Kérdezze orvosukat!

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Lehet, hogy doppingolt az NSZK csapata az 1954-es focivébé döntője előtt? A német közszolgálati tévé műsorában az akkori csapatorvos annyit mondott el: C-vitamin-injekciókat adtak a játékosoknak, és a döntőt követő években a csapatot tizedelő sárgaságot egy fertőzött injekciós tű okozta.

Németország készül az 1954-es focivilágbajnokság megnyerésének ötvenedik évfordulójára. A mozikban 25. hete sikerrel megy A berni csoda című, édeskés-giccses, némi hazafias pátosszal átitatott film (HVG, 2003. október 25.), lesz jubileumi emlékmeccs, megszólaltatják a résztvevőket és szemtanúkat, és mindeközben meghökkentő történettel állt elő a múlt hétfőn a közszolgálati német televízió, az ARD politikai magazinja. Nem kevesebbet állított, mint hogy az addig veretlen magyar aranycsapatot 3:2-re legyőző német válogatott játékosai a berni Wankdorf-stadionban játszott döntő előtt doppingoltak.

A német tévések megszólaltatták a stadion egykori gondnokát, Walter Brönimannt, aki elmondta: a meccs utáni takarítás során a németek öltözőjében, a lefolyórács alá dugva néhány titokzatos, üres ampullát találtak. "Biztos, hogy valami tiltott dolog volt benne" - vélte megtalálni az elrejtés magyarázatát az akkori felfedezéséről majd ötven éven át hallgató gondnok. A svájci rendezők által a német csapat mellé rendelt kísérő, Albert Sing pedig arról beszélt, furcsának találta, hogy a játékosok valami injekciót kaptak.

Hogy mit, azt a német csapat akkori orvosa, a későbbi neves kardiológiaprofesszor Franz Loogen mondta el a tévéseknek. Közönséges C-vitamint, így az akkor csapatorvos, mégpedig inkább a pszichikai, mint a fiziológiai hatás kedvéért. Az történt ugyanis - emlékezett Loogen -, hogy Helmut Rahn nem sokkal a vébé előtt dél-amerikai túrán vett részt klubcsapatával, s azt látta, hogy a brazil játékosok valamiféle gyógyszert kaptak a meccsek előtt. "Nem tudsz nekünk is valamit adni?" - kérdezte Loogent, aki most úgy emlékszik, a csapatvezetéssel konzultálva végül az ártalmatlan C-vitamin mellett döntött.

Igaz, már ismertek voltak olyan állatkísérletek, amelyek szerint ez a vitamin patkányoknál növelte azok fizikai állóképességét (az orvos el is mesélte a játékosoknak, hogy a C-vitaminnal injekciózott patkányok három órával tovább tudtak úszni, mint a doppingolatlanok), de hogy az emberekre is hasonló hatást gyakorolna, azt nem tudták. Mindegy, a játékosok megkapták az injekciókat, s ha nehezen is - meg vitatott körülmények között is (Puskás harmadik, az angol bíró által érvénytelenített góljáról ma is sokan állítják: szabályos volt) -, de győztek. Németország világbajnok lett, az ország diadalmámorban úszott (egyes elemzők ma is innen számítják az NSZK társadalmának öntudatra ébredését), a csapatot egyszerűen csak "berni hősök"-ként emlegetik, akiknek a történetéből kasszasiker mozit is lehet csinálni.

A film különben azzal a patetikus mondattal fejeződik be, hogy a német csapat játékosai ebben az összeállításban soha többé nem léptek pályára. A győzelem egyedi és misztikus jellegét aláhúzni hivatott megállapításnak azonban sokkal prózaibb okai voltak, és ezeket a mostani tévériport egészen más megvilágításba helyezi. Valószínűleg az történt ugyanis, hogy mivel akkor még ismeretlenek voltak az egyszer használatos fecskendők, a játékosokat a jelek szerint nem kellően sterilizált tűkkel szúrták meg. S mivel egyikük sárgasággal fertőzött volt, a kórokozóból a többieknek is jutott - ezért került Fritz Walter, Helmut Rahn, Ottmar Walter 1954-1955 fordulóján súlyos hepatitisszel kórházba, s mostani feltételezések szerint az egész életében absztinens Richard Herrmann-nak májzsugorodás okozta 1962-es halálát, és az ugyancsak viszonylag fiatalon meghalt Werner Liebrich és Karl Mai szívelégtelenségét is a sárgaságfertőzésre lehet visszavezetni.

A német foci mai vezetői felháborodottan reagáltak a tévériportra: Gerhard Mayer-Vorfelder, a német labdarúgó-szövetség (DFB) elnöke amiatt méltatlankodott, hogy a jelek szerint nem lehet úgy megünnepelni egy jubileumot, hogy ne próbálnának valami negatív dolgot előkaparni. Különben is - így a DFB-elnök - az egészben nincs semmi új, ezeket a szerinte alaptalan vádakat már a tíz- meg a húszéves évforduló kapcsán is előhozták. Ebben igaza van, sőt. A magyar csapat kapitánya, Puskás Ferenc már 1957-ben a France Footballnak nyilatkozva említést tett a németek injekcióiról meg az azt követő titokzatos sárgaságjárványról - mire a DFB akkori vezetői kitiltották őket a német stadionokból.

Az ügynek valószínűleg nincs vége: a közszolgálati televízió második programja, a ZDF is készül a maga jubileumi műsorára: a hírek szerint április 27-én sugározzák azt a dokumentumfilmet, amely szintén foglalkozik majd a doppingvádakkal.