Tetszett a cikk?

Az orosz haditengerészet főparancsnoka kikötőbe rendelte az északi flotta zászlóshajóját, a Nagy Pétert. A hivatalos magyarázat szerint a szokatlan intézkedést az óriáshajó megromlott állaga indokolta, a sajtó azonban tudni véli, a háttérben belső hatalmi harcok állnak.

"A Nagy Péter nehézcirkáló csak ott csillog-villog, ahol az admirálisok járnak, a többi részén olyan a helyzet, hogy a hajó bármikor a levegőbe repülhet. Ez pedig különösen veszélyes, hiszen a zászlóshajót atomenergia hajtja. A parancsnokok nemtörődömsége a flotta széteséséhez vezet"- kürtölte világgá a múlt héten Vlagyimir Kurojedov tengernagy, az orosz hadiflotta főparancsnoka. A magát utóbb az újságírók áldozatának feltüntető admirális néhány óra múlva cáfolta saját bombasztikus bejelentését, és közölte, ő csak azt mondta, hogy a Nagy Péter lakókörletei vannak katasztrofális állapotban. Moszkvában azonban alig akad olyan, aki elhinné, hogy nem hangzottak el az ellenzékiséggel aligha vádolható orosz médiumok által idézett mondatok.

Kurojedovnak egyébként nem ez volt az első nagyot mondó bejelentése. Négy évvel ezelőtt, amikor elsüllyedt a Kurszk atommeghajtású tengeralattjáró (HVG, 2000. augusztus 19.), és a parancsnokság már minden bizonnyal sejtette, hogy a legénység 118 tagja közül egynek sincs esélye a túlélésre, a tengernagy azt állította, oxigénnel látják el a víz alatt rekedteket. Idén februárban, amikor az utóbbi két évtized legnagyobb oroszországi hadgyakorlatán több, tengeralattjárón hordozott ballisztikus rakéta kilövési kísérlete is meghiúsult, ismét Kurojedov volt az, aki azt mondta, az első két rakétát nem is akarták kilőni, csak a fegyverek "technikai indítása" szerepelt a gyakorlat forgatókönyvében. Kurojedov csak egyetlen indítási kísérlet kudarcát ismerte el, azt is azzal magyarázva, hogy a Karélia tengeralattjáróról egy olyan rakétát akartak kilőni, melynek "szavatossága" már 1987-ben lejárt. A hadgyakorlatot személyesen is megtekintő Vlagyimir Putyin orosz elnök a flottaparancsnoki magyarázkodás ellenére elrendelte a rakétaügy kivizsgálását, és március 17-én az egyik tengeralattjáróról fel is lőttek egy RSZM-54-es típusú rakétát.

Éppen a "pótvizsgát" ellenőrizendő lépett Kurojedov a - tervezőasztalon és az építés első szakaszában, 1992-ig Jurij Andropov volt szovjet vezető nevét viselő - Nagy Péter fedélzetére. Moszkvai források szerint a hajó alapos átvizsgálása után még azt is szóvá tette, hogy a parancsnoki kabinban csak egy szöggel rögzítették Putyin államfő arcképét, így az mozog, amikor a nehézcirkáló viharos vizeken hajózik. Az állítólagos harcképtelenségről szóló bejelentés egyébként azért is meglepetést keltett, mert a Nagy Pétert többször is - legutóbb tavaly - az északi flotta legjobb hajójának minősítették, és a 26 ezer tonna vízkiszorítású, 250 méter hosszú hadihajó 700 fős legénysége folyamatos ellenőrzés alatt áll, hiszen a katonai és politikai vezetők gyakran visszatérő vendégnek számítottak.

A nagy hullámokat kavaró bejelentés mögött moszkvai vélemények szerint elsősorban az áll, hogy Kurojedov igyekszik megőrizni posztját, és támad mindenkit, akiről feltételezi, a helyére kíván kerülni. A Nagy Péter parancsnoka például éppen az a Vlagyimir Kaszatonov, akinek nagybátyja, Igor Kaszatonov nyugalmazott admirális március 16-án - a K-159-es atom-tengeralattjáró tavalyi, kilenc halálos áldozatot követelő balesetének (HVG, 2003. október 4.) körülményeit kivizsgáló per egyik szakértőjeként - élesen bírálta Kurojedovot. A haditengerészet főparancsnokának másik célpontja Gennagyij Szucskov tengernagy, az északi flotta parancsnoka lehetett: a Kurojedov lehetséges utódaként is számon tartott Szucskovot a K-159-es ügyének lezárásáig ideiglenesen felmentette Putyin elnök, és ha a Nagy Péterről is kiderül, hogy rossz állapotban van, az egyébként is nehéz helyzetben lévő admirálisnak már aligha lesz esélye a talpra állásra.

Egy trónkövetelőtől egyébként 2002-ben már sikerült megszabadulnia Kurojedovnak: leváltotta az orvosok által katonai szolgálatra csak korlátozottan alkalmasnak minősített Vlagyimir Komojedovot, a fekete-tengeri orosz flotta parancsnokát. Az 52 éves Komojedov bíróságon akarta visszaperelni a posztját, ám a lázadást nem tűrő Putyin elnök megerősítette Kurojedov döntését. Most viszont elemzők szerint nem biztos, hogy az államfő továbbra is bizalmat szavaz az alulfinanszírozott flotta első emberének, aki viselkedésével aligha járult hozzá a haditengerészet csökkenő presztízsének javításához. Az viszont bizonyos, hogy a Nagy Péter matrózai nem zárták szívükbe főparancsnokukat, a kikötőbe rendelés idejére ugyanis a legénység nem kapja meg a fizetés jelentős részét kitevő tengeri pótlékot.

A Nagy Péterrel kapcsolatos botrány kapcsán ismét hallhatóvá váltak azok a hangok, melyek szerint az 1996-ban hadrendbe állított hajó egy fegyveres konfliktusban nem állná meg a helyét. A nehézcirkálót ugyanis nem látták el páncélzattal, így az több orosz katonai szakértő szerint is védtelen a korszerű haditengerészeti rakétákkal, a repülőgépekről indított bombákkal, illetve a repülőgép-hordozók vezette kötelékekkel szemben.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Így találjon új munkaerőt három nap alatt

Így találjon új munkaerőt három nap alatt

Orbán: A bölcsődék nyitva maradnak még, a virágboltok csak keddtől zárnak

Orbán: A bölcsődék nyitva maradnak még, a virágboltok csak keddtől zárnak

Erős földrengés volt Görögországban, sok épület romba dőlt

Erős földrengés volt Görögországban, sok épület romba dőlt