Szarkaképző tábor

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Ismét növekszik Oroszországban a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma. De nemcsak a bűnözők próbálkoznak új módszerekkel, a hatóságok is új eszközöket vetnek be az alvilág elleni harcban.

Vidám gyerekek, lelkes oktatók, vadregényes környezet, sátrak és tábori konyha - ez az idillinek tűnő kép fogadta az Oroszország távol-keleti részén lévő Szahalin szigetének rendőreit. A füles alapján érkezett zsarukat azonban nem tévesztette meg a látszat. Miután alaposan átvizsgálták a tábort, rájöttek, hogy Oroszország, de talán a világ első intézményes tolvajképző táborát találták meg.

A szovjet idők pionírlágereire emlékeztető környezetben a kiöregedő bűnözők a 14-20 éves fiatalok jövőbeli zsákmányának egy részéért cserébe osztották meg tudományukat a felnövekvő nemzedék tagjaival. A tolvajnyelven írt kézikönyvekből a rablás és fosztogatás szakmai fogásait sajátíthatták el a törvényekkel már maguk is többször összeütközött fiatalok, és nem hiányoztak az elméleti szaktárgyak sem. A fiatalok megtanulhatták, miként viselkedjenek a rendőrökkel, ha lebuknak, illetve hogyan vészeljék át a rácsok mögött töltött időt. Szemtanúk szerint a tábor annyira jól szervezett volt, hogy szinte biztosra vehető, nem ez volt az első turnus, és valószínű, hogy a világtól elzárt, alig lakott szigeten máshol is vannak vagy voltak hasonló nyári iskolák.

A tolvajtábor megtalálásával egy időben közzétett bűnözési statisztikákból kiderült, hogy néhány évig tartó mérsékelt visszaesés után az idén ismét nőtt Oroszország-szerte - főként Moszkvában és a nagyvárosokban - a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma. A fővárosban statisztikák szerint az első félévben a 18 éven aluliak 1876 bűncselekményt követtek el, 13,5 százalékkal többet, mint 2003 első hat hónapjában. A legnagyobb arányban a rablások és a súlyos testi sértések száma nőtt, visszaesett viszont a gyilkosságok és a garázda cselekmények aránya.

Az évi 300 ezer "tini" bűncselekményt regisztráló orosz hatóságok több módszerrel is igyekeznek megakadályozni, hogy újabb kiskorúak váljanak bűnözővé. Ezért próbálnak meg szakítani azzal a korábbi gyakorlattal, hogy némi élelmiszer vagy kis értékű árucikkek ellopásáért egy kiskorúak számára fenntartott büntetőtelepre zsuppolják a tizenéves elkövetőt. A hatóságok újabban több figyelmet fordítanak a megelőzésre, illetve a visszaesés elkerülésére.

Moszkvában hamarosan megnyílnak az amerikai és francia mintára létrehozott, csak fiatalkorúakkal foglalkozó bíróságok, ahol a hatóságok képviselői mellett orvosok és pszichológusok is jelen vannak a tárgyalásokon. "A cél az, hogy ne úgy bánjunk a kiskorúakkal, mintha máris bűnözők lennének. A törvénysértő fiatalok többsége éppen a felnőttek számára létrehozott bírósági és büntetés-végrehajtási intézményeket megjárva válik az alvilág tagjává" - vélekedett újságíróknak adott nyilatkozatában Ljubov Szeljavina, a moszkvai önkormányzat oktatási osztályának helyettes vezetője. A kiskorúak bírósága nem hagyományos ítéleteket hoz: a megtévedtek nem kerülnek büntetőintézetekbe, a hatóságok olyan büntetési formát keresnek - ilyen például a szociálismunka-végzés -, amellyel a fiatal bűnelkövetőket nem ragadják ki a társadalomból. Az ENSZ-programok által is támogatott bíróságok létrehozásáról tavaly nyáron éppen az után született döntés, hogy a moszkvai önkormányzat visszavonta határozattervezetét, amelynek értelmében a kiskorúakat este 10 óra után kitiltotta volna az utcákról és nyilvános helyekről, azokat a szülőket pedig, akik kóborolni hagyják gyermeküket, komoly pénzbüntetéssel sújtotta volna. A javaslat ellenzői részben azzal érveltek, hogy a határozat sérti az emberi jogokat, ám azt is hangsúlyozták, az utcákra szorult gyerekek döntő többsége anya és apa nélkül él, és ha mégsem így van, szüleik aligha képesek kifizetni a pénzbüntetést.

Több orosz városban az utóbbi hónapokban indították el a "Feltételes" kódnevű programot, melynek részeként a felfüggesztett büntetésre ítélt tizenéveseknek kötelező kirándulásokat szerveznek a fiatalkorúak számára fenntartott büntetőtáborokba. A látvány bizonyára sokak kedvét elveszi majd a bűnözéstől, mivel a legtöbb ilyen intézetben - akárcsak a felnőttek számára fenntartottakban - szörnyű körülmények uralkodnak. Több éve tart ugyan a büntetés-végrehajtás reformja (HVG, 2003. november 29.) és a fegyintézetek renoválása, az elítéltek általában egészségtelen épületekben, hatalmas termekben vannak összezárva. Az élelmezés is szegényes, emiatt a fegyintézetekbe utasított kiskorúak fizikai fejlődése általában jelentősen elmarad a börtönfalakon kívül élő kortársaiké mögött.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA