Tetszett a cikk?

Keveset dolgoznak, de mesésen élnek az Európai Parlament tagjai - állt elő leleplezésével Hans-Peter Martin osztrák EP-képviselő, aki közel három évig gyűjtötte adatait a juttatásokkal visszaélő euroatyákról.

A videofelvételen az Európai Parlament (EP) strasbourgi épülete látható reggel 8 óra 48 perckor, amikor is Martin Schulz, a német szociáldemokrata párt EP-képviselője - ingben, kezében zakóval - belép a kapun. A következő felvétel két perccel későbbi, ezen a honatya - immár zakóban - abba a második emeleti szobába tart, ahol a jelenléti ívet kell aláírniuk a képviselőknek. Újabb két perc múltán Schulz kilép a kapun, ismét zakó nélkül. A felvételt Hans-Peter Martin osztrák EP-képviselő készítette rejtett kamerával, annak bizonyítására, hogy képviselőtársa négy percért vette fel a 262 eurós napidíjat. A kamera ugyanis akkor is a német politikus nyomában volt, amikor pár perccel később elhagyta a várost.

Nem Schulz az egyetlen áldozata az osztrák képviselőnek: Martin az elmúlt három évben 7200 "bűnesetet" regisztrált. A gomblyukába rejtett fényképezőgéppel vagy miniatűr videokamerával rögzítette a történéseket, bizonyítandó, hogy a 15 ország 626 képviselőjének - akik alapfizetésként a saját nemzeti törvényhozóikkal azonos, így igen eltérő összegű, a bővítés után 760-12 000 euró közötti havi illetményt kapnak (HVG, 2004. január 31.) - jó része meglehetősen nagyvonalúan él az EP által megszabott költségtérítési lehetőségekkel.

Először is felvehető a már említett 262 euró adómentes napidíj, amit a Brüsszelben vagy Strasbourgban tartózkodó euroatya szállásra, közlekedésre, étkezésre kap, ha aláírásával igazolja jelenlétét. A tartózkodás általában azokon a napokon indokolt, amikor bizottsági vagy plenáris ülés van. Napidíjként átlagosan 3500 eurót kaphatnak a képviselők havonta, ám aki takarékoskodik, az az összeg jelentős hányadát megspórolhatja, ha a térítettnél olcsóbb szállodát választ, vagy - amit a többség tesz - lakást bérel. Az osztrák képviselő dokumentációjából az is kiderül, hogy igen sokan a pénteki napra is felveszik a 262 eurót, jóllehet a képviselők többsége már csütörtökön hazautazik. Éppen ezért pénteken csak a legritkább esetben folyik érdemi parlamenti munka, eddig mégis csak a hollandok hoztak rendeletet arról, hogy napidíj kizárólag az "üléses" napok után jár. Martin olyan eseteket is feljegyzett, amikor egy-egy képviselő még a jelenléti ívet sem maga írta alá, hanem valamelyik kollégájával hamisíttatta oda a nevét. S bár a napidíj a helyi közlekedés költségét is fedezi, szokássá vált, hogy a taxiszámlákat külön kifizettetik, az étkezési kiadásokat pedig többen úgy takarítják meg, hogy lobbistákkal hívatják meg magukat ebédre.

A nyomozó kedvű képviselő figyelme az utazási költségekre is kiterjedt. A EP tagjai a turistaosztály legmagasabb árán számolhatják el brüsszeli vagy strasbourgi repülőútjaikat, függetlenül attól, hogy esetleg fapados járatot választottak. Emellett jár még nekik az úgynevezett távolsági díj is, amely a messze lakóknál akár 558 euró is lehet alkalmanként: a német képviselők például csak ebből 30 ezer eurót tehetnek zsebre évente. Természetesen az autón közlekedők is kapnak térítést, méghozzá anélkül, hogy bármiféle számlát be kellene mutatniuk. Nem kell tételesen elszámolni azzal a havi nettó 3700 eurós összeggel sem, amelyet a képviselői munkával kapcsolatos, de a saját országukban felmerülő költségek térítésére kapnak az euroatyák, akik további 12 576 eurót kapnak havonta munkatársaik fizetésére. Az alkalmazott - a nemzeti parlamentek szigorú szabályaival ellentétben - lehet barát vagy rokon is, a brit Robert Atkins például a nejét foglalkoztatja "szakképzett titkárnőként", 8332 euróért.

