Tetszett a cikk?

Rabszolga-kereskedelem elősegítése címén afroamerikaiak egy csoportja kártérítésért perel több céget, köztük a londoni Lloyd's biztosítót. A tízfős pertársaság ügyvédje az az Edward Fagan, aki pert nyert holokauszttúlélők nevében svájci bankokkal szemben.

A hosszú tengeri úton fogytán volt a víz és az élelem, ezért a hajó kapitánya, Luke Collingwood úgy döntött, 130 rabszolgát a vízbe hajít. A 18. század végén, amikor virágzott az emberkereskedelem - az Afrikában elrabolt feketéket többnyire valamely brit kikötő érintésével szállították az Újvilágba -, ez az ügy nem keltett volna közfigyelmet, ám mivel Collingwood "anyagi" veszteségei miatt kártérítést követelt a Lloyd's biztosítótól, per lett a dologból. "Mivel a rabszolgák természetes okból bekövetkezett haláláért nem jár kártérítés, csak a vízbefúlás számít káreseménynek, a kapitány tudatosan meg akarta téveszteni és károsítani a biztosítótársaságot" - szólt az 1781-ben született bírói verdikt. Ez olyan nagy galádság volt - jegyezte meg az ítélet indoklásában a törvény embere -, mintha lovakat lökött volna le a fedélzetről.

Számos olyan patinás cég működik még ma is, amely kétszáz évvel ezelőtt haszonélvezője volt a rabszolga-kereskedelemnek és -munkának - állítják azok a fekete amerikaiak, akik március végén kártérítési pert indítottak a New York-i szövetségi területi bíróságon az említett cégek közül három (a Lloyd's, az RJ Reynolds Tobacco és a FleetBoston Financial Corporation) ellen. A világ legnagyobb biztosítója, az 1688-ban alapított londoni Lloyd's kulcsszerepet játszott az afrikai bennszülött lakosság kiirtásában - állítják a felperesek -, mivel készséggel nyújtott biztosítási fedezetet nem csupán a lovak vagy gyarmatáruk szállítására, hanem az emberi rakományra is. Ezzel tette lehetővé a kereskedelmi veszteségek minimalizálását, hiszen az Afrikából Európa érintésével Amerikába tartó lélekvesztők két-három hónap alatt keltek át az óceánon, és ha az időjárás kedvező volt is, s kalózok sem támadták meg a hajót, a rabszolgaszállítmányokat akkor is megtizedelték a fertőző betegségek, az alultápláltság és az embertelen körülmények. Az USA mai második legnagyobb dohánygyára, az RJ Reynolds egykor rabszolgákkal dolgoztatott a déli ültetvényeken, a FleetBoston pedig finanszírozta a rabszolga-kereskedőket és az ültetvényeseket.

Az USA legtöbb államában öt-hat év a bűncselekmények elévülési ideje, mit lehet kezdeni kétszáz-háromszáz éve megesett sérelmekkel? - tették fel a kérdést jogi szakértők. A bíróságok is így ítéltek: Chicagóban 2002-ben, New Yorkban 2003-ban elutasítva a mostanihoz hasonló kereseteket. "Ez az ügy más - érvelt a pertársaság érdekeit képviselő Edward Fagan sztárügyvéd. - Eddig azt akarták bizonyítani a felperesek, hogy számos amerikai cég a rabszolgák ingyenmunkáján gazdagodott meg, most viszont azt is dokumentálni tudjuk, hogy ügyfeleim ük-ükszülei voltak azok, akiket elhurcoltak a hazájukból, és észak-karolinai dohányültetvényeken dolgoztatták őket. Ezért kárpótlásként összesen 2 milliárd dollárt akarnak kapni."

Bizonyítékot azok a DNS-vizsgálatok szolgáltattak, amelyekből kiderült, hogy a kártérítést követelők pontosan abból az afrikai törzsből származnak, amelynek a tagjai egy, a Lloyd's által két évszázaddal ezelőtt biztosított rabszolgahajó "utaslistáján" szerepeltek. Antoinette Harrell-Miller, az egyik felperes évek óta kutatja saját és sorstársai múltját, gyűjti a bizonyítékokat. Amint azt több amerikai lapban is idézték: Harrell-Miller szerint máig ható fájdalom és hiányérzet, hogy az Afrikából elhurcolt 10 millió rabszolgának ma az USA-ban élő 35 millió leszármazottja eddig hiába kereste a gyökereit, ősei nyelvét és kultúráját.

