Véres valóság

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A hét végén - a szervezők becslése szerint - egymilliós tömeg tüntetett Washingtonban az ellen, hogy konzervatív politikusok mind erőteljesebben próbálják korlátozni a nők jogát az abortuszhoz.

,,Ez nem pártpolitikai demonstráció, de az biztos, hogy Bush káros a nők egészségére" - fogalmazta meg a HVG tudósítójának vasárnap Washingtonban Sheila Hannon, a Menet a nők életéért elnevezésű demonstráció egyik résztvevője, miért nem lehet elválasztani a politikát az abortusz ügyétől. Noha a rendező szervezetek által szétosztott transzparensek többsége a terhességmegszakítás szabad választását hirdette, a házi készítésűek jelentős része az elnöknek szólt. Többnyire úgy, hogy kihasználta a "bush" szó nem éppen szalonképes (női szeméremszőrzet) szlenges jelentését.

Minden idők egyik legnagyobb washingtoni tüntetése kétségtelenül nem kötődött egyetlen társadalom- vagy pártpolitikai célhoz sem. Az abortusz szabad választásának többségben lévő hívei az Egyesült Államokban egyre frusztráltabban tapasztalják, hogy defenzívában vannak: a különböző államokban összesen 450 olyan törvény született az elmúlt közel egy évtizedben, amely korlátozza-nehezíti az abortusz elvégzését. De a liberálisan gondolkodók más területeken is érzékelik a konzervatív szemlélet térhódítását e kérdésben. "Egyes egészségbiztosítók nem támogatják a fogamzásgátló szereket, a Viagrát viszont igen" - fakadt ki a HVG-nek egy maga készítette "Nem kell minden ejakulációnak nevet adni" tábla mögött álldogáló középkorú hölgy vasárnap a washingtoni Mallon. Sarah Cochran azt is nehezményezi, hogy a Bush-kormány megvonta a szövetségi pénzeket az óvszerek használatát ismertető iskolai oktatási programoktól.

Ugyanakkor bizonyára az sem volt véletlen, hogy a szervezők szerint egy-, de a nem hivatalos rendőrségi becslés alapján is legalább félmilliós menetet éppen az elnökválasztási kampány közepére időzítették. "Az egyik fő szervező mozgalom két nappal ezelőtt jelentette be, hogy a demokrata John Kerryt támogatja" - magyarázta a HVG-nek Sabrina Qutb, miért van szó szerinte lényegében demokrata politikai tüntetésről. Erre utalt egyébként Hillary Clinton New York-i szenátor vagy az idei egyetlen - a versenyből korán kiszállt - női elnökjelölt-jelölt, Carol Moseley Braun fellépése is, illetve Madeleine Albright korábbi külügyminiszter részvétele a menetben.

Igazi egységet a tüntető tömegben mindenesetre annak a legfeljebb néhány száz ellentüntetőnek sikerült kovácsolnia, akik rendőrségi engedéllyel álltak többnyire feltrancsírozott magzatot ábrázoló transzparenseik mögött a Pennsylvania Avenue járdáján, miközben az úttesten, tőlük vaskorláttal elválasztva, a jelszavait skandáló liberális tömeg hömpölygött. Goromba szóváltásra sűrűn, tettlegességre azonban még ott sem került sor, ahol hiányzott a korlát.

Számbeli jelentéktelenségük dacára a katolikus főpapokkal, térden állva imádkozó hívekkel megspékelt keresztény-konzervatív kordon kétségtelenül sugárzott valamiféle magabiztosságot. Ebben nyilván szerepe volt az alig egy hónappal ezelőtt elkönyvelt újabb sikerüknek is. Március végén ugyanis a szenátus 61:38 arányban úgy döntött, hogy a várandós nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekményben a magzat külön sértettként szerepeljen. A szabad választást pártolókat nem maga a törvény, csupán annak egyetlen - a szenátusi szavazáson 50:49 arányban átcsúszott - definíciója aggasztja, mely szerint "a méhben hordott magzat fejlődésének bármely stádiumában az emberi faj egyede". Konzervatív törvényhozók évek óta próbálkoztak egy ilyen passzus elfogadtatásával - tudomásul véve, hogy az abortusz betiltására a jelenlegi kongresszusi erőviszonyok alapján nincs esélyük.

Kétségtelen, hogy mostantól könnyebb dolguk lesz a szabad választás ellen érvelőknek, hiszen immár törvény mondja ki: az emberi élet a fogantatásnál kezdődik. Ráadásul tavaly novemberben Bush elnök aláírta azt a törvényt, amely a legfelsőbb bíróság döntése alapján 31 évvel ezelőtt alkotmányos joggá tett beavatkozást először korlátozta szövetségi szinten. E szerint a terhesség harmadik harmadában már semmiképpen nem vetethető el a nem kívánt magzat - a szabályszegők két év börtönnel büntethetők. A "részleges születésként" leírt procedúra embertelen, a magzat számára is nyilvánvalóan fájdalmas, barbár gyilkosság - érveltek a törvényhozók. A terhesség késői szakaszában halálra ítélt magzat valójában kisméretű, ám tökéletesen kifejlett csecsemő, amelynek a beavatkozó orvos - többnyire sebészollóval - az agyvelejét zúzza szét.

Hivatalos becslések szerint tavaly egymillió, a magzatvédők szerint 1,3 millió abortuszt végeztek az USA-ban: ezer élveszülésre 246 művi vetélés jutott. A beavatkozások 88 százalékára a terhesség első 12 hetében került sor, a legdurvább, kései beavatkozásra évente legfeljebb 5 ezer alkalommal van szükség. Ezen esetekben vagy az anya élete forog kockán, vagy a magzatról derül ki, hogy súlyos betegséggel, illetve fogyatékossággal születne. Az USA-ban egyébként minden ötödik abortuszt húszévesnél fiatalabbak, ötből négyet pedig házasságon kívül élők kérnek.

A terhességmegszakítások aránya nem elsősorban az abortusztörvények engedékenységétől függ. Európában például ez az arány a szinte teljes abortusztilalmat fenntartó Írországban a legalacsonyabb, ahol az elmúlt 20 évben öt népszavazáson utasította el a többség a liberalizálást - valamint Hollandiában, ahol viszont bárki indoklás nélkül igénybe veheti ezt az ingyenes egészségügyi szolgáltatást. Ezer élveszülésre vetítve 200-nál kevesebb abortuszt végeznek Spanyolországban, Svájcban, Franciaországban és Norvégiában, Magyarországon viszont - a 2002. évi Demográfiai Évkönyv adatai szerint - 579-et. Hasonlóan magas a nem kívánt terhességek aránya Jugoszláviában, Oroszországban és Romániában. Csehországban, ahol április elején söpörte le a parlament alsóháza az elé terjesztett törvényjavaslatot, amely szerint csak a nemi erőszak révén fogant vagy az anya életét fenyegető terhességeket lett volna szabad megszüntetni, 320 abortusz jut ezer élveszülésre.

RÉTI PÁL / WASHINGTON

GÁTI JÚLIA