Nevetséges, tragikus, szégyenteljes - nem fukarkodtak a jelzőkkel a görög és a nemzetközi sajtó képviselői azt...

Nevetséges, tragikus, szégyenteljes - nem fukarkodtak a jelzőkkel a görög és a nemzetközi sajtó képviselői azt követően, hogy a nyári olimpiát rendező ország 31 éves atlétája, Kosztasz Kenterisz doppingbotrányba keveredett. Kenterisz ugyan nem bukott le tiltott szerrel, de cinikus vélemények szerint csak azért, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által küldött ellenőrök nem tudták megvizsgálni őt, az atléta környezete pedig a teszt elmaradásának hátteréről olyan sztorit kerekített, amin a görög újságírók is csak mosolyognak. Nehéz eldönteni, a NOB valóban a nyilvánosságtól elzárkózó Kenterisz, valamint az edzésekben és a botrányban is társa, a 29 éves vágtázónő, Katerina Thanu magyarázatára várt, vagy a görögök, illetve a saját presztízsét igyekezett menteni, amikor először 72, majd ennek lejártakor, hétfőn újabb 48 órát adott arra, hogy a két sportoló beszámoljon a testület által kijelölt vizsgálóbizottságnak: mi is történt a múlt héten csütörtökről péntekre virradóra. A doppingellenőrök a nyitóünnepség előtti napon késő délután jelentek meg a versenyzőknek otthont adó olimpiai faluban, hogy szúrópróbaszerű tesztnek vessék alá Kenteriszt és Thanut, ám nem találták ott őket, és a sportolók nem érkeztek meg a két órában megszabott türelmi idő végére sem. Miközben állítólag a fél város őket kereste, Jacques Rogge NOB-elnök pedig ingerülten értesült a játékok pompáját és tisztaságát egyszerre fenyegető skandalumról, a hivatalos magyarázat szerint a vizsgálatról állítólag mit sem tudó versenyzők edzőjük, Hrisztosz Cakosz lakására ugrottak ki az olimpiai faluból. Majd miután a tévében látták, hogy tűvé teszik értük Athént, a trénerüktől kölcsönkért motorral indultak vissza. Kenterisz és a mögötte ülő Thanu ekkor balesetet szenvedett, és könnyebb sérülésekkel kórházba szállították őket, ahol rögtön elzárták őket nemcsak a nyilvánosság, de a NOB megbízásából kiérkező olimpiai tisztségviselők elől is. Jóllehet mind az edző, mind pedig az általa az atléták képviseletére felkért ügyvéd azt hangoztatja, hogy Kenterisz és Thanu ártatlan, ebben már a görögök sem nagyon hisznek. Kenteriszt valósággal nemzeti hősként tisztelték, ami nem csoda: ő az egyetlen, aki a 200 méteres férfi síkfutás olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki aranyérmét is be tudta gyűjteni, ráadásul 2000-ben Sydneyben ő volt az 1896-os athéni játékok és a maratoni távon győztes Szpiridon Luisz óta az első görög férfi futó, aki a dobogó legfelső fokára állhatott, és most mindenki duplázást várt tőle.

Kenteriszt nem először lengi körbe doppinggyanú. Már Sydneyben aratott győzelmét is ez övezte, hiszen korábban sérülékeny négyszázas futó volt, akiből Cakosz igencsak rövid idő alatt faragott világverő kétszázas sprintert: a 2000-es olimpia évének februárjában rendezett fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon Kenterisz még az utolsó helyen végzett a döntőben, jócskán elmaradva néhány hónappal későbbi eredményétől. A gyanakvást erősítette, hogy Cakosz múltja sem makulátlan: fölmerült a neve az AEK Athén futballcsapatának doppingügyével kapcsolatban, 1997-ben pedig két évre eltiltották az edzői tevékenységtől, miután egy dortmundi versenyen fizikai erővel akadályozta meg, hogy a doppingellenőrök megvizsgálják négy atlétáját.

A mostani botrány kapcsán emlékeztetnek rá, hogy az athéni játékokra való felkészülés finisében nem a múlt csütörtöki volt az első alkalom, amikor Kenteriszt - és a mindenhová vele tartó Thanut - az ellenőrök nem találták a megadott helyen. Magára az augusztus 12-ei vizsgálatra is azért került volna sor, mert a NOB emberei az előző két nap hiába keresték Chicagóban Kenteriszt és Thanut, noha az előbbi augusztus 23-áig, az utóbbi pedig 18-áig edzett volna az amerikai városban. De nem találták őket július 28-án Tel-Avivban sem - tavaly pedig a bejelentett Kréta helyett Katarban voltak, amikor keresték őket -, noha a NOB égisze alatt létrehozott Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség szigorú szabályai szerint a sportolóknak mindig pontosan meg kell adniuk, hol tartózkodnak, és az idén március 1-jén életbe lépett rendelkezések alapján egy naptári évben történt három vizsgálat mulasztásáért automatikusan egyéves eltiltás jár. Erre pedig a két görög sportoló már akkor is rászolgál, ha lapzártánk után tartott ülésén a NOB vizsgálóbizottsága elfogadja magyarázatukat, és nem tiltja el őket két évre doppingvétségért.

NAGY GÁBOR / ATHÉN

Monitor

Bob herceg botlásai

A sportdiplomáciában már az olimpia előtt megkezdődtek a csaták. Miután a fehérorosz sportminiszterrel közölték, hogy nem utazhat el Athénba, majd korrupció gyanújával a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bolgár tagját függesztették fel e tisztéből, legújabban az indonéz Mohamad "Bob" Hasant zárták ki a testületből.

Mini-atomerőműveket gyártana a Rolls-Royce

Mini-atomerőműveket gyártana a Rolls-Royce

Árulkodó a különbség a topligák, illetve a magyar és a kazah focibajnokság bevételei között

Árulkodó a különbség a topligák, illetve a magyar és a kazah focibajnokság bevételei között

Vuhant bezárták, a koronavírus terjedése még nem lassul

Vuhant bezárták, a koronavírus terjedése még nem lassul

Törli az EA a Play áruházból és az App Store-ból a Tetris játékait, itt egy remek alternatíva helyettük

Törli az EA a Play áruházból és az App Store-ból a Tetris játékait, itt egy remek alternatíva helyettük

Enyhítették a Buda-Cash egyes volt vezetőinek ítéletét

Enyhítették a Buda-Cash egyes volt vezetőinek ítéletét

Ezek voltak tavaly a legnépszerűbb elektromos autók Magyarországon

Ezek voltak tavaly a legnépszerűbb elektromos autók Magyarországon