Tetszett a cikk?

Az anyák napi "virágcsúcsfogyasztás" előtt több nyugat-európai országban is igyekeznek felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy több más "gyarmatáruhoz" hasonlóan mennyi társadalmi igazságtalanság tapad az Afrikából érkező vágott virághoz.

A kanadaiak többsége - legalábbis közvélemény-kutatások szerint - törődik azzal, hogy olyan cégek áruit vásárolja meg, amelyek tiszteletben tartják az emberi jogokat. Az amerikaiakkal együtt mégis jócskán Európa mögött kullognak a tisztességes kereskedelem támogatásában. Miközben az úgynevezett fair trade - tisztességes vagy etikus, vagyis a hasznot a harmadik világ éhbérért robotoló termelőivel megosztó kereskedelem - világszerte félmilliárd dollárra rúg, ebből Észak-Amerika mindössze 10 százalékkal részesedik. Európában immár több mint egy évtizedes múltja van a mozgalomnak: eredményeként 250-féle "gyarmatáru", elsősorban kávé, tea, kakaó, de a fejlődő országokból importált textiláru, gyümölcs érdemelte ki a megkülönböztető fair trade címkét. A világkereskedelem egytized százalékát reprezentáló fair trade vásárlóközönsége zömében a britek, a németek, a svájciak, a hollandok és a belgák közül kerül ki. Nyugat-Európában 2500, kizárólag etikus módon beszerzett termékeket árusító bolt működik, csak Nagy-Britanniában e termékek kiskereskedelmi forgalma az idén várhatóan eléri a 150 millió fontot.

Az idén bővült a szigetországi vevők számára a választék: a Safeway és a Tesco áruházlánc üzleteiben most már "igazságos" virágot is lehet választani. Ezek a növények olyan kenyai farmokról érkeztek - áll a bukétákhoz mellékelt cédulán -, amelyeken a dolgozók jogait és a környezetbarát termelést szigorú szabályok garantálják. E szabályok betartásáért az exportár 8 százaléka a prémium, amit a kereskedő visszajuttat a farmokra, ahol azt a munka- és életkörülmények további javítására fordítják.

Bár az európaiak jobbára Hollandiával kapcsolják össze a virágtermesztést, a téli-tavaszi hónapokban, így a szerelmesek februári, Valentin-napi ünnepére, de még a májusi anyák napjára is zömében melegebb vidékekről érkezik a csokrok alapanyaga. A legnagyobb szállító Kenya, amely 25 százalékos piaci részesedésével az utóbbi években maga mögé utasította Európa hagyományos szállítóit, Izraelt és Kolumbiát is.

Az etikus vágottvirág-kereskedelem nemzetközi ajánlásai közül az első, hogy a termesztéssel foglalkozó gazdaságokban működhessen szakszervezet, a munkások képviselői - funkciójukból adódóan - bizonyos fokú védettséget élvezzenek a munkaadókkal szemben. A "szalonképes" kertészetekben tilos a dolgozók származás, nem, politikai vélemény miatti megkülönböztetése, a gyermek- és rabszolgamunka, a női dolgozók szexuális zaklatása. A törvényes munkaidő nem haladhatja meg a heti 48 órát, túlórázást pedig csak önként lehet vállalni és kiemelten kell megfizetni. A becsületes bér megfizetése is fontos feltétel: a keresetnek el kell érnie az adott országban elfogadott minimálbért, és fedeznie kell az alkalmazott és családja megélhetését. A Kenyai Virágtanács által etikusnak elismert gazdaságokban például a havibér 50 dollárnak felel meg (a szervezet elvárásait nem teljesítők rendszerint ennek csak a felét fizetik az alkalmazottaknak). Előírás az egészség- és munkavédelem is - például a mérgező rovarirtó szerek használatakor a védőöltözet -, valamint a környezetszennyezés elkerülése és a víz takarékos felhasználása.

Kenyának a vágottvirág-export - amelynek értéke tavaly meghaladta a 110 millió dollárt, mennyisége a 38 ezer tonnát - már többet hoz, mint a kávétermesztés és az idegenforgalom, a rangsorban csak a teakivitel előzi meg. Az egyenlítői ország 1500 méternél magasabban fekvő területein - elsősorban a Naivashai-tó környékén -, ahol a hőmérő sosem mutat 30 Celsius-foknál melegebbet, egész évben virágzik a rózsa és a szegfű, melyet aztán a közeli főváros, Nairobi repülőteréről teherszállító gépek visznek Európába, a hollandiai virágtőzsdékre vagy közvetlenül a nagy szupermarketekbe.

Van azonban a dolognak árnyoldala is. "Amióta gombamód szaporodnak a kertészetek, 3 méterrel csökkent a tó vízszintje, kipusztultak belőle a sügérek, az itt honos 350-féle védett madár életfeltételei is veszélybe kerültek. Nem is szólva a tóban élő, 15 ezres víziló-populációról" - mondta Margaret Otieno környezetvédő a brit BBC televíziónak.

Az etikus kereskedelem termékei számottevően nem drágábbak, mint a munkások gátlástalan kizsákmányolásából profitálók áruja - állítja a brit Fair Trade Alapítvány. Ezt a néhány százaléknyi különbséget sokan hajlandóak megfizetni, ha jó szívvel nyújthatják át csokraikat, annak tudatában, hogy pénzükből Kenya távoli vidékén iskola vagy éppen orvosi rendelő épül a kertészetben dolgozóknak, és a többletprofitot nem közvetítő kereskedők fölözik le.

Még mindig nem tudni, mi alapján záratta be Pokorni a Virányosi Közösségi Házat

Még mindig nem tudni, mi alapján záratta be Pokorni a Virányosi Közösségi Házat

Már több mint 3,2 millió Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra

Már több mint 3,2 millió Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra

Jeszenszky Géza: Nem a síelés veszélyes a természetre

Jeszenszky Géza: Nem a síelés veszélyes a természetre