Félelem költözött a második világháborút végigharcolt orosz veteránok szívébe, miután egyre többen vadásznak nagy értékű érdemrendjeikre. A bűnözők többsége csalás vagy betörés révén igyekszik megszerezni a kiszemelt kitüntetéseket, ám vannak, akik a gyilkosságtól sem riadnak vissza.

"Miért félnék, hiszen semmim sincs, csak az agyam" - mondta szomszédjának néhány nappal halála előtt Alekszandr Kraszovszkij akadémikus, az orosz légierő nyugalmazott vezérőrnagya. A 82 éves öregúr tévedett, és ez az életébe került: máig ismeretlen bűnözők feltörték moszkvai lakását, megverték, aztán megkötözték és a fürdőszobába zárták a tábornokot, hogy magukkal vigyék áldozatuk többtucatnyi kitüntetését, köztük a Honvédő Háború Érdemrend első fokozatát, a Vörös Zászló Érdemrendet, a Szocialista Munka Hőse kitüntetést és a Vörös Csillag Érdemrendet. A megvert és megalázott nyugdíjas megpróbált kitörni fogságából, ám szervezete nem bírta az erőfeszítést, így miközben a betörők nyugodtan dolgoztak, végzetes szívrohamot kapott.

Kraszovszkij csak az egyik halálos áldozata az egykori Szovjetunió által adományozott érdemrendekre vadászó bűnözőknek, az utóbbi néhány évben legalább öt embert - köztük egy ellentengernagyot és feleségét - öltek meg értékes kitüntetéseikért. Az 1991-ben széthullott szovjet birodalom érdemrendjei - attól függően, hogy melyiket hányan kapták meg - óriási keresletnek örvendenek a bel- és külföldi gyűjtők körében, ezért évről évre emelkedik az árfolyamuk. A HVG gyűjtői forrásokból származó értesülései szerint a belföldi piacon az egyik legértékesebb relikvia az Usakov-érdemrend első fokozata, amelyet csak 47 embernek ítéltek oda. Ugyanezen kitüntetés mintegy kétszázszor kiosztott második fokozata 5-6 ezer dollárt ér, míg a szovjet hadsereg marsalljainak adott aranycsillagokért 15 ezer dollárt kérnek a feketepiacon.

A bőkezűbben osztogatott kitüntetések olcsóbbak: a 13 ezer embernek odaítélt Szovjetunió Hőse Érdemrend - ha megvannak a hozzá tartozó írásos dokumentumok is - ezer dollárt ér, míg egy Lenin-rendért csupán 300-500 dollárt zsebelhet be az eladó. A különféle orosz városok - Moszkva, Leningrád, illetve Sztálingrád - védelmezőinek odaítélt érdemrendek százezres-milliós számban kerültek forgalomba, így csupán 5-30 dollárért lehet túladni rajtuk. Ebbe az árkategóriába tartozik a Budapest elfoglalásáért kitüntetés is, amelyet 350 ezer szovjet katona viselhetett a mellén. A szakértők szerint egyébként külföldön jóval többre taksálják a szovjet kitüntetéseket, Nyugat-Európában az otthoni tarifának legalább a dupláját meg lehet kapni értük.

A hivatalosan nem értékesíthető katonai kitüntetések fő piacának a Moszkva északkeleti részén lévő Izmajlovo-park számít, ahol az érdemrendek jól megférnek a náci rohamsisakok, hamisított fényképezőgépek, másolt cédék, különféle féldrágakövek, ásványok és múlt századi használati tárgyak árnyékában. A kereskedők rögtön szűkszavúvá válnak, ha a potenciális vásárló az érmek eredete felől érdeklődik, legfeljebb annyit árulnak el, hogy főként hagyatékokból szerzik be a mind nehezebben fellelhető fityegőket. Kínálnak a piacon az afganisztáni megszállásban szerzett érdemekért kapott kitüntetéseket is, ám ezek értéke meglehetősen alacsony, ezért tulajdonososaik nemigen válnak meg tőlük. Amiatt is szűkebb az "afgán piac", hogy a férfikoruk teljében lévő veteránokat nehezebb becsapni, mint a sokszor magányosan élő, nyolcvan-kilencven éves öregurakat.

