Tetszett a cikk?

Azzal gyanúsítanak Brüsszelben egy német újságírót, hogy bizalmas hivatali dokumentumokat pénzért vásárolt meg. Az eset a médiaszabadság belgiumi hiányosságaira is rávilágított.

"A rendőr vigyorogva azt mondta: örüljön, hogy nem Burmában van, ott kissé más kezelésben részesülne!" - mesélte megrökönyödött kollégáinak Hans-Martin Tillack, a Stern magazin brüsszeli tudósítója. A német hetilap munkatársának olyan élményben volt része, amely ritkán adatik meg a civilizált világban dolgozó újságíróknak. Március 19-én, pénteken reggel 7 óra 10 perckor csöngetésre ébredt brüsszeli lakásán: az ajtóban nem kevesebb mint hat ember állt, valamennyien a belga rendőrség civil ruhás nyomozói. Nyakon ragadták Tillackot, és utasították, hogy azonnal menjen velük a tudósítói irodába. Ott rövid úton elkobozták a számítógépét, a mobiltelefonját és valamennyi jegyzetét, dossziéját, hivatalos és nem hivatalos iratát. Ezután az újságírót bevitték a rendőrségre, ahonnan csak több mint tíz órával később engedték ki. Ez idő alatt nem telefonálhatott sem a feleségének, sem az ügyvédjének. Csak annyit tudott meg, hogy meghurcoltatása az általa írott cikkekkel van kapcsolatban, és most arra vár - mondta -, hogy a rendőrség ígérete szerint ezen a héten visszakapja munkaeszközeit, miután azokat a jelenlétében átfésülik.

Hans-Martin Tillack viszonylag régi bútordarab az Európai Unió brüsszeli intézményeihez akkreditált külföldi újságírók között, aki eredeti tervei szerint most április 1-jén tért volna végleg vissza munkáltatója hamburgi központjába. Tillack oknyomozó újságíróként hívta fel magára a figyelmet: az elmúlt években számos cikket jelentetett meg az uniós szervezetekben kipattant - bizonyított és bizonyítatlan - korrupciós ügyekről. Az előző, Jacques Santer vezette Európai Bizottság (EB) 1999 eleji bukásához vezető skandalumról egy egész könyvet publikált, sokat írt az EU-intézmények számviteli megbízhatóságát illető kritikákról, ő dobta be az európai médiába az úgynevezett Eurostat-botrányt (HVG, 2003. július 19.), nyilvánosságra hozva az uniós statisztikai hivatalnál pénzügyi szabálytalanságok miatt folyó vizsgálat néhány pikáns részletét. Legújabb sztorijai pedig az európai parlamenti képviselők által vitatható módon felvett költségtérítések körül forogtak.

A mostani rendőrségi rajtaütést - mint kiderült - közvetve az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) feljelentése generálta: a Santer-féle EB bukását követő pánik nyomán életre hívott uniós szerv feladata a közösségi költségvetéssel kapcsolatos visszaélések kiderítése. Tillack - aki cikkeiben olykor azt érzékeltette, hogy szerinte az OLAF néha nem a visszaélések feltárásán, hanem éppen az elmismásolásán buzgólkodik - két éve személyesen is összeütközésbe került a hivatallal. Az utóbbi ugyanis egy akkori sajtókommünikéjében bejelentette, házon belüli vizsgálatot indít, kiderítendő, miként és kitől kerülhettek nyilvánosságra egyes bizalmas dokumentumai; virágnyelven a Stern cikkeire utalva a korrupció gyanúját is meglebegtette. Tillack érintve érezte magát, és az európai ombudsmanhoz, Nikiforosz Diamanduroszhoz fordult védelemért, aki a közlemény visszavonására szólította fel Franz-Hermann Brüner OLAF-vezérigazgatót, ő azonban kötötte az ebet a karóhoz. Az OLAF e saját működését érintő vizsgálatának állomásaként idén februárban feljelentést tett a belga hatóságoknál, azt állítva, hogy a bizalmas iratok kenőpénz fejében jutottak ki a hivatalból, s a rendőrség e feljelentésre hivatkozva vonult ki a német újságíró lakására.

Az viszont még az OLAF nyomozóirodáját vezető Alberto Perduca múlt heti sajtótájékoztatóján sem vált egyértelművé, hogy a hivatalnokok között van-e konkrét gyanúsított. Perduca hangsúlyozta: az OLAF-nak kötelessége, hogy ha saját berkein belül illegális cselekményre utaló jeleket észlel, akkor az érintett uniós intézménynek otthont adó tagállam bűnüldöző szerveihez forduljon, hatásköre azonban csupán az uniós alkalmazottakra terjed ki, és mosta kezeit a belga rendőrség durva házkutatási akciójával kapcsolatban. Tillack viszont azt állítja, nem fizetett a dokumentumokért; szerinte az OLAF csak találgat, vagyis nem tudja, ki adta ki az iratokat, a nála lefoglalt papírokból próbál nyomra jutni.

Nagy port vert fel az eset azért is, mert számos európai országgal ellentétben Belgiumban jelenleg nem létezik olyan törvény, amely védené az újságírót, hogy információs forrásait titokban tarthassa. Mivel e tekintetben a Brüsszelben akkreditált több mint ezer külföldi tudósító is a belga törvények hatálya alá tartozik, szakmai egyesületük azonnal visszautasította a Stern munkatársa elleni atrocitást; ennél is keményebb hangot ütött meg a belga újságíró-szövetség, az uniós hivatalnokok és az újságírók megfélemlítési szándékának bélyegezve a történteket.

A Tillack védelmében ugyancsak felszólamló Európai Újságíró-szövetség főtitkára, Aidan White is emlékeztetett a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság tavalyi, Belgiumot elmarasztaló ítéletére. Az a határozat egy 1995-ös ügyben keletkezett, amikor egyidejűleg 160 rendőr ütött rajta három belga újság és egy tévécsatorna irodáján, ugyancsak dokumentumok után kutatva. A rendőri beavatkozás aránytalanságát, valamint a szólásszabadság hatósági megsértését megállapító strasbourgi ítélet hatására a belga kormány törvényjavaslatot terjesztett be, amely garantálná az újságírók jogát hírforrásaik védelmére, s a tervezet éppen múlt csütörtökön került a belga parlament igazságügyi bizottságának napirendjére. Az európai sajtószabadságot erősítő jogszabály megszületése azonban értelemszerűen nem alkalmas a sajtókorrupció fogalmának definiálására - vetik föl tudósítói körökben -, például annak tisztázására, hogy egy eurokratának szóló ebédmeghívás még megengedhető-e, vagy már tiltott zsurnalisztamódszernek minősül.

KOCSIS GYÖRGYI / BRÜSSZEL

Itt az új lencse, amely 1000-szer vékonyabb a hajnál

Itt az új lencse, amely 1000-szer vékonyabb a hajnál

Egyre több szülő nem engedi iskolába a gyerekét Balassagyarmaton

Egyre több szülő nem engedi iskolába a gyerekét Balassagyarmaton

Ujhelyi: Orbánnak szólnia kéne Moszkvába meg Pekingbe

Ujhelyi: Orbánnak szólnia kéne Moszkvába meg Pekingbe