Tizenhat teherhajó elkótyavetyélésével, 324 millió dollárnyi kár okozásával vádolja a Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészség Traian Basescut, Bukarest főpolgármesterét, valamint további 80 személyt.

A "nemzet hajósa" gúnynéven is emlegetett Traian Basescu bukaresti főpolgármester, a Demokrata Párt (PD) elnöke minden bizonnyal csalódott volna legádázabb politikai ellenfelében, a kormányzó Szociáldemokrata Pártban (PSD), ha nem a novemberi általános választások előtt indítják meg ellene a bírósági eljárást a hét éve folyó Petromin-botrányban. Ám nem kellett csalatkoznia: a Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészség (PNA) a múlt hét keddjén átadta a törvényszéknek a 48 ezer oldalas nyomozati anyagot. A romániai sajtóban flottadosszié néven elhíresült történet szövevényeiben maguk az ügyészek és a felkért szakértők is nehezen igazodtak el, a több száz oldalas vádirat gyökerei ugyanis 1991-ig nyúlnak vissza.

A dörzsölt tengeri medve hírében álló Basescu, aki több mint tíz évig szelte hajóskapitányként a hullámokat, az 1989-es rendszerváltást pedig már Belgiumban, a román állami hajózási vállalat, a Navrom antwerpeni kirendeltségének irodavezetői székében élte meg, remekül evickélt a rendezetlen romániai viszonyok között is. Már 1991-ben, első, egy évig tartó közlekedési miniszteri mandátuma (a második 1996-2000 között volt) alatt partnerkapcsolatot hozott tető alá a norvég Torvald Klaveness cégcsoport, valamint a több tucat tankert és ércszállító hajót működtető román Petromin között. S bár a "természetesen" a Bahamákon bejegyzett és Petroklav Inc. névre keresztelt vegyesvállalat hivatalosan hangoztatott célkitűzése a román hajók felújítása, működtetése, a menedzsment korszerűsítése volt, a PNA ügyészei szerint a cég illegális vizekre hajózott, ami azzal kezdődött, hogy Basescu miniszter vezérigazgatói kinevezését, valamint magát a cégalapítást nem hagyatták jóvá a kormánnyal.

A Petroklav a norvégok irányításával hamar megtalálta helyét a szakmában: a vádirat szerint a vegyesvállalat 16 hajóját egymást tulajdonló, különböző bahamai és libériai offshore cégeknek adták bérbe, amelyek aztán kőolajszállítás mellett bankhitelek fedezetéül is használták, majd bagóért eladták őket. A szövevényes rendszer működését segítette, hogy Basescu utasítására a romániai törzskönyvből törölték a hajókat, s ezzel az ügyészek végképp szem elől vesztették a habokat ma ki tudja, milyen zászló alatt szelő tankereket. Az ügy teljes összekuszálása érdekében a Petroklav a javítási és fenntartási költségeket a Petrominnel fizettette ki, így a cégen és áttételesen a román államkasszán 324 millió dolláros lyukat ütöttek, ami később a Petromin megszűnéséhez vezetett.

A vádlottakat eláztató bizonyítékokon kívül a PNA ügyészei most azt az 500 ezer dollárt is keresik, amely szerintük 1992. szeptember 28-án érkezett a Petroklav londoni folyószámlájára. Ekkor Basescu hirtelen lemondott vezérigazgatói tisztségéről, utóda, Romanuel Posedaru pedig tagadja, hogy a tetemes summának nyomát látta volna a könyvelésben.

A nyomok eltüntetésén természetesen seregnyi könyvelő, szakértő tüsténkedett, amit az is bizonyít, hogy első körben 136 személy ellen indítottak vizsgálatot. Végül csak nyolcvan gyanúsított dossziéját sikerült véglegesíteni, és persze kérdés, hogy végül ki viszi el a balhét, a pénzmosással, hűtlen kezeléssel, lopással, csalással, hatalommal való visszaéléssel vádolt személyek között ott van ugyanis két másik volt közlekedési miniszter, Paul Teodoru és Aurel Novac, valamint az állami vagyont kezelő tulajdonalap exelnöke, Radu Sarbu, a Petromin igazgatói és több, a politikai színtéren is befolyásos üzletember.

A szaftos botrány főszereplője, Basescu, aki 1995-ben előrelátóan - a norvég állam ösztöndíjasaként - tengeri fuvarozási menedzsmentet is tanult Oslóban, a vádirat benyújtásának bejelentése után azonnal politikai leszámolást kiáltott, és persze mindent tagad. "Tizennégy év után kénytelen vagyok megállapítani, hogy a román jogrendszert csaló ügyvédek is irányítják, a PNA pedig politikai eszközzé degradálódott" - erősítette meg Basescu a HVG-nek az utóbbi napokban kitartóan szajkózott véleményét. S hogy Adrian Nastase miniszterelnök se járhasson örömtáncot, Basescu emlékeztette: a Petroklav létrejöttét a szintén 1991-ben tető alá hozott román-norvég kormányközi megállapodás segítette, amelyet az akkor külügyminiszter Nastase írt alá, a Petromin igazgatótanácsában pedig PSD-sek is ültek.

Tény, hogy hétévi nyomozást követően az ügy átadását nem véletlenül időzítették három hónappal az őszi általános választások elé. A PD-Liberális Párt alkalmi választási szövetség már a júniusi helyhatósági választásokon tarolt, és a napokban a PSD által rendelt közvélemény-kutatás is első helyre hozta ki a jobboldaliakat, amire reagálva Nicolae Vacaroiu, a szenátus szociáldemokrata elnöke bejelentette, hogy kemény, agresszív kampányt szerveznek. És az sem mellékes, hogy a nem éppen zárdai modoráról elhíresült, de erőskezű városvezetőként rendkívül népszerűvé vált Basescu már második mandátumát tölti a kormánypárt által rendre elveszített Bukarest főpolgármesteri székében.

IRHÁZI JÁNOS / ARAD

Időközi önkormányzati választások – a függetlenek és a civilek jó napja, Fidesz-diadal Budafok-Nagytétényben

Időközi önkormányzati választások – a függetlenek és a civilek jó napja, Fidesz-diadal Budafok-Nagytétényben

Renée Zellweger szívszorító alakítása teszi emlékezetessé a Judyt

Renée Zellweger szívszorító alakítása teszi emlékezetessé a Judyt

Ha telefont venne: új márka jelenik meg a mobilpiacon

Ha telefont venne: új márka jelenik meg a mobilpiacon

A Netflix nagyon együtt akar működni Harryvel és Meghannal

A Netflix nagyon együtt akar működni Harryvel és Meghannal

Most már biztos, hogy emberről emberre terjed a Kínában fertőző új koronavírus

Most már biztos, hogy emberről emberre terjed a Kínában fertőző új koronavírus

Nem fizetett a kukaholding Budapestnek, február közepéig vannak csak tartalékok

Nem fizetett a kukaholding Budapestnek, február közepéig vannak csak tartalékok