Tetszett a cikk?

A kábítószer-függősége miatt a halál küszöbére került argentin Diego Maradona nem az első és valószínűleg nem is az utolsó futballsztár, aki szegénysorból üstökösként emelkedett a magasba, de nem tudta elviselni az ezt kísérő lelki nyomást, és az önpusztításba menekült.

A Buenos Aires-i Suizo-Argentino Klinika előtt gyertyákat gyújtottak, a falakon bátorító üzenetek tűntek föl, és a híradások szerint Argentína-szerte templomokban fohászkodtak a 43 éves Diego Armando Maradona gyógyulásáért. Ebbe a kórházba szállították április 18-án légzési és szívpanaszokkal a dél-amerikai ország - sokak szerint az egész focivilág - valaha volt legjobb labdarúgóját. Bár kezelőorvosai tagadták, a hírügynökségek világgá röpítették, hogy a lélegeztetőgép segítségével életben tartott egykori futballsztárt kábítószer-függősége juttatta a halál közelébe. Az ő sorsa újfent jelzi, miképp roppanthatja össze egy szegénysorból világhírnévre vergődött sportoló személyiségét a hírnév és a pénz.

Maradona 1960. október 30-án, ötödikként született egy nyolcgyermekes gyári munkás családjában, Buenos Aires nyomornegyedében. Az elkeserítő szegénységből különleges futballtehetsége kínált kiutat: a fiú 16 éves kora előtt tíz nappal mutatkozott be az argentin első osztályban, a nemzeti válogatottban pedig 1977. február 27-én debütált, amikor Buenos Airesben 5:1-re verték éppen Magyarországot. Ám Cesar Luis Menotti szövetségi kapitány az 1978-ban hazai pályán világbajnokságot nyert argentin csapatból fiatal kora miatt kihagyta, amit Maradona soha nem emésztett meg. Pedig még négy évvel később, a spanyolországi vébén is zabolátlan ifjú sztárként viselkedett, 1986-ban, a mexikói világbajnoki tornán viszont már szinte egymaga vezette győzelemre csapatát. Többek között azzal a negyeddöntőben Anglia ellen a keze segítségével szerzett - a trükköt észre nem vevő bíró által megadott - góllal, amelyet a szigetország sportsajtója a mai napig nem bocsátott meg neki. Maradona egyébként négy éve megjelent önéletrajzában ezt a húzását bosszúnak nevezte a négy évvel korábban a Falkland-szigetekért vívott háborúban elszenvedett argentin vereségért.

Bár 1986-ban a csúcson volt, a háttérben már ekkor működtek a későbbi bukását előidéző erők. Amikor két évvel korábban Barcelonából Nápolyba szerződött, nemcsak pénzeső várta, hanem a futballt amúgy is imádó Itáliában egy olyan délolasz város rajongása, amely tőle várta a megváltást. Miközben történetének legnagyobb sikereire vezette a Napolit - két olasz bajnoki cím és egy UEFA-kupa-győzelem -, kapcsolatba került a helyi maffiával, azaz a camorrával, és az állítólag még Barcelonában megízlelt kokain fogyasztása olyannyira szenvedélyévé vált, hogy 1991-ben lebukott egy doppingellenőrzésen, és 15 hónapra eltiltották imádott játékától.

A lejtő egyre meredekebb lett. Másodrangú klubcsapatok között vándorolt, és bár az 1994-ben az Egyesült Államokban rendezett világbajnokságra összeszedte magát, a Nigéria elleni mérkőzés után doppingoláson érték. Kokainfüggősége - a mostanihoz hasonló panaszokkal - 2000-ben Uruguayban egyszer már kórházba juttatta, és az utóbbi három évben Kuba egyik elit klinikáján próbált megszabadulni szenvedélyétől. A jelek szerint mindhiába; a 168 centis magasságához társuló száz kiló fölötti súlyával már nem is emlékeztet egykori önmagára.

Maradona - akit a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a brazil Pelével együtt a 20. század legjobb focistájává választott - szárnyalása és zuhanása korántsem egyedülálló. A Brazíliában sok szurkoló által Pelénél is jobbnak tartott Garrincha - eredeti nevén Manuel Francisco dos Santos - is nyomornegyedből indult, ám legendás görbe lábaival zseniálisan cselezve bármelyik védőből bohócot csinált, és 1962-ben Chilében, Pelé sérülése után, a brazilok neki köszönhették, hogy megvédték világbajnoki címüket.

