"Meggyőződésem, hogy Törökországnak hosszú távon az EU-ban a helye, de ennek a feltételei egyelőre nincsenek meg" -...

"Meggyőződésem, hogy Törökországnak hosszú távon az EU-ban a helye, de ennek a feltételei egyelőre nincsenek meg" - fogalmazta meg kenetteljes modorban a nézetkülönbségeket összebékíteni igyekvő álláspontját Jacques Chirac francia államfő április 29-én az Élysée-palotában. Chirac kétszáz újságíró előtt a hazája politikai elitjét jelenleg megosztó egyik kényes vitakérdésben nyilatkozott: arról, hogy beengedhető-e az iszlám hitű Törökország az unióba. A francia mérsékelt jobboldal pártjai ugyanis a jelenleg folyó európai parlamenti választási kampányban látványosan megkérdőjelezik az eddigi hivatalos álláspontot, Törökország tagjelölti jogállását. Pontosabban az EU-alkotmányt előkészítő konvent elnöki tisztét betöltő volt államfőhöz, Valéry Giscard d'Estaing-hez közel álló UDF régóta ezt vallja, maga Giscard szerint a törökök belépése egyenesen "az unió végét jelentené". Alain Juppé, az államfő alapította UMP elnöke viszont csak mostanában jelentette ki, hogy Törökországnak nincs helye az EU-ban. 1995-ben, külügyminiszterként, ő még helyeselte a Törökország és az EU között akkor létesített vámuniót, általában azt a stratégiát, amely a népes muszlim ország fokozatos közelítésében, majd befogadásában eszközt látott a belső demokratizálásra és a térség stabilitásának növelésére.

Juppé mostani nézetváltoztatásában feltehetően szerepet játszik a francia szélsőjobb iszlámellenes nacionalizmusa, amely kampánytémává igyekszik tenni Törökország EU-csatlakozásának ügyét. A törökök belépésével fokozódna az iszlámhívők akadálytalan beáramlása és velük együtt a terrorveszély - hirdeti a Nemzeti Front (FN). Juppé és pártja az ő vitorlájukból igyekszik kifogni a szelet, amikor azt állítja: határt kell szabni az EU bővítésének, különben az unió "elveszíti jellegét és arculatát", és ez a határ, Európa határa éppen Törökországnál húzódik. A törökök kapjanak egyfajta "kivételes partneri jogállást", de ne engedjük be őket - hangoztatják. A szocialisták egyik-másik vezetője, így Laurent Fabius és Henri Emmanuelli osztja ezt a nézetet, derült ki a párizsi Le Monde-nak adott nyilatkozatukból, noha a baloldalnak némi nehézséget okoz úgy elutasítani a török csatlakozást, hogy közben azért elhatárolja magát a jobboldal általános iszlámellenességétől.

Noha nem kétséges, hogy a francia elutasítás az iszlámmal szemben táplált félelmekből és ellenérzésekből táplálkozik, egyéb érvek is hangot kapnak. Jean-Francois Bayart, a párizsi Nemzetközi Tanulmányok Intézetének (CERI) igazgatója meggondolandónak mondja, hogy a ma 67 milliós Törökország húsz év múlva az EU legnépesebb tagországa lehet, és nagyobb súllyal befolyásolhatja a döntéseket, mint Németország vagy Franciaország. Szegény, túlnyomórészt paraszti ország lévén csatlakozása súlyosan terhelné a közös kasszát is. Törökország válna az EU-támogatások első számú kedvezményezettjévé, ami megoldhatatlan problémát jelentene az unió pénzügyei szempontjából - figyelmeztetett Bayart. Másfelől viszont - tette hozzá - az európai modell kiterjesztése Törökországra a legjobb bizonyíték lehetne arra, hogy az iszlám összeegyeztethető a demokráciával és a piacgazdasággal.

Monitor

Törököt fogtak

Jöjjenek vagy ne jöjjenek a törökök? - ez lesz az európai parlamenti választások németországi kampányának egyik központi kérdése, miután a kormányzó szociáldemokraták támogatják Törökország EU-csatlakozási törekvéseit, a jobboldali keresztény pártok viszont hallani sem akarnak róla.

Kim Dzsong Il kedvenc rendezőjének filmjét is bemutatják Budapesten

Kim Dzsong Il kedvenc rendezőjének filmjét is bemutatják Budapesten

Mindig inkognitó módban böngészne? Ezt tegye

Mindig inkognitó módban böngészne? Ezt tegye

Vizsgálja az Európai Bizottság, nem ad-e a kormány tiltott támogatást a Samsungnak

Vizsgálja az Európai Bizottság, nem ad-e a kormány tiltott támogatást a Samsungnak

Migránsozás: vagy valami, vagy mén valahová

Migránsozás: vagy valami, vagy mén valahová

Németország nem zárja ki a Huaweit az 5G-s fejlesztésekből

Németország nem zárja ki a Huaweit az 5G-s fejlesztésekből

Orbán nagyon eltévedt, ha a gazdasági felzárkózás a cél

Orbán nagyon eltévedt, ha a gazdasági felzárkózás a cél