A londoni kormány hadjáratot indított a mértéktelen ivászat ellen. A fiatalkorúak körében is egyre gyakoribb jelenség évente 20 milliárd fontos veszteséget okoz a brit gazdaságnak.

Nicholas Ireland egy éjszaka három társával együtt berúgott, egyszer csak összeesett - és a mentők már nem tudtak segíteni rajta. A 17 éves fiú egy wimbledoni középiskola diákjaként tanulmányi kiránduláson járt Németországban. A végzetes estén hamburgi hotelszobájukban sört, vodkát és tequilát ivott barátaival; olyan sokat, hogy rosszul lett, és - mint a halottkém megállapította - belefulladt a saját hányadékába. A diák a legutóbbi, de nem az egyetlen fiatalkorú brit áldozata a féktelen ivászatnak, amellyel most igyekszik felvenni a harcot a londoni kormány.

A helyzet ugyanis elkeserítő: a britek Európa legnagyobb ivói. Egy tavaly ősszel közzétett felmérés szerint 40 millióan - vagyis a felnőtt lakosság 90 százaléka - fogyasztanak rendszeresen alkoholt (minden harmadik férfi és minden ötödik nő jóval többet az elfogadhatónál), és hatmillió, jórészt 25 évesnél fiatalabb ember önt fel hetente legalább egyszer alaposan a garatra.

Miközben a szeszes italok éves forgalma a szigetországban eléri a 30 milliárd fontot, az ebből fakadó adóbevétel pedig a 7 milliárdot, az alkoholgőzös dőzsölés következményei évi 20 milliárd font veszteséget okoznak a nemzetgazdaságnak. A másnaposság és az italozásból fakadó betegségek miatt évente 17 millió munkanap megy veszendőbe, ami 6,4 milliárd fontos termeléskiesést jelent, és közel 150 ezer ember szorul kórházi kezelésre, aminek költségei mintegy 1,7 milliárd fontot tesznek ki. Egy márciusban nyilvánosságra hozott kormányjelentés évi 600 ezer, részegséggel összefüggő erőszakos bűncselekményről és 360 ezer családon belüli tettlegességről ad számot, más adatok viszont 1,2 millió erőszakos incidenst tulajdonítanak az alkoholnak. Ha még az ittasan okozott közlekedési balesetek következményeit is beszámítjuk, mindez több mint 7 milliárd fontos anyagi, illetve csaknem 5 milliárdos nem anyagi kárt okoz. Ugyancsak a mértéktelen ivás következménye lehet évi ezer öngyilkosság és 22 ezer korai haláleset, sőt ez utóbbi számot más értékelések 30-40 ezer közé teszik.

1,3 millió gyermek életét keseríti meg Nagy-Britanniában a szülők italozása - idézte a hivatalos statisztikát a BBC internetes hírszolgálata, amely a múlt hónap végén - az egészségügyi minisztérium kimutatása alapján - arról is beszámolt, hogy 1990-2000 között a tízszeresére nőtt az alkoholfogyasztás az angol tizenévesek között, akik sokkal gyakrabban részegednek le, mint bármelyik másik európai országban élő társaik. Tavaly 3300 11-15 éves gyermek került ilyen okból kórházba. Meglehetősen sötét képet fest az üdvhadsereg tavalyi felmérése is: e szerint a 14-17 éves korosztályban a lányok 22 és a fiúk 19 százaléka hajlamos az öncélú tivornyázásra.

Az aggasztó adatok láttán egy Birmingham környéki kisváros, Presteigne polgármestere felvetette, hogy fel kellene éleszteni a településen a 16. században bevezetett, de ma már figyelmen kívül hagyott rendelkezést, amely szerint gyermekek sötétedés után nem mehetnek ki az utcára. Egy közép-angliai kisvárosban, Wigtonban a húsvéti szünet idejére életbe is léptették ezt a tiltást este 9 és reggel 6 óra között a 16 évesnél fiatalabbak számára. Az akció olyan sikeresnek bizonyult, hogy - mint a BBC beszámolt róla - a szigor ellen tiltakozó emberijog-védők szerint a nyári vakációra Nagy-Britannia 60 százalékában lesz már érvényben ilyen korlátozás. Az antiszociális viselkedés kezeléséről tavaly elfogadott törvény ugyanis lehetővé teszi e tilalmat. David Blunkett belügyminiszter januárban bejelentette, a rendőrség egyebek közt jogot kapott arra, hogy bizonyos esetekben bezárasson kocsmákat, feloszlassa az esetleg félelmet keltő csoportokat, még akkor is, ha azok semmit sem tesznek, de olyan helyen gyülekeznek, ahol a helyi hatóságok szerint különösen nagy a rendbontás veszélye, és könnyebben szabhat ki helyszíni bírságot a hőzöngőkre, szabálysértőkre.

