Tetszett a cikk?

A Malév már a repülőjegy vásárlásakor - angol, illetve magyar nyelvű nyomtatványokon - írásos hozzájárulást kér az...

A Malév már a repülőjegy vásárlásakor - angol, illetve magyar nyelvű nyomtatványokon - írásos hozzájárulást kér az Egyesült Államokba készülő utasaitól ahhoz, hogy bizonyos adataikat átadja az amerikai hatóságoknak. Arról is tájékoztatják az érintetteket, hogy e nélkül meg sem vehetik jegyüket. Ezt a gyakorlatot februárban vezették be, az után, hogy az adatvédelmi biztos januárban - magánszemélyek panaszai nyomán - kifogást emelt az adatszolgáltatás addigi módja ellen, mert az több ponton is törvénysértőnek bizonyult. Péterfalvi Attila állásfoglalása szerint az utasokat tájékoztatni kell arról, milyen adataikat továbbítják, milyen céllal, illetve hogy mennyi ideig és ki kezeli majd ezeket az Egyesült Államokban. A légitársaság kevesebb mint egy hónap alatt tett eleget a felszólításnak, amiről az ombudsman személyesen is meggyőződött a Ferihegyi repülőtéren.

A Malév Rt. kommunikációs osztályán a HVG-vel közölték: a cég adatbázisához kívülről senki sem férhet hozzá. A gyakorlat az, hogy a légitársaság a repülőgép felszállása után elektronikus úton juttatja el minden, az USA-ba tartó utas születési idejét, nemét, az úti okmányában szereplő nevet, az irat típusát, számát, érvényességi idejét és a kiállító állam kódját az amerikai belbiztonsági minisztérium határ- és vámvédelmi irodájához, ahol ezeket az adatokat meghatározatlan ideig tárolják. Az utasokat nemcsak erről, hanem arról is tájékoztatják, miként tudják érvényesíteni információs önrendelkezési - például tájékozódási vagy tiltakozási - jogukat, és milyen következményekre számíthatnak, ha nem járulnak hozzá az adattovábbításhoz.

Az Egyesült Államokon kívül más országok egyelőre nem tartanak igényt ilyen adatszolgáltatásra. A Malévnak ugyanakkor tudomása van arról, hogy bizonyos államok fontolgatják hasonló rendszer bevezetését. Ha konkrét kérés érkezik, akkor erről értesítik az adatvédelmi biztost, és a magyar, illetve az uniós szabályozás alapján teszi meg a szükséges lépéseket a légitársaság, amelynek jogi igazgatóságán egyébként ma már adatvédelmi felelős is dolgozik. Az ő feladatai közé tartozik például az adatvédelmi szabályzat, a belső szabályozás kialakítása, valamint az adatvédelem, -továbbítás és -feldolgozás folyamatos ellenőrzése.

Monitor

Kóros kíváncsiság

A New York-i terrortámadás után született egyik amerikai biztonsági intézkedésről, miszerint az Egyesült Államokban leszálló repülőgépek minden utasának adatait hozzáférhetővé kell tenniük a légitársaságoknak, másfél éve folyik a vita az USA és az EU között.

Demeter Szilárd ellen tiltakoztak a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt

Demeter Szilárd ellen tiltakoztak a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt

2021-ben nálunk is indul az HBO Max

2021-ben nálunk is indul az HBO Max

Több mint egy évre börtönbe küldték Joshua Wongot

Több mint egy évre börtönbe küldték Joshua Wongot