Az emberi jogokon esett eme csorbán nem változtat, hogy a múlt kutatása ma már nem megfizethetetlen: a 700 dolláros ráfordítást nem sajnáló fekete amerikaiakat nagy találati biztonsággal eligazítja származásuk dolgában a tavaly alapított African Ancestry cég. Ügyfeleik genetikai kódját összevetik a Nyugat- és Közép-Afrikában - például Ghánában, Gambiában, Sierra Leonéban, Mozambikban, Szenegálban - ma élő törzsek, 82 különböző populáció tagjaitól összeszedett 10 ezer darabos DNS-bank adataival. Az úgynevezett mitokondrium, sejtszervecske vizsgálatával ugyanis az anyai ágon, az Y-kromoszómákéval pedig az apai ágon öröklődő géneket lehet visszavezetni az ősökig. "Igaz, a rabszolgaság 350 éve alatt mindenkinek 16 ezer felmenője lehetett, ebből pedig csak egyetlen ősapát és ősanyát lehet genetikai vizsgálattal meghatározni, de ez is több, mint a semmi" - magyarázta a tudomány jelenlegi határait Rick Kittles, az African Ancestry alapítója, a washingtoni Howard Egyetem genetikusa. Érdekes, hogy a magukat afroamerikainak tartók 82-83 százaléka vezethető vissza anyai ágon a fekete kontinensre. Az Y-kromoszómák vizsgálata pedig azt mutatja, hogy a fekete férfiak 30 százaléka európai eredetű őssel dicsekedhet. Tovább árnyalja a képet, hogy a rabszolgaság eltörlése (a briteknél: 1830, Amerikában: 1862) után tömegesen telepedtek le fekete rabszolga-kereskedők is az Újvilágban, akik haszonélvezői, nem pedig károsultjai voltak az emberkereskedelemnek.

Becslések szerint a rabszolgamunka értéke a 18. szazad elejétől a 19. század közepéig 40 millió dollárra rúghatott, amely mai áron megközelíti az 1500 milliárd dollárt. Egy tavalyi amerikai közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett fehérek 90 százaléka úgy vélte, semmilyen állami kártérítést nem kell fizetni a rabszolgák leszármazottainak, míg a feketék 55 százaléka a készpénzben történő kárpótlást pártolta. A fehérek 32 százaléka úgy vélte, a kényszermunkából egykoron profitált cégek jogutódjainak nem kell bocsánatot kérniük, míg a feketék 68 százaléka ragaszkodna legalább ehhez a formális aktushoz.

A március végén kezdett perfolyamat végső sikerében nemcsak a "közvetlen" bizonyítékok miatt reménykednek a felperesek, hanem mert ügyüket most Edward Fagan viszi. A New York-i ügyvéd azzal szerzett vi1ághírnevet, hogy 1998-ban 1,25 milliárd dolláros kárpótlást tudott kicsikarni a svájci bankoktól holokausztáldozat ügyfelei számára. Ugyanakkor a dél-afrikai aphartheidrezsim áldozatai, akik több nemzetközi céget pereltek be a fajüldöző kormány támogatása miatt, tavaly novemberben menesztették Fagant. A The Star johannesburgi napilap szerint az áldozatok megelégelték a nagyképű ügyvéd feltűnősködését, úgy ítélték meg, ügyüknek inkább árt, mint használ Fagan örökös sajtószereplése. A hírverés, amint az várható volt, a Lloyd's-ügyben sem maradt el. Fagan kijelentését, miszerint a rabszolgák leszármazottainak ugyanannyi joguk van a kárpótlásra, mint bármelyik más, genocídiumot elszenvedett népcsoportnak, brit és amerikai lapok tucatjai idézték.

Monitor

Rabszolgasors

Nemcsak emlékeznünk kell, hanem szolidárisnak is kell lennünk azokkal, akik ma sem élhetnek az alapvető...

Kamu koronavírus elleni szer forgalmazóját bírságolta meg a GVH 117,8 millió forintra

Kamu koronavírus elleni szer forgalmazóját bírságolta meg a GVH 117,8 millió forintra

"Hangok parancsolatára" ölte meg két kisgyerekét egy amerikai nő

"Hangok parancsolatára" ölte meg két kisgyerekét egy amerikai nő

A Katona József Színház is újranyit, Hegedűs D. Géza új előadásával

A Katona József Színház is újranyit, Hegedűs D. Géza új előadásával