, Manekát és fiát, Varunt. Maneka, aki férje halála után nem sokkal összekülönbözött anyósával, Indira Gandhival, és karon ülő gyermekével együtt kénytelen volt kiköltözni a családi rezidenciából, büszkén vallja, hogy az ország első számú állat- és környezetvédő aktivistájaként saját erejéből építette fel politikai karrierjét, amely nemcsak a parlamentig, hanem több kormányban - először sógora, Radzsiv Gandhi kabinetjének bukása után, 1989-91 között, majd az 1998 utáni időszakban - a miniszteri bársonyszékig vezetett. Az erős akaratú asszony - a BJP győzelme esetén - valószínűleg most is esélyes a kormánytagságra, fia azonban a maga 24 évével még parlamenti mandátumra sem pályázhat, mert erre csak a 25 évesnél idősebb indiai állampolgároknak van joguk. Varun így csak a BJP kampányában vesz részt, nagyon aktívan. Noha azt ígérte, hogy a családi ügyeket távol tartja a választási hadjárattól, nem kívánja bírálni unokatestvéreit, nagynénjét pedig tiszteli, nemrég kijelentette: Szonja Gandhit - külföldi származása miatt - alkalmatlannak tartja a miniszterelnökségre.

POÓR CSABA

Monitor

Apáról fiúra

A világ minden részén élnek olyan családok - nem kizárólag az uralkodók között -, amelyek tagjai időről időre...

Ne lepődjön meg, ha drágábbak lesznek a boltban a tévék

Ne lepődjön meg, ha drágábbak lesznek a boltban a tévék

Félt a bűnözőktől: befejezte maratoni vallomását Gyárfás Tamás

Félt a bűnözőktől: befejezte maratoni vallomását Gyárfás Tamás

Az emberek többsége vegetáriánus lenne, ha mindenkinek magának kellene levágnia az állatot

Az emberek többsége vegetáriánus lenne, ha mindenkinek magának kellene levágnia az állatot

Sok német cég megszűnt a minimálbér emelése miatt, de nem bánják

Sok német cég megszűnt a minimálbér emelése miatt, de nem bánják

Videó: Jeget dobtak egy 137 méter mély lyukba az Antarktiszon, és furcsa hangot adott ki

Videó: Jeget dobtak egy 137 méter mély lyukba az Antarktiszon, és furcsa hangot adott ki

Agyműtéte alatt végig hegedült a brit művész (videó)

Agyműtéte alatt végig hegedült a brit művész (videó)