Március közepén a kabinet előállt az alkohol okozta károk mérséklését célzó stratégiájával is. A problémát még februárban elemezte egy belügyminisztériumi belső kutatás, amely a többi közt azt állapította meg, hogy a helyzet romlásáért a vendéglátóipar is hibáztatható, mert olyan "felelőtlen" reklámfogásokat alkalmaz, amelyek "figyelmen kívül hagyják a nyakló nélküli ivás társadalmi következményeit". Így aztán a kabinet a kocsmákat, szórakozóhelyeket is be akarja vonni az iszákosság elleni harcba. Hadat üzent például az olyan akcióknak, amelyek a kevésbé forgalmas napszakokban jelentős engedményeket, mondjuk egy órán belül több olcsó sört vagy 10 font befizetése ellenében korlátlan szeszfogyasztást kínálnak.

Azt is elvárják az alkoholgyártóktól és -forgalmazóktól, hogy segítsék a felvilágosító munkát, a cigarettásdobozokhoz hasonlóan helyezzenek el figyelmeztető feliratokat a palackokon, jelezzék jól láthatóan, egyértelműen az italok alkoholtartalmát és azokat az értékeket, amelyeken belül mértékletes ivásról lehet beszélni. A hivatalos számok szerint még elfogadható, ha egy férfi heti 21, egy nő pedig 14 egységnél kevesebb szeszt fogyaszt, nagyivónak számít viszont az, aki egy ültő helyében legalább nyolcat, illetve - nők esetében - hatot dönt magába. Egy egység egypohárnyi (125 milliliter) 8 százalékos alkoholtartalmú bornak felel meg, a szórakozóhelyek többségében azonban nagyobb adag és erősebb nedűket szolgálnak fel. Azt is szeretnék elérni a brit hatóságok, hogy a klubok, pubok adjanak ingyen vizet, olcsó üdítőket vendégeiknek, és járuljanak hozzá a kocsmák környékén a rendfenntartás költségeihez. A hétvégi estéken-éjszakákon ugyanis az erőszakos bűncselekmények felét részegek követik el, és közülük kerül ki a kórházi sürgősségi osztályok pácienseinek 70 százaléka is.

A kormány intézkedéseit sokan kevésnek találják, mondván: csak felszíni kezelést adnak, a jelenség okait nemcsak megszüntetni, még feltárni sem igazán tudják. Különösen sokan kifogásolják azt a tervet, amely amolyan "kutyaharapást szőrével" módszerrel akar javítani a helyzeten. Blunkett belügyminiszter e hónap közepén Birminghamben egy rendőrkapitányi értekezleten igyekezett megvédeni az elképzelést, amelynek értelmében a jövő nyártól liberalizálnák a kocsmák nyitvatartási idejét. Az engedélyezési jogkört a helyi hatóságok kapnák meg, így azok szükség esetén bezárhatnának szórakozóhelyeket, de akár éjjel-nappali működésüket is lehetővé tehetnék. A pubok tehát különböző időpontokban húznák le a rolót, így a remények szerint nem egyszerre özönlene az utcákra vendégeik ittas serege, vagyis könnyebb lenne a közrend fenntartása. Maguk a rendőrök azonban ezt erősen vitatják. Szerintük lehet, hogy kevesebben, de tovább lesznek az utcán a magukról megfeledkezni hajlamos részegek, így valószínűleg nem csökken, hanem - éppen ellenkezőleg - emelkedik majd az általuk elkövetett rendbontások, bűncselekmények száma.

POÓR CSABA

Monitor

Öl és butít

Magyarországon becslések szerint 600-800 ezer ember küzd alkoholproblémákkal, de akad olyan szakember is, aki úgy...

Véget ér a kampány, de nem biztos, hogy lesz benne köszönet

Véget ér a kampány, de nem biztos, hogy lesz benne köszönet

Karácsony Gergely az új főpolgármester

Karácsony Gergely az új főpolgármester

A fővárosi kerületi részeredmények egyben - vannak meglepetések

A fővárosi kerületi részeredmények egyben - vannak meglepetések

Kunhalmi: Nem biztos, hogy lesz közgyűlési többség Budapesten

Kunhalmi: Nem biztos, hogy lesz közgyűlési többség Budapesten

Hódmezővásárhelyen szavaztak a legtöbben, Budapest is az országos átlag felett

Hódmezővásárhelyen szavaztak a legtöbben, Budapest is az országos átlag felett

Szijjártó Péter: Orbán hétfőn dönt Borkairól, azt érdemes kivárni

Szijjártó Péter: Orbán hétfőn dönt Borkairól, azt érdemes kivárni