Az életben is szertelen szélsőt - aki 60 válogatottmérkőzésén csupán egyszer játszott vesztes csapatban, éppen az utolsón, az 1966-os angliai világbajnokságon, amikor Magyarország verte őket 3:1-re - edzők és költők magasztalták, ám a futballon kívüli világban Garrincha nemigen találta a helyét. Klubja, a Botafogo kihasználta, hogy nem ért a pénzhez - kevesebbet fizettek neki, mint csapattársainak, noha őmiatta zarándokoltak a meccsekre a nézők. Garrinchának - akinek a házában beszámolók szerint gyümölcsöstálakban és bútorok mögött elszórva hevertek a foszladozó bankjegyek - a focin kívül két szenvedélye volt: a nők és az alkohol. Első feleségétől nyolc lánya, a másodiktól egy fia született, számtalan kalandja volt, miután pedig deformálódott lábai már nem bírták a terhelést, és szögre akasztotta a futballcipőt, elhatalmasodott rajta az alkoholizmus, ami tizenéves kora óta árnyékként kísérte. A teljesen elszegényedett Garrinchát egy végigivott nap után, 1983 januárjában érte a halál. Az italozás annyira eltorzította az arcát, hogy a kórházban, ahová bevitték, az orvosok nem ismerték fel, a kórlapján az állt: "Neve: ismeretlen."

A futballisták szeszfogyasztásának különösen az angol bajnokságban vannak "elismert" hagyományai. A legnevesebb áldozat az északír George Best, aki 1968-ban, a Bajnokcsapatok Európa-kupájának (BEK) a londoni Wembley stadionban tartott döntőjében a portugál Benficát leiskolázó Manchester United legnagyobb sztárja volt. A britek által Pelénél is nagyobb tehetségnek tartott Bestet a hatvanas évek Angliájában valósággal istenítették, és az "ötödik Beatles-tagnak" nevezték. Ám a futballista - akinek az anyja szintén sportoló volt, és alkoholistaként halt meg - képtelen volt ellenállni a csábításoknak, és szeszt vedelő playboy lett, aki röviddel 26. születésnapja előtt a spanyolországi Marbellában, miután alaposan felöntött a garatra, bejelentette, visszavonul a profi labdarúgástól.

A kivételes tehetségét elpocsékoló Best ezután végképp átadta magát az alkoholnak, a börtönt is megjárta, és bár 2002-ben csak májátültetéssel sikerült megmenteni az életét, azóta újra iszik. A ma 57 éves futballista legendája viszont még mindig nagy csáberő: a múlt héten mondták ki válását 32 éves feleségétől, aki kilencévi házasság után akkor vesztette el a türelmét, amikor férjét rajtakapta egy másik nővel az ágyban.

Best intő példája mit sem használt a kilencvenes évek legnagyobb angol focistatehetségének tartott Paul Gascoigne-nak, aki szintén mélyről kapaszkodott szédítő magasságba, majd zuhant le onnan. A Newcastle legszegényebb negyedében született középpályás az 1990-es olaszországi világbajnokságon lopta be magát az angolok szívébe, amikor a németek ellen vívott elődöntő során sírva fakadt, miután sárga lapot kapott, ami azt jelentette, hogy ha továbbjutnak, akkor sem játszhatott volna a fináléban. A népszerűségét azonban éppúgy eltékozolta, mint a tehetségét, és maga is elismerte, hogy italozása nemcsak a magánéletét tette tönkre, de sérüléseihez és több mint két tucat kisebb-nagyobb műtétjéhez is hozzájárult. A most 36 éves Gascoigne pályája egyre mélyebbre kanyarodott, tavaly egy kínai másodosztályú csapathoz igazolt rövid időre. Az angol sajtó értesülései szerint szülővárosában régi ivócimborája házába költözött, április közepén pedig próbálkozásait föladva bejelentette profi pályafutása lezárását.

Sikerült az önpusztítással felhagynia viszont az 1974-es vébédöntő hősének, a német Gerd Müllernek, ám ez neki sem ment egyedül. A Németországban "a nemzet bombázójaként" emlegetett Müller - aki a Bundesligában 427 mérkőzésen 365, a válogatottban pedig 62 találkozón 68 gólt szerzett - akkor került a lejtőre, amikor rövid amerikai focikarrierjét követően Floridában éttermet nyitott, és ott rendszeres iszogatással ütötte el az időt. Tengerentúli befektetését éppúgy elveszítette, mint az 1986-os búcsúmeccséből befolyt mintegy félmillió dollár nagy részét, és a kilencvenes évek elejére idült alkoholista lett belőle, akivel az is megesett, hogy a müncheni pályaudvaron, ismeretlenek között ébredt mámorából. Végül volt csapattársai, Franz Beckenbauer és Uli Hoeness nyújtottak neki segítő kezet: beutalták egy alkoholelvonó klinikára, és a Bayern München ifiedzői posztjára is fölvették a jelenleg 58 éves egykori csodacsatárt.

NAGY GÁBOR

Monitor

Mulatós magyarok

"Élt 37 évet, de azt jól." E sírfelirat nem Rejtő Jenő valamelyik légiós regényében olvasható: Cseh II.

Valtertől elvették a rózsaszín mezt

Valtertől elvették a rózsaszín mezt

Rendszeresen posztolt önvezető módban lévő Teslájáról egy férfi, aki egy kaliforniai autópályán szörnyet halt

Rendszeresen posztolt önvezető módban lévő Teslájáról egy férfi, aki egy kaliforniai autópályán szörnyet halt

Hogyan lesz a törékeny hópihéből halálos lavina?

Hogyan lesz a törékeny hópihéből halálos lavina?