A sportdiplomáciában már az olimpia előtt megkezdődtek a csaták. Miután a fehérorosz sportminiszterrel közölték, hogy nem utazhat el Athénba, majd korrupció gyanújával a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bolgár tagját függesztették fel e tisztéből, legújabban az indonéz Mohamad "Bob" Hasant zárták ki a testületből.

A Rejtő Jenőtől is ismert indonéziai Batavia (ma Dzsakarta) valaha kínai város volt: kikötő, ahol számtalan Dél-Kínából menekült férfiú ért révbe. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságból (NOB) - tíz évvel korábbi visszaélések miatt - a napokban eltávolított Mohamad "Bob" Hasan itt született 1933-ban. Atyja vándorolt be Jáva szigetére, ahol főleg dohánnyal kereskedett, és - kivált az errefelé igen népszerű szegfűszeges kretek cigarettával - jól is keresett.

A fiú is hamar kereskedésbe fogott, és a legjobbkor ismerkedett meg a hollandok távoztával gyorsan izmosodó indonéz hadsereg egyik ezredesével, bizonyos Suhartóval, a későbbi diktátorral. Közép-Jáván a sereg seregnyi ellátási gonddal küszködött, Bob Hasan pedig (akkor még eredeti nevén, The Kian Szengként) segített: hiteleket nyújtott, áruutánpótlásról gondoskodott, az ezredest bizonyos dzsakartai elit tiszti klubokba is bevezette - és a hála később nem maradt el.

Pedig nem könnyű kínainak lenni a világ legnépesebb muszlim államában, Indonéziában. Származás szerinti népszámlálás nincs, csak óvatos becslések léteznek, amelyek alapján a kínaiak jó 6 milliós lélekszámukkal a 220 milliós összlakosság alig 3 százalékát teszik ki. Ugyanakkor - csakúgy, mint Délkelet-Ázsia megannyi gazdaságában - a nagykereskedelem mintegy négyötöde őket gyarapítja. És túlnyomórészt ők a belső elégedetlenség céltáblái is. Az 1965-ös vérengzéseknek vagy az 1997-1998-as pénzügyi válságnak "természetes" kísérőjelensége volt a tömeges fosztogatás, a pogrom a kínai negyedben. Így aztán, biztos, ami biztos, igencsak óvatosak az Indonéziában élő kínaiak: muszlim nevet vesznek föl (így lett The Kian Szengből is Mohamad Hasan, barátainak csak Bob), krízis idején a boltjaikra kiírják: "muszlim", a kirakatot iszlám imaszőnyeggel fedik be. Az előítéletek és a helyieknek kedvező hivatalos politika megkerülését szolgálja a kiterjedt úgynevezett "Ali Baba-rendszer". A cég élén, a "kirakatban" ott van Ali, a hivatalos indonéz képviselő, aki a nevét adja a vállalkozáshoz, és mögötte rejtőzik a valódi főnök, a kínai Baba - tőkével és a tudással. Hasan mindig ügyesen szőtte a hálót a háttérből, méghozzá annak tudatában, hogy az indonéz üzleti életben fontos az ismertség, de még fontosabb az ismeretség.

Bob Hasannak két előnye volt: már az ötvenes évek elején áttért az iszlám hitre, és idejében rászokott a heti kétszeri golfozásra. Kedvenc játszótársa pedig nem volt más, mint Suharto, aki 32 évig, az 1998-as tömeges tiltakozó megmozdulásokig teljhatalmú ura volt Indonéziának, és többször is szemet hunyt Bob barátjának üzelmei fölött. Hasan jó ideig vezető szállító volt a trópusi faáruk világpiacán. Borneó szigetének burjánzó erdeiben több mint kétmillió hektáron ga(rá)zdálkodott zászlóshajója, a Kalimanis-csoport. És miközben különböző zöld szervezetek szinte minden elkövethető bűnnel megvádolták, Suharto elnök még környezetvédelmi díjat is kiügyeskedett az elképesztő méretű erdőirtásokban jeleskedő "fakirálynak".

Bob Hasan birodalma - a legtöbb kínai mágnáséhoz hasonlóan - több lábon állt. Banki érdekeltségek és légitársaság, bányák és papírgyárak, autóipar és hajógyártás, sőt még saját tulajdonú újságja is besegített "jó hírének" gyarapításába. Mellesleg több olyan alapítványban töltött be kulcsszerepet, amelynek az államfő volt az elnöke. A diktátor gyermekeivel is több nagy, közös üzlete volt. "Ha Suharto a főparancsnok, Hasan a flotta kapitánya, egyben az elnök porontyainak bácsikája" - mondogatták Dzsakartában. Suharto 1997-ben rövid ideig még szűkebb kabinetjében is fontos tárcával jutalmazta: az ipari és kereskedelmi miniszteri stallumot bízta barátjára, aki nem is olyan régen 1,2 milliárd dollárosra becsült vagyonával állandó tagja volt az amerikai Forbes magazin milliárdosokat fölsoroló, éves "díszszemléjének".

Az elnök hatékony istápolásával Bob Hasan hamarosan az indonéz atlétikai szövetség élére került, majd onnan dobbantva 1994-ben a NOB tagja lett. Ám a diktatúra összeomlása őt is veszélybe sodorta. Adócsalással és korrupcióval vádolták meg, és 2001-ben - immár elnöki védernyő híján - hatévi börtönbüntetésre ítélték. Csak nemrég szabadult, jó magaviseletéért idő előtt kiengedték a nusakambangani szigetbörtön luxuscellájából (jobban járt, mint az őt elítélő bíró, akit máig ismeretlen bérgyilkosok szitává lőttek).

A "fakirály" szobrán azonban most újabb rút repedés éktelenkedik. A korábban bezárt férfiú ügyét a NOB is lezárta: miután három éve még csak felfüggesztették tagságát, most kizárták őt. A testület 1999 óta (amikor hat tagjától szabadult meg a nemzetközi grémium a Salt Lake Citynek megszerzett szavazatokért) most hozott először ilyen radikális döntést. A sportbarát Bob persze vígan élhet tovább vagyonának "morzsáiból". Az indonéz gazdasági klíma tisztulása csak lassan halad, Hasan pedig alighanem ott folytathatja, ahol annak idején abbahagyta. Legföljebb óvatosabban, hiszen fő patrónusát, a 83 esztendős Suhartót is csak kora és egészségi állapota óvhatja meg a törvény előtti felelősségre vonástól.

BENDA LÁSZLÓ

Monitor

Görög tragikomédia

Nevetséges, tragikus, szégyenteljes - nem fukarkodtak a jelzőkkel a görög és a nemzetközi sajtó képviselői azt...

Nincs magyar érintettje a koronavírusnak

Nincs magyar érintettje a koronavírusnak

Tudja, mi történt 2,2 milliárd éve?

Tudja, mi történt 2,2 milliárd éve?

Szürreális videón kampányol Kövér a Fidesz győri jelöltje mellett

Szürreális videón kampányol Kövér a Fidesz győri jelöltje mellett

1100 ember halhatott meg, amiért leállították a német atomerőműveket

1100 ember halhatott meg, amiért leállították a német atomerőműveket

A közel-keleti keresztények sorsáról tárgyalt Ferenc pápa az iraki elnökkel

A közel-keleti keresztények sorsáról tárgyalt Ferenc pápa az iraki elnökkel

Van 10 perce? Akkor megnézheti, hogyan készül az első zöld rendszámos Ferrari

Van 10 perce? Akkor megnézheti, hogyan készül az első zöld rendszámos Ferrari