Magyarországon becslések szerint 600-800 ezer ember küzd alkoholproblémákkal, de akad olyan szakember is, aki úgy...

Magyarországon becslések szerint 600-800 ezer ember küzd alkoholproblémákkal, de akad olyan szakember is, aki úgy tartja, hogy az egymilliót is elérheti a számuk. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2002-es kimutatása 718 ezer alkoholistáról (545 ezer férfiról és 173 ezer nőről) tesz említést, akik közül nem egészen 37 ezren kértek orvosi segítséget. Funk Sándor, a Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályának és kijózanító állomásának osztályvezető főorvosa a HVG-nek elmondta: a hazánkban élő 6 millió felnőtt közül legalább minden tizedik alkoholista, és 60 ezerre tehető a súlyosan veszélyeztetettek vagy már betegek, függők száma. Ugyanennyien lehetnek az úgynevezett abuzív alkoholisták, vagyis azok, akik nem éreznek ugyan ellenállhatatlan vágyat a szesz iránt, de ha egyszer elkezdenek inni, akkor - bizonyos genetikai hajlam következtében - képtelenek abbahagyni, és mintegy hatezer ember szorul folyamatos kórházi ellátásra alkoholproblémái miatt.

A KSH adatai szerint az egy főre jutó éves alkoholfogyasztás hazánkban több mint 10 liter tiszta szesznek felel meg, amivel nemzetközi összehasonlításban is az élmezőnyben van Magyarország. Mint Tompa Anna, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet igazgató főorvosa a Mindentudás Egyetemén tavaly szeptemberben tartott előadásában kifejtette, problémás ivónak az tekinthető, aki napi 100 gramm tiszta szeszt, azaz egy liter bort, 3 üveg sört vagy 2-3 deci töményet fogyaszt el. A férfiak 43 százaléka sört, 41 százaléka bort vagy pezsgőt, 16,5 százaléka pedig röviditalt iszik. A nőknél viszont 53 százalék körül van a borfogyasztók száma, és jóval nagyobb arányban (24,1 százalék) fogy körükben a tömény szesz, ami Funk doktor szerint azzal is magyarázható, hogy sokuknak titkolniuk kell alkoholizmusukat, tehát olyasmit isznak, amiből kevés is gyorsan hat.

Az alkoholisták többsége javakorabeli ember - mondta a főorvos -, a függőség kialakulásához ugyanis 15-20 év kell, ugyanakkor az abuzív ivás kortól független: már 14-16 évesek is kértek orvosi segítséget ilyen gondok miatt. Az italozás "korhatára" egyébként Magyarországon is csökken, legalábbis erről tanúskodik egy felmérés, amelyet nemrégiben ismertetett a Magyar Hírlap. Az ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) program keretében tavaly elvégzett kutatás adatai azt mutatják, hogy a középiskola második osztályában tanuló gyerekek 95,2 százaléka találkozott már az alkohollal (kilenc éve még "csak" 91,4 százalékos volt ez az arány), és az elsős-másodikos korosztályban az egy alkalommal elfogyasztott tiszta szesz mennyisége meghaladja a fél decit. 1995-ben a fiúk csaknem 61 és a lányok valamivel több mint 46 százaléka ismerte be, hogy volt már részeg, tavaly viszont már 72,3, illetve 65,7 százalék volt ez az arány.

Funk doktor becslése szerint a magyarországi kórházak bel-, neurológiai és pszichiátriai osztályain ápolt betegek mintegy 30 százalékának egészségi gondjai összefüggenek az alkohollal. A leggyakrabban a máj- és hasnyálmirigy-betegségek, a szív- és érrendszeri rendellenességek (sokszor a magas vérnyomás is), valamint az idegrendszeri problémák vezethetők vissza a rendszeres szeszfogyasztásra, és ezek gyakran végzetesnek bizonyulnak. Fehér János belgyógyászprofesszor egy tavalyi konferencián például közölte: hazánkban évente 7-8 ezer - a nyugat-európai átlagnál háromszor több - ember hal meg májbetegségben, amelyet az esetek 60-80 százalékában az alkoholfogyasztás idéz elő, Funk Sándor pedig arról számolt be lapunknak, hogy minden esztendőben egy kisvárosnyi, mintegy 30 ezer ember életét követelik alkohollal összefüggő betegségek és balesetek.

Monitor

Sörre ború

A londoni kormány hadjáratot indított a mértéktelen ivászat ellen. A fiatalkorúak körében is egyre gyakoribb jelenség évente 20 milliárd fontos veszteséget okoz a brit gazdaságnak.

Alig fogadták el a Brexit-megállapodást, máris elbukni látszik

Alig fogadták el a Brexit-megállapodást, máris elbukni látszik

Nem hagyja magát az indián nyár

Nem hagyja magát az indián nyár

Újabb videojátékosokat zárt ki a Blizzard, mert kiálltak a hongkongi tüntetők mellett

Újabb videojátékosokat zárt ki a Blizzard, mert kiálltak a hongkongi tüntetők mellett

Okosrózsafüzért dobott piacra a Vatikán

Okosrózsafüzért dobott piacra a Vatikán

Soproni Tamás: "Nem készülök boszorkányüldözésre"

Soproni Tamás: "Nem készülök boszorkányüldözésre"

Őrizetbe vette a rendőrség "az osztrák Józsefet" a világtól elzártan élt holland család miatt

Őrizetbe vette a rendőrség "az osztrák Józsefet" a világtól elzártan élt holland család miatt