Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Vöröskereszt adatai szerint több mint 160-an haltak meg Észak-Koreában abban a robbanásban, amely múlt csütörtökön történt egy pályaudvaron. Nem hivatalos becslések korábban még arról szóltak, hogy akár háromezer áldozata is lehet a szerencsétlenségnek.

Még a baleset után 18 órával készült műholdfotókon is sűrű, fekete füst gomolygott Rjongcshon vasútállomása fölött, a korábbi, homályos videofelvételeken pedig hatalmas lángokat lehetett látni. A pokoli képek bejárták ugyan a világsajtót, de azt még ma is csak hellyel-közzel lehet tudni, mi történt valójában a KNDK-t és Kínát összekötő vasútvonal mentén, a két ország határától mintegy 20 kilométerre fekvő városban.

A szerencsétlenség hírét először - a védelmi és az országegyesítési minisztérium kommentárjainak kíséretében - Dél-Koreában, valamint az Egyesült Államokban tették közzé, majd Pekingben is megerősítették, Phenjan viszont a környék hermetikus elszigetelésével, szükségállapot elrendelésével, a telefonvonalak blokkolásával és teljes hírzárlattal reagált a katasztrófára. Csak jó egy nappal később, péntek délben jelentek meg az első hírek a helyszínről: a Vöröskereszt regionális képviseletének szóvivője, John Sparrow közölte, hogy a robbanás 54 ember életét követelte, 1249-en megsérültek, 1850 ház teljesen, 6350 pedig részben megsemmisült. Egy Észak-Koreában dolgozó ír segélymunkás néhány órával később már 150 halottról beszélt, aztán a londoni külügyi szóvivő állt elő újabb adatokkal, közölve: a phenjani brit nagykövet helyi tisztviselőktől úgy értesült, hogy a halottak száma több száz, a sebesülteké pedig több ezer lehet. Lapzártánkkor a Vöröskereszt adatai szerint 161 halottat - köztük 76 gyermeket - és mintegy 1300 sebesültet tartottak nyilván.

Az első hírek még arról szóltak, hogy két kőolajat, illetve földgázt szállító tehervonat ütközhetett össze, de volt olyan értesülés is, amely szerint egy gázszállító szerelvény és egy tartályautó karambolja okozta a katasztrófát. Egy jelentés arról számolt be, hogy nem is a vasúton, hanem egy közeli földgáztartálynál következett be a baleset, a vöröskeresztes közlemény pedig - gyaníthatóan bányászati célokra szállított - robbanóanyaggal megpakolt kocsikat említett. Phenjan hivatalosan csak szombaton ismerte be a szerencsétlenség tényét, méghozzá a történtek újabb változatával állva elő: e szerint elektromos rövidzárlat miatt következett be a tragédia, amikor a vonatok tolatásakor egymásnak ütközött két ammónium-nitrát műtrágyával megrakott vagon és egy üzemanyagot szállító tartálykocsi.

Megdőlt tehát a gyanú, hogy nem véletlen baleset, hanem szabotázs, esetleg merénylet történt Észak-Koreában. E feltételezést arra alapozták, hogy az ország vezetője, Kim Dzsong Il a szerencsétlenség napján az érintett vasútvonalon utazott hazafelé, miután befejezte háromnapos, sokáig titokban tartott pekingi látogatását (HVG, 2004. április 24.). A páncélozott elnöki luxusvonat azonban a detonáció előtt kilenc órával suhant át a rjongcshoni pályaudvaron, így nem valószínű, hogy útjának bármi köze is volt a katasztrófához. Bár némi kapcsolatot mégis felfedeznek az elemzések: a repüléstől állítólag betegesen rettegő és ezért gyakorlatilag csak vasúton utazó "kedves vezető" szerelvénye elől mindig "eltakarítják" a vonatokat. Ezt tették most is, és az így kialakult zűrzavar is hozzájárulhatott a katasztrófához.

Bármi okozta is, a detonáció a szó szoros és átvitt értelmében is megrázta Rjongcshont, ahol állítólag minden fontos létesítmény, az iskola, a laktanya, a hivatalok és számos lakóház is a pályaudvar környékén állt. Így aztán összesen 129 középületet - köztük az iskolát - döntött romba vagy rongált meg a hatalmas robbanás, amely szemtanúk szerint olyan erős volt, hogy "az égig röpítette a törmeléket", a helyszínen járt segélymunkások és diplomaták szerint 200 méteres sugarú körben pusztított.

"Csak annyit közöltek velünk, hogy több ezer halott és sérült lehet, legyünk készenlétben" - mondta a Reuters brit hírügynökségnek egy orvos a határ kínai oldalán, a mintegy ötven kilométerre fekvő Tantung város kórházában, ahol az első pillanattól fogadni tudták volna a sebesülteket. De nemcsak Kína sietett a KNDK segítségére, hanem több más ország, így Dél-Korea, az Egyesült Államok, Oroszország és Ausztrália is segélyt ajánlott fel. Tettrekészségét hangoztatta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt is, Phenjan pedig ezúttal nem utasította vissza az ajánlatokat, sőt pénteken hivatalosan is a humanitárius segélyezést összehangoló ENSZ-szervezethez (OCHA) fordult segítségért. Abba azonban még ebben a helyzetben sem egyezett bele, hogy a Szöul által felajánlott egymillió dollár értékű segélyt a két ország szigorúan őrzött szárazföldi határán át "kézbesítsék". A szállítmány így várhatóan hajón érkezik majd Észak-Koreába.

 Az EU-nak ígért vakcinamennyiség felét szállítja csak a héten a Johnson & Johnson

Az EU-nak ígért vakcinamennyiség felét szállítja csak a héten a Johnson & Johnson

Villanyautós toplista: Magyarország az európai mezőny utolsó harmadában

Villanyautós toplista: Magyarország az európai mezőny utolsó harmadában

Stratégiai megállapodást kötött a 4iG és a Nemzeti Múzeum

Stratégiai megállapodást kötött a 4iG és a Nemzeti Múzeum