Tetszett a cikk?

Az ősi Kínában a férfiak ékes hajcsatokkal vagy jade-kővel lepték meg a hölgyeket, manapság az ajándékozás leginkább a...

Az ősi Kínában a férfiak ékes hajcsatokkal vagy jade-kővel lepték meg a hölgyeket, manapság az ajándékozás leginkább a pénz és a gyomor körül forog. Kínában sajátos módon fejezik ki tiszteletüket a főnökök a beosztottaik, illetve a cégek a dolgozóik iránt. Néhány vállalatnál a nőnap örömére a hölgy dolgozók például már ebéd után hazamehetnek, virágosztásról vagy közös buliról errefelé nem is hallottak. A születésnapokat a magántársaságok a maguk ízlése szerint kezelik, az állami cégeknél pedig minden érintettnek különösebb fakszni nélkül be kell sétálnia a szakszervezeti irodába és felvenni az ilyenkor járó összeget. Ez egy közepes, 250-300 főt foglalkoztató vállalatnál körülbelül 200 jüan - vagyis 5 ezer forint -, de az sem ritka, hogy a vezető állású dolgozóknak nagyobb összeggel folyószámlát nyitnak, vagy akár 4-5 ezer jüannal feltöltött hitelkártyát adnak a jól végzett munkáért. A szerényebb jövedelmű gyárak, intézmények a kínai holdújév egyhetes ünnepe előtt szívesen ajándékoznak dolgozóiknak például tojást, gyümölcsöt, teát vagy a holdfesztivál idején, szeptemberben holdsütiket. A tömény, töltelékes édesség azonban mind gyakrabban a kukában köt ki, mivel a vonalaikra egyre jobban vigyázó városiak csak elfogadják - és legfeljebb továbbajándékozzák -, ám meg már nem eszik.

Kínában az sem ritka, hogy az újságírók a sajtótájékoztatók végén pénzt kapnak. A bankók az ebédet hivatottak helyettesíteni, bár rendszerint a borítékban lapuló összeg egy hétre is elegendő. Az üzleti partnerek általában vállalatuk termékeivel vagy szóróanyagokkal, kulcstartóval, cégük emblémájával díszített pólóval, nyakkendővel, esetleg borral, márkás cigarettával kedveskednek egymásnak.

A távol-keleti országban viszonylag drága a csomagolópapír: nincs is rá kereslet, mert a kínaiak nem nagyon foglalkoznak az ajándékok felcicomázásával. Vannak kivételek is, például háztűznézőbe csak elegáns holmikkal illik menni, a kérő ilyenkor egzotikus gyümölcsöket vásárol, kosárba rendezve, hatalmas masnival és celofánnal átkötve, az apósjelöltnek pedig papírba göngyölt bort visz. Holdújévkor a gyerekeknek, házasságkötéskor az ifjú párnak kimondottan erre a célra gyártott pici, piros borítékban nyújtanak át nem kevés pénzt, méghozzá egyre többször eurót. A felnőtt unokák is pénzt adnak a nagymamának, nagypapának a hagyományos ajándékok, a gyümölcsök és édességek helyett. A szülők születésnapján a legidősebb fiúnak - fiú hiányában a rangidős leánynak - illik állni a számlát. Barátokhoz viszont üres kézzel érkeznek vendégségbe a kínaiak, akik ugyanakkor azt tekintik a legnagyobb ajándéknak, ha valaki meghívja őket vacsorára.

GECSE MARIANN / PEKING

Monitor

Álmodó ifjúság

Miközben a kínai vezetők egyebek közt a 2008-as pekingi olimpia előkészületeinek jegyében buzdítanak az elképesztő növekedést produkáló gazdaság erősítésére, a hazafias propagandát a szó szoros értelmében túlharsogja a multinacionális vállalatok fogyasztásra serkentő reklámkampánya.

Üsse be a Google keresőjébe kedvenc karakterének nevét a Jóbarátokból, és nézze meg mi történik

Üsse be a Google keresőjébe kedvenc karakterének nevét a Jóbarátokból, és nézze meg mi történik

A BMW a teljesen új 2-es kupéval indítja a hetet, íme a 6 hengeres sportmodell

A BMW a teljesen új 2-es kupéval indítja a hetet, íme a 6 hengeres sportmodell

Böröcz nem tartja elképzelhetetlennek, hogy változtassanak az általa benyújtott új lakástörvényen

Böröcz nem tartja elképzelhetetlennek, hogy változtassanak az általa benyújtott új lakástörvényen