Tetszett a cikk?

Jógaoktatásba csomagolt szexpartik szervezésével, kábítószer-terjesztéssel, pedofíliával, pénzmosással, adócsalással vádolják egy évtizedek óta működő, kiterjedt romániai szekta vezérét, akit akkor tartóztattak le, amikor Magyarországra akart szökni, majd a múlt héten szabadon engedték.

"Hatezer nővel volt szexuális kapcsolatom" - dicsekedett a rendőrségi kihallgatásán a macsósnak még jóindulattal sem nevezhető 52 éves Gregorian Bivolaru, Románia minden idők legbotrányosabb szektájának guruja, akit március 28-án este, illegális határátlépés közben füleltek le a nagylaki határnál. A saját bevallása szerint csupán magyarországi pihenésre átosonni szándékozó vezérnek alapos oka volt eltűnni az országból, tíz nappal korábban ugyanis a román rendőrség háromszáz kommandósa szállta meg a szekta bukaresti székhelyét és "fióktelepeit", ahonnan két teherautónyi stúdióberendezést, pornó- és pedofil kazettákat, cd-ket, hallucinogén gyógyszereket, könyveket, dokumentumokat vittek el. Érthetetlen okokból azonban az ügyészség nem adott ki elfogatási parancsot a vezér ellen, tehát gyakorlatilag simán kiléphetett volna az országból. Pechére azonban nemzetközi körözés volt érvényben féltestvére, Gabriel Bivolaru ellen, akinek egy bank 67 millió dolláros átveréséért, privatizációs csalásért kellett volna öt évre börtönbe vonulnia. A családnév azonossága miatt Gregorian félt megkockáztatni a sima kiutazást, ezért álszakállat ragasztva, vámos segítséggel próbált meg kislisszolni Romániából.

Holott az öcs, Gabriel viselt dolgai eltörpülnek a Lelki Integráció az Abszolútban Mozgalom (MISA) tevékenysége mellett. A titokzatos és sejtelmes elnevezés színfala mögött "Greg" Bivolaru rendkívül egyszerű alapokra építette mozgalmát. Az érdeklődők hivatalosan jógatanfolyamra nyitottak be a Bukarest Harlemének is nevezett Ferentari negyed ominózus házába, ahol a színpadon - egy titokban készített fotó tanúsága szerint - meztelen nők "meditáltak". Közben Greg szuggesztíven mosta a közönség agyát, a törvényekre, társadalmi rendre fittyet hányó "új életmódra" tanított, végül a többórás, hallucinogén növénykotyvalékkal fűszerezett elmélkedés az emberi létről egy mindenki mindenkivel, védekezésmentes szexpartiban csúcsosodott ki. A tanítványok feltétlen engedelmességgel tartoztak a gurunak, tagdíjat fizettek, a boldog hepiendet pedig filmezték, majd a kazettákat külföldön (is) értékesítették.

A MISA-cirkuszon csámcsogó ellenzéki politikusokat, valamint a médiát most nem is annyira a szekta tevékenysége érdekli, hanem hogy az ügyészség, a rendőrség, a titkosszolgálatok miért tartották a hátukat a társaság adócsalással, kábítószerezéssel, pénzmosással tarkított hétköznapjainak fedezésére. Mint most utólag kiderült ugyanis, több tucat feljelentés lapul rendőrségi, ügyészségi fiókokban, amelyeket a mozgalomba beszippantott kiskorúak vagy az öngyilkosságba menekült, jó családból származó fiatal lányok szülei írtak. Látva a korábban istenített guru bukását, az eddig némaságot vállalók most sorra megszólalnak. Ioan Bejan, a Kovászna megyei rendőrség szervezettbűnözés- és drogellenes csoportjának vezetője az Evenimentul Zilei napilapnak nyilatkozva elmondta: a megyében 1995-1996 között 24 fiatal próbálkozott öngyilkossággal, akik mind MISA-tagok voltak, de az országos központjuk is tudott a Bivolaru-meditációkon felszolgált speciális teákról, amelyek napokon át kábulatban, önkívületi állapotban tartják a fogyasztót.

Mario Sorin Vasilescu, az egyik legismertebb romániai jógaprofesszor is keményen bírálta a szektát, és emlékeztette a hatóságokat, hogy a törvényes szakszövetség már 1974-ben figyelmeztette a rendőrséget Bivolaru üzelmeire.

A botrány végigsepert a bukaresti kormánypalota folyosóin, s most kizárólag a gurutól függ, kiket ránt magával. Bogdan Draghici, a közalkalmazottak országos szakszervezetének vezetője kijelentette: "Országos szinten több mint száz fontos állami alkalmazott falaz - elsősorban a belügyben, a közigazgatásban és a kancelláriánál - a mozgalomnak, mert maga is MISA-tag."

Tény, hogy a korrupcióellenes harcot Brüsszelben nulla toleranciával vállaló Nastase kormányfőre még sok álmatlan éjszaka vár, mivel a Bivolaru-ügyet már nem lehet eltussolni, és nagy kérdés, hogy egy hónappal a helyhatósági választások előtt ki viszi el a balhét a hatalmon lévő Szociáldemokrata Pártból (PSD) vagy a titkosszolgálatokból. A nyomozás látszólag gőzerővel folyik, eddig a rendőrség a MISA húsz ingatlanát túrta fel, és kiderítette, hogy a szektának 24 kirendeltsége volt az országban. Több mint száz tanút is kihallgattak már, ám mivel a legjelentősebb román titkosszolgálat, az SRI nem tudja, mennyire kiterjedt és veszélyes a szervezet, láthatólag igyekszik visszafogni a nyomozókat.

Annál is inkább, mert most fény derült rá, hogy Bivolaru egy egész paramilitáris csoportot épített fel a MISA köré. Ezt támasztja alá, hogy a szektások a guru nagylaki elfogását követően először az aradi törvényszék kapujában követelték agresszíven főnökük szabadon bocsátását, aztán pedig már a fővárosi ügyészség előtt tüntettek, miközben tucatszámra jelentkeznek kifejezéstelen arccal vérvizsgálatra, hogy bebizonyítsák, nem fogyasztottak kábítószert. Végül - ha átmenetileg is - elérték, amit akartak: Bivolarut a múlt hét végén eljárási hibákra hivatkozva szabadon engedték.

IRHÁZI JÁNOS / ARAD

És akkor már a fideszes polgármesterek is tiltakoznak a kormány terve miatt

És akkor már a fideszes polgármesterek is tiltakoznak a kormány terve miatt

FAZ: Putyin főtörténész lett, és átírja a II. világháború történetét

FAZ: Putyin főtörténész lett, és átírja a II. világháború történetét

Hüttner Csaba: „Nagyon kemény munka vár ránk az olimpiáig”

Hüttner Csaba: „Nagyon kemény munka vár ránk az olimpiáig”