A nyolcvanas éveiben járó Mihail Kamelcsik például többször is bűnözők áldozata lett. Néhány évvel ezelőtt egy szanatóriumban támadta meg néhány alkoholista a második világháborús pilótát, akinek felöltőjéről leszaggatták kitüntetéseit, amelyeket aztán egy-egy üveg vodkáért adtak el. Nem sokkal később az a magát történésznek kiadó gyilkos látogatta meg, aki korábban néhány érdemrendért megölt egy magas rangú tengerésztisztet. A Szmolenszkben élő Kamelcsikhez azonban éppen olyankor csengetett be a "múltkutató", amikor csak a felesége volt otthon, és az asszony nem tudta, hol tartja férje a kitüntetéseit. Tavalyelőtt azonban már nem volt ilyen szerencséje, amikor egy "újságíró" felkereste, hogy megörökítse az utókornak, miként vette ki a részét Kamelcsik Lengyelország felszabadításából és Berlin elfoglalásából. Amint a veterán kiment a konyhába egy pohár vízért, az álzsurnaliszta lelopta a kitüntetéseket a beszélgetés során elővett egyenruháról, majd kisurrant a lakásból. A veterán tisztnek barátai elintézték ugyan, hogy ismét megkapja kitüntetéseit, ám az öröm nem tartott sokáig: amikor Kamelcsikot nemrég kórházba szállították, ismét eltűntek a kurrens érmék.

Az érdemrendvadászok kötelező olvasmánya A Szovjetunió hősei című kétkötetes dokumentumgyűjtemény, amelyben a jó szándékú szerzők felsorolják, hogy a címadón kívül milyen érdemrendeket kapott még a kitüntetett, sőt azt is elárulják, hol lakik a leendő áldozat. Szmolenszkben a könyvben megemlített valamennyi hőst felkeresték már éremvadász "történészek" és "újságírók". Egyikük azonban elkövette azt a hibát, hogy egy könyvtárban készült fel a látogatásra, s az így hagyott nyom alapján rábukkantak a rendőrök, akik meg is találták a lopott érdemrendeket a lakásán. Vannak egyébként olyanok is, akiket a saját rokonaik rabolnak ki. Az egyik, neve mellőzését kérő áldozat lánya a HVG-nek elmondta, édesapjától az unokatestvére lopta el az 1949-ben kapott Októberi Forradalom, illetve az 1974-ben kiérdemelt Vörös Zászló Érdemrendet.

A csalók egy része kifinomultabb eszközöket alkalmaz, például másolatokra cseréli az eredeti kitüntetéseket, hogy az áldozat ne rohanjon azonnal a rendőrségre. Még trükkösebbek voltak azok, akik egy ál-veteránszervezetbe tömörülve hamis pecsétekkel és aláírásokkal legalizálták az általuk készített kitüntetéseket. A vállalkozás egészen tavaly nyárig működött, és fennállása idején az álhősök a hamis kitüntetések eladása mellett jócskán kihasználták az igazi veteránoknak járó állami kedvezményeket is.

Ez az újfajta bűnözés már olyan méreteket öltött, hogy több - igazi - veteránszervezet is figyelmeztette tagjait, ne nyissanak ajtót ismeretleneknek, a rendőrségen pedig külön egység foglalkozik az érdemrendrablásokkal, illetve a megtalált kitüntetések visszaszolgáltatásával. Ritkán ugyan, de ez utóbbira is van példa: tavalyelőtt a győzelem napján - május 9-én - a rendőrök több mint harminc visszaszerzett érdemrenddel örvendeztették meg jogos tulajdonosaikat.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Kósa: Nincs vége a NER-nek

Kósa: Nincs vége a NER-nek

Rendőrnek adta ki magát a férfi, aki szexre kényszerített egy nőt Kőbányán

Rendőrnek adta ki magát a férfi, aki szexre kényszerített egy nőt Kőbányán

Borkai kedden jelentheti be, hogy kilép a Fideszből

Borkai kedden jelentheti be, hogy kilép a Fideszből

Berobbantotta a mobilnetet (is) a választás vasárnapja

Berobbantotta a mobilnetet (is) a választás vasárnapja

Elég látványos autókkal tért vissza a Tesla a Nürburgringre

Elég látványos autókkal tért vissza a Tesla a Nürburgringre

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

Káel Csaba tisztogatásba kezdett