Martin irodájában hatalmas tornyokban állnak a fenti eseteket tanúsító, dossziékba zárt bűnlajstromok, így nem csoda, hogy az EP-ben ma jobban gyűlölik a buzgó osztrák képviselőt, mint Oszama bin Ladent. Kutakodására azzal vágnak vissza képviselőtársai, hogy évekig ő is szemrebbenés nélkül tette zsebre a különféle juttatásokat, nem beszélve arról, hogy EP-színekben tartott előadásaiért 6000-9000 eurót kért, és ezenfelül persze a kasszához járult az utazási költségekért is. Csak azért kezdett képviselőtársai zsebében turkálni - állítják egyre szaporodó ellenségei -, mert rájött, hogy 1999 óta érvényes mandátumának teljesítményösszesítőjén alig szerepel néhány tétel: az üléseken csak nagy ritkán jelent meg, mostani leleplezésein kívül szinte semmit sem tud felmutatni.

Az eredeti szakmáját tekintve újságíró Martin közismerten nehéz fiú. A Vorarlbergből származó publicista, mielőtt EP-képviselő lett, többek között a Der Spiegel című német hetilap bécsi tudósítója volt, és újságíró munkatársai most úgy emlékeznek rá, hogy amilyen lusta volt a napi munkában, olyan nagy odaadással és találékonysággal vetette bele magát saját ügyeinek szervezésébe és "marketingolásába". Miután hatalmas sikert, több mint egymillió eladott példányt hozott A globalizáció csapdájában címmel magyarul is megjelent könyve, Viktor Klima, az akkori osztrák kancellár kiszemelte őt EP-képviselőnek, méghozzá a szociáldemokraták (SPÖ) listájának vezető helyére. A kellemetlenkedő, de igazmondó Martin szépen hozta a szavazatokat, a választásokat követően mégsem őt tették meg az osztrák képviselőcsoport első emberének, hanem az SPÖ régi, kipróbált emberét, Hans Swobodát. Hans-Peter Martin rettenetes botrányt rendezett a kisemmizés miatt, de mivel egyetlen szociáldemokrata képviselő sem állt mellé, feladta a harcot. Sértődötten félreállt, aztán úgy döntött, hogy eredeti szakmáját gyakorolva az EP-n belüli visszásságok feltárására fog koncentrálni.

Kezdetben az osztrák képviselőkre irányította figyelmét, és a leleplezett esetekről naplószerű feljegyzéseket készített, amelyeket aztán nyilvánosságra is hozott. A Szabadságpártból (FPÖ) kilépett EP-képviselő, Gerhard Hager például állítólag elmondta neki, hogy már előnyugdíjasnak tekinti magát, csak "kaszálni" jár Brüsszelbe. Peter Sichrovskyról (FPÖ), az EP leglustábbnak tartott tagjáról, aki amerikai lakóhelyéről ruccangat át a költségeit téríttetni, kiderítette, hogy belecsöppent egy kínai üzletbe, amelyet egy svájci bank finanszíroz, és jó ideje csak ennek érdekében lobbizik az EP-ben. Hubert Pirker karintiai néppárti képviselő pedig azért került fel Martin bűnlajstromára, mert 38 alkalommal vett fel napidíjat ülésmentes napokon, amit egyébként két osztrák szociáldemokrata euroanya is jó néhányszor megtett.

Honfitársai után Martin a többi EP-képviselő pénzügyi machinációinak is utánanézett, így egyre szaporodtak a dossziéi, amelyek körül most nagy a tolongás: különféle lapok, televíziók firtatnák a saját országukbéli EU-politikusok viselt dolgait. Ugyanakkor sokan pszichológiai terrorról beszélnek, az egykori NDK rettegett titkosszolgálatára utalva "stasis" módszereket, jogtalan kémkedést emlegetnek. Az EP szociáldemokrata frakciója még tovább ment: mondvacsinált ürüggyel kizárta őt tagjai sorából. Swoboda viszont a fejét fogja kétségbeesésében. Rosszabbkor, mint most, az EP-választás előtt nem is jöhetett volna elő Martin az unió ellen tüzelő megállapításaival, arról nem is szólva, hogy sohasem kezdeményezte legális úton a laza térítési rendszer reformját.

Az immár független képviselő valószínűleg nem indul majd a június 13-ai EP-választáson, egymagában ugyanis nehezen tudna elegendő szavazatot gyűjteni, bár, hála a nagy leleplezéseknek, a népszerűsége igencsak megugrott. Így abban szinte biztos lehet, hogy - az EP által fizetett munkatársai segítségével - készülő könyve megint milliós példányszámot fog elérni.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Osztrák elemző: Sebastian Kurzról most kiderülhet, hogy sarlatán

Osztrák elemző: Sebastian Kurzról most kiderülhet, hogy sarlatán

800 kilós páncélszekrényt emeltek daruval Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea új házába

800 kilós páncélszekrényt emeltek daruval Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea új házába

Sokan rádöbbennek, hogy elpazarolják az életüket

Sokan rádöbbennek, hogy elpazarolják az életüket