Tetszett a cikk?

"Élt 37 évet, de azt jól." E sírfelirat nem Rejtő Jenő valamelyik légiós regényében olvasható: Cseh II.

"Élt 37 évet, de azt jól." E sírfelirat nem Rejtő Jenő valamelyik légiós regényében olvasható: Cseh II. László, az MTK és a magyar labdarúgó-válogatott egykori, virtuóz technikájú jobbösszekötője kérte még életében, hogy e szavakkal emlékezzenek majd meg róla holtában. Az amúgy negyvenévesen elhunyt Cseh "Matyi" a harmincas években még egyszerre lehetett futball- és életművész, az akkori edzés- és mérkőzésterhelés nem zárta ki, hogy valaki nappal a pályán táncoljon, éjszaka pedig - akár rendszeresen is - máshol.

Sőt így volt ez még csaknem fél évszázadon keresztül. A hatvanas évekből felidézhetjük például Kocsis Lajost, aki legalább két megdönthetetlen rekorddal gazdagította a sportág történelmét. Az egyik a skót Aberdeennek lőtt gólja volt: szabadrúgásból a balösszekötő helyéről a felső sarokba csavarta a labdát, de a sorfalat rendezgető játékvezető megismételtette a lövést, mire a háborgó publikumot megnyugtatva Kicsi ugyanoda célzott, és megint tökéletesen. A másik "mutatvány" még hihetetlenebb. Annak idején már-már legendaként terjedt, hogy a Budapesti Honvéd csatára egy zivataros éjszakán 144 kisfröccsöt gurított le egy cimborájával. A történetet az érintett egészében soha nem cáfolta, csak annyit mondott, egy idő után már nem számolta, mennyit ittak, de 144 pohárral biztosan nem. Kocsis Lajos mégsem e kiruccanásai miatt lett kegyvesztett a válogatottnál, hanem az 1975-ös, Wales elleni Eb-selejtezőn elkövetett könnyelműségéért. Az egészen egyedi technikájú játékos becsülete hamarosan a Honvédban is kitelt, öt szezont még lehúzott Gyulán a harmadosztályban, aztán a nyolcvanas évek elejének totóbotránya zárta le pályafutását, és 53 évesen hunyt el.

Törőcsik András, a magyar labdarúgás mindmáig utolsó világklasszisa már abban a korban tündökölt, amikor a futball kezdett küzdősporttá is válni, és ez, no meg sosem tagadott "bohémsága" behatárolta a lehetőségeit. A ferencvárosiak is erre építettek, amikor a hetvenes évek végén az egyik Fradi-Dózsa előtt néhány szurkolójuk belevitte az Újpest centerét az éjszakába. Törőre ma nem kell figyelni - nyugtatgatták egymást a fradisták a meccs előtt az öltözőben, ám ő egymaga csinált bohócot a teljes zöld-fehér védelemből. Ez a régi magyar futballistavirtus azonban a totális labdarúgás térnyerésével már egyre kevésbé érvényesülhetett, Törőcsiket ráadásul többször verte a balszerencse is. Ugyanazon a napon, amikor meghívták a világválogatottba, csapata zalaegerszegi bajnoki mérkőzéséről nem az egyesület buszával, hanem személyautóval indult haza, karambolozott, s nehezen és hosszasan gyógyuló sérüléseket szenvedett. Amíg a fél világ le akarta igazolni, a BM klubja nem engedte el; amikor mehetett, már csak a francia másodosztályú Montpellier-nek kellett.

Míg meg nem jelent a kábítószer, az alkoholt tartották a lazaságra hajlamos, agyontömjénezett sportsztárokra leselkedő fő veszélynek. Az újpesti Bácsi Sándort nemcsak tűzgolyóalkata, robbanékonysága miatt nevezték a "magyar Maradonának", hanem azért is, mert a válogatott játékosok közül ő lett az első kemény drogos. Huszonnégy évesen, mindenféle előzmény nélkül, hirtelen jött szeszélyből félbehagyta a pályafutását - saját szavai szerint előző nap még azzal feküdt le, hogy reggel edzésre megy, de fél kilenckor úgy döntött, soha többé -, három esztendő múlva pedig találkozott a droggal. Először a könnyebb fajtáival, de mint mondja, "minden út a heroinba vezet". Onnan pedig a halálba, ezért még szerencsésnek is tartja magát, hogy 18 hónapos előzetes letartóztatásba került, és ezalatt volt lehetősége és kitartása leszokni.

Napjaink egyik legtöbbet ígérő hazai játékosa, Gera Zoltán még mélyebbre merítkezett. "Az igazi drogost semmi más nem érdekli, csak a kábítószer. Minden pénzét arra költi, ha pedig a pénze elfogyott, más módon próbál anyagot szerezni, például lopással" - mondta a HVG-nek a ferencvárosi közönség és Lothar Matthäus szövetségi kapitány kedvence, majd így folytatta: "13-14 évesen kezdtem a drogozást, ami teljesen legyőzött, abba is hagytam miatta a futballt". Ám 16 évesen újrakezdte a sportot, amihez nem is akármilyen külső segítséget kapott. "Próbáltam leszokni, normális életet élni, de nem sikerült. Aztán meghallottam Jézust, és az ő szavai szabadítottak meg a kábítószertől" - meséli Gera, aki arra a felvetésre, hogy végleg sikerült-e legyűrnie e szenvedélyét, kategorikusan azt válaszolja: "Ez nem is kérdés. Ma már rettenetesen utálom a drogot, tudom, hogy semmi jó nincs benne, tönkreteszi az életedet, leépít, a halálba visz."

BALLAI ATTILA

Monitor

Tékozló fiúk

A kábítószer-függősége miatt a halál küszöbére került argentin Diego Maradona nem az első és valószínűleg nem is az utolsó futballsztár, aki szegénysorból üstökösként emelkedett a magasba, de nem tudta elviselni az ezt kísérő lelki nyomást, és az önpusztításba menekült.

Rákkeltővé minősítették az itthon is sok ételben használt E171-et, betilthatja az EU

Rákkeltővé minősítették az itthon is sok ételben használt E171-et, betilthatja az EU

Duma Aktuál: Putyin csak a legszebb orosz, Orbán az első öt legbefolyásosabb magyar

Duma Aktuál: Putyin csak a legszebb orosz, Orbán az első öt legbefolyásosabb magyar

Művészetek, bölcsődék, honvédség – a kormány ismét átírta a költségvetést

Művészetek, bölcsődék, honvédség – a kormány ismét átírta a